BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartı kullanmanın altın kuralları

Kredi kartları başta olmak üzere telefon ve internet başvuru sözleşmeleri de dahil bir çok sözleşmeyi okumadan imzalamayın.

Abone ol

Ekonomist Adnan Öztekin, “Kredi kartı, telefon, elektrik, su, doğalgaz, TV kanalı aboneliği ve internet başvuru sözleşmeleri başta olmak üzere vatandaşlarımızın bu yapacakları tüm yükümlülük sözleşmelerini iyice okumadan imzalamamalıdır" uyarısında bulundu.

Ekonomist Öztekin, “Bankalarla yapılan kredi kartı başvuru sözleşmeleri başta olmak üzere kredi kartı, telefon, elektrik, su, doğalgaz, TV kanalı aboneliği ve internet başvuru sözleşmelerinin formlarıvatandaşlarımız tarafından imzalamadan önce çok dikkatli bir şekilde okunmalı ve sözleşmenin içeriğinde müşteriyi bağlayıcı maddelerin kapmasına dikkat edilmelidir.” dedi.

SÖZLEŞMEYE KENDİ EL YAZINIZLA NOT DÜŞÜN

Öztekin, yaptığı açıklamasında, en büyük sıkıtının bankalarla yapılan kredi kartı sözleşmelerinde yaşandığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımız kredi kartı sözleşmesi yaparken okumadan attığı imzayla kart ücretleri başta olmak üzere tüm alınacak faiz, komisyon, ücret ve diğer masrafları kabul ederek ödeyeceğini peşinen taahhüt ettiğine dikkat etmektedir.

Bu nedenle vatandaşlarımız çok dikkatli olmalıdır. Kendisini mağdur edecek sözleşme maddelerine karşı kendi el yazısıyla not düşerek tedbirini almalı ve ileride karşı karşıya kalabileceği sıkıntıların baştan önüne geçmelidir.” dedi.

BU ÖNERİLERE DİKKAT

Ekonomist Adnan Öztekin, kredi kartı, telefon, elektrik, su, doğalgaz, TV kanalı aboneliği ve internet başvuru sözleşmelerinin yapılması esnasında vatandaşlarının gerekli dikkati göstermediğinin altını çizerken, vatandaşa şu önerilerde bulundu:

“Kredi kartları başta olmak üzere telefon ve internet başvuru sözleşmeleri de dahil bir çok sözleşmeyi okumadan imzalamayın.

Kredi kartı alırken kredi kartı sözleşmesi okunmalı ve kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi terimlerin ne anlama geldiğine dikkat edilmelidir.

OKUNMADAN İMZALANAN SÖZLEŞMELERE DİKKAT EDİN

Birçok kart sahibi okumadan imzaladığı sözleşmeler nedeni ile birçok masraf ödemek zorunda kalıyor. Masrafları gözden geçirip neyi ödeyeceğinizin hesabını yapın.

Kredi kartı sözleşmesini imzalamadan önce banka ile mutlaka müzakere edin. Karşılıklı yapacağınız pazarlık sonrası belirtilen maddeleri sözleşmeye kendi el yazınızla not düşün.

Hangi masrafların alınıp alınmayacağını daha sonra masraf şoku yaşamamak için sözleşmede belirtin. Ayrıca kredi kartı üyelik sözleşmesinin bir nüshası tüketiciye verilmek zorundadır.

Üzerine not düştüğünüz ve ilgili görevli tarafından imzalanan sözleşmenin nüshasını alıp saklayınız. Unutmayın ki; Yeni bir masrafla karşılamamak ve kabul etmediğiniz kredi kartı masraflarını iptal ettirmek için bu nüsha çok önemlidir.

BANKALARIN UZATTIĞI FORMLARI DİKKATLİCE OKUYUN

Kredi kartı ile ilgili sorunlarınızı, şartlarınızı, isteklerinizi sözlü değil, yazılı olarak işleme koydurun. Sözlü olarak yapılan işlemlerin ve isteklerin hukuki bir kıymeti yoktur.

Bankaların uzattığı formları dikkatlice okumadan imzalamayın. Bankaların kendilerine uzattığı formları imzalayan tüketiciler kapılarına gelen kredi kartları ya da yıllar sonra çıkarılan borç ile kandırıldıklarının farkına varıyorlar.

BANKALAR KREDİ KARTINA YENİ MASRAFLAR EKLİYOR

Böyle bir duruma düşmemek için formları dikkatlice okuyunuz. Bankalar kredi kartına yenimasraflar koymak adına yeni bir uygulama başlatarak kredi kartı sözleşmelerini kurye ile göndermeye başladı.

Kurye hemen imzanızı almayı isteyecektir. Sözleşmeyi okuyup anlamadan imzalayıp kredi kartını alırsanız ileride doğacak her tür problemi baştan kabul etmiş olursunuz.

Kredi kartını alayım bir kenarda dursun mantığı ile sözleşmeye imza atarsanız masraftan kaçamazsınız. Sözleşmelerde kart kullanmadığınızda da masraf alınacağına dair madde olabilir.

ÇEKMECEDE DURAN KARTINIZ CEBİNİZİ YAKMASIN

Çekmecede duran kartınız cebinizi yakmasın. Kredi kartı almadan önce kart limitinizi iyi belirleyin ve limitte ücretsiz değişim (indirim veya artırım) yapılabileceğini sözleşmenize kaydettirin. Bazı bankalar kart limitini arttırmak isteyenlerden kart limiti arttırma ücreti istiyor.

Kredi kartı alırken sözleşmenizi ek hesap açılmasına izin veren maddeyi mutlaka gözden geçirin. Kart alırken adınıza habersiz hesap açılmasını istemiyorum diye sözleşmenize kendi el yazınızla not düşebilirsiniz.

MÜŞTERİDEN HABERSİZ EK KART VERİLEBİLİYOR

Çünkü bilgilerinizi alan bazı bankalar müşteriden habersiz ek hesap açabiliyor. Eksiye düşen hesabınız sizi git gide borçlandırıyor. İzinsiz açılan hesaplar haciz dahi getirebiliyor. Bankalar kredi kartı çıkarırken adına aynı bankaya ait birden fazla kredi kartı çıkarabiliyor.

Kart sözleşmesi imzalarken sadece bir kart almak istediğinizi ve verdiğiniz bilgilerin sadece bir kart için geçerli olacağını mutlaka belirtin. Habersiz çıkarılan kartlar ve bu kartlara gelen kart aidatı gibi masraflar sizi mağdur edebilir. Kimi bankalar ise müşterilerine yeni kredi kartı ve sözleşme gönderiyor.

Yeni gelen sözleşmeleri imzalamayın ve kartları almayın. Bankalar yeni gönderdikleri sözleşme ile eski sözleşmeyi yeniliyor yeni masraflar çıkarıyor.”