BIST 9.930
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,95
HABER /  DÜNYA

Kredi kartı kullanmayın sözüne açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sayın Başbakanın o ifadesini ’Kredi kartı kullanmayın’dan ziyade ’bilinçli, dikkatli hareket eden,...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sayın Başbakanın o ifadesini ’Kredi kartı kullanmayın’dan ziyade ’bilinçli, dikkatli hareket eden, neyi alıp neyi sattığınızı bilin, basiretli olun’ olarak algıladım" dedi.
Bakan Yazıcı, Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Kabulün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yazıcı, biz gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kredi kartı kullanmayın çağrısı Türk ticaretine etkisi olur mu?" sorusu üzerine, "Sayın Başbakanın o ifadesini ’ Kredi kartı kullanmayın’dan ziyade ’bilinç, dikkatli hareket eden, neyi alıp neyi sattığınızı bilin, basiretli olun’ olarak algıladım" dedi.

"56 MİLYON KREDİ KARTI KULLANICISI VAR"
Bakan Yazıcı, Türkiye’de 2013 Mayıs ayı sonu itibariyle 56 milyon 361 bin 79 kredi kartı ve 95 milyon 129 bin 839 banka kartı kartı kullanıcısının bulunduğunu bildirdi. Bankaların kullandırdığı kredilerin yüzde 23’ünün tüketici kredisi olduğunu belirten Yazıcı, kredilerin genellikle kredi kartları üzerinden kullanıldığını dile getirdi. Tüketicilerin kredi kartını bir ’kredi aracı’ olarak kullandıklarına dikkat çeken Yazıcı, "Bunların da maliyetleri yüksek. Bankaların faiz dışı gelir kalemleri sınıflandırıldığında altmışın üzerinde değişik isimler altında ücret alınıyor. Hiç kimseye ’yaptığının karşılığını alma’ deme hakkına sahip değiliz, bu angarya olur. Herkes, her kurum veya kişi bir hizmet üretiyorsa, bunu hedef kitlesine sunuyorsa elbette sunduğu hizmetin karşılığını alması hakkıdır. Ama burada esas olan ölçülülüktür" ifadelerini kullandı.

"BİLİNÇLİ TÜKETİCİ, BASİRETLİ TACİR"
"Bilinçli tüketici, basiretli tacir" sloganını kullandıklarını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti: "Tüketicinin bilinçli olması lazım. Yani siz imkanlarınızla yaşayamayacağınız bir refah ortamını kredi kartlarıyla borç alarak, yüksek faiz yükü altına girmeyin. Savurgan, müsrif olmayın, imkanlarınızı çok gelir getirici kullanın. Ona göre refah durumunuzu belirleyin. Zaten bu konu epey zamandır gündemimizde, bu konuyu da kapsayacak şekilde tüketici hukukunun tüm alanlarını düzenleyen yeni bir kanun tasarısını Meclis’e sevk ettik. Komisyonlarda görüşüldü. Diğer siyasi partilerimizin de çok büyük destek ve katkıları oldu. Onlara da teşekkür ediyorum. Meclis açılır açılmaz, 87 maddeden oluşan tasarı genel kurulda görüşülmeye hazır, sanırım diğer siyasi partilerin de katkılarıyla çok kısa zamanda Meclis’ten geçmesini sağlayacağız. Başbakanımızın da bu konuya şu veya bu şekilde temas ediyor olmasını da bu kanunun Meclis açıldığında ilk çıkacak kanunlardan olmasına üslup bir destek olarak algılıyorum."

"KREDİ KARTI ALANINA İLİŞKİN YASAKLAMA YOK"
"Meclis’e sunulan Tüketici Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı sizi tatmin etti mi?" şeklindeki soruya ise Yazıcı, "Hükümet olarak çalışma tarzımız, biz hangi alanı düzenleyeceksek yasal düzeyde paydaşlarımızla mutlaka müzakere ederiz. Yani modern ifadeyle katılımcılıkla bu süreçleri yönetiriz, inşa ederiz. Bütün kesimleri topladık, 1 yılı aşkın bir süredir konu değişik boyutlarıyla tartışıldı, görüşler değerlendirildi toplandı. Sonra regüle edildi, Bakanlar Kurulu’na sunuldu, bir taslak oluşturuldu ve sorunları önemli ölçüde giderecek bir düzenleme sağlandı. Bu da Meclis’e sevk edildi. Bu alana ilişkin elbette bir yasaklama yok. Serbest piyasa ekonomisini sürdüren Türkiye’de yasaklarla bir yere varmanın doğru olmadığı bilinci içerisindeyiz. Bankaların özellikle faiz dışı kalemlerinden hangilerini ücretlendirebileceğine ilişkin listenin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılacağı bir düzenleme yapılıyoruz" cevabını verdi.
Kabulün ardından Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Bakan Yazıcı’ya çini işlemeli bir ibrik hediye etti, ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.
(İHA)