Tüketiciye isteği dışında bile kredi kartı veren bankalar, iptallerde zorluk çıkarıyor. Bazı bankalar kart iptalini önlemek için ikna timleri ku
Abone olTüketiciye isteği dışında bile kredi kartı veren bankalar, iptallerde zorluk çıkarıyor. Bazı bankalar kart iptalini önlemek için ikna timleri kurdu.
Tüketiciye isteği dışında bile kredi kartı veren bankalar, iptallerde zorluk çıkarıyor. Bazı bankalar kart iptalini önlemek için ikna timleri kurdu. Kart sahiplerinden şikayet yağıyor Türkiye' de kredi kartı sayısı 47 milyona ulaşırken, bankalar ile vatandaşı karşı karşıya getiren şikayetler bitmek bilmiyor. Kredi kartını iptal ettirmek de büyük bir sorun haline geldi. Tüketicilerin adreslerine isteği dışında bile kredi kartı gönderen bankalar, iptal söz konusu olunca birçok zorluk çıkarıyor. Bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve tüketici derneklerine şikayet yağıyor.
BORCU KONTROL EDİN
Kredi kartının iptali için telefonla müşteri hizmetlerini aramak gerekiyor.
Bazı bankalar müşteriyi iptalden vazgeçirmek için bu hatlarda özel ikna timleri çalıştırıyor. Müşteri temsilcileri tüketicinin kartı kapatmaması için dakikalarca uğraş veriyor. "Kredi kartını neden iptal ettiriyorsunuz? Cüzdanınızda kartı taşımanızda ne sakınca var? Bir kenarda bulunsun, yaz tatilinde kullanırsınız" gibi soru ve yorumlarla tüketiciyi ikna etmeye çalışıyor.
Kredi kartlarının iptali konusunda bankalar farklı uygulamalara gidiyor.
Bazı bankalar, borcunu kapatma şartı aramadan bir telefonla kartı iptal ediyor ve sonra ekstre göndermeye devam ediyor. Bazı bankalar borcun kapatılması şartını koşmadan kredi kartını iptal ediyor, ancak sonra ekstre göndermiyor. Müşterinin ödemeleri takibi gerekiyor.
BİTMEYEN KÜSÜRAT
Geçen hafta bir bankaya ait kartını iptal ettirmek isteyen Ş.A., yaşadığı zorluğu şöyle anlattı: "Şubeye giderek borcumu kapatıp kartımı iptal ettirmek istediğimi söyledim. 897 liralık borcumu yatırdıktan sonra, kartı kapatmak için müşteri hizmetlerini aradım. "Sistemdeki sorun var, şimdi yapamayız" dediler. Ertesi gün bir daha aradım. 1 lira 70 kuruş borcum olduğunu, bunu ödemem gerektiğini ilettiler.
Tekrar şubeye gidip 2 lira yatırdım. İptal işlemi için tekrar aradım. Bu kez de 65 kuruş borcum olduğunu söylediler. Yeniden şubeye gidip 5 lira yatırdım.
Tekrar aradığımda dakikalarca söylediklerini dinlemek zorunda kaldım.
ŞİKAYETLER KATLANDI
2009'da BDDK'ya gelen şikayetlerin yüzde 6.1'ini iptal konusu oluştururken, 2010'da bu oran yüzde 11.2'ye çıktı. Geçen yıl kart şikayetlerinde yüzde 17.8'le ücret ve komisyonlar başı çekerken; bunu borcun yapılandırılması (yüzde 14.7) ve kredi kartının bankaca iptali (yüzde 11.2) izledi.