BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,15
ALTIN 2.974,20
HABER /  GÜNCEL

Kredi kartı borcunu bursla ödüyorlar

Kadın erkek herkesin alışveriş yaparken yanından ayırmadığı kredi kartları, özellikle üniversite öğrencilerinin vazgeçilmezleri arasına girdi.

Abone ol

Yaklaşık 1 milyon üniversiteli, yanında kredi kartı taşıyor. Ancak birçoğu ‘ihtiyaçlarımı karşılayım’ derken kart limitini aşıyor. Bu durum öğrencilerin devlet veya özel kuruluşlardan aldıkları bursları, kredi kartı borçlarına yatırmalarına neden oluyor. Bursları kart borcunu kapatmaya yetmeyen öğrencilerin imdadına ise her zaman olduğu gibi yine velileri yetişiyor.

Hızla büyüyen kredi kartı sektöründen pay almak isteyen bankalar, üniversite öğrencilerini müşterileri arasına dahil edebilmek için birbirleriyle yarışıyor. Bazı bankalar kredi kartı sektörünün en gözde hedef kitlesi olan üniversite öğrencilerine cazip imkânlar sunuyor. Öğrencilerin harcamalarına göre alışveriş sınırı koyan bankalar, kredi kartlarını üniversitelilere kefilsiz veriyor. Nakit para ve taksitli alışveriş yapmak için kredi kartlarına yönelen üniversiteliler, ekstrelerini çoğunlukla devlet ya da özel kuruluşlar tarafından verilen burslarla ödüyor.

Öğrenciler en fazla HSBC Bankası’nın ‘Advantage Campus Kredi Kartı’, Türkiye İş Bankası’nın ‘İşte Üniversiteli Maximum Kredi Kartı’ ile Finansbank’ın verdiği ‘Cardfinans University’yi kullanıyor. 500 YTL taksitli alışveriş limiti olan ve 250 YTL nakit para çekme imkânı sunan HSCB Bankası, nakit çekimlerde öğrencilere yüzde 5,85 oranında faiz uyguluyor. Nakit para çekme imkânı vermeyen Türkiye İş Bankası ise öğrencilere 200 YTL alışveriş limiti sağlıyor. İş Bankası’ndan alınan bilgiye göre ülke genelinde 25 Kasım 2005 itibarıyla 470 bin 725 adet ‘İşte Üniversiteli Maximum Kredi Kartı’ kullanıcısı varken, Finansbank tarafından verilen ‘Cardfinans University’ kullanıcısı ise 85 bin adet. Diğer bankalar tarafından verilen kredi kartları, bu rakama eklendiğinde yaklaşık 2 milyon üniversite öğrencisinin neredeyse yarısı kredi kartı kullanıyor.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Murat Doğan, aldığı burslarla kart borcu arasında denge kuramamaktan yakınıyor. Ailesinden her ay ortalama 200 YTL geldiğini aktaran Murat, önceden planlı bir şekilde kredi kartını kullanmadığı için ailesinden gelen paranın büyük bir kısmını borcuna yatırdığını belirtiyor. “Paramız bittiği zaman tek güvencemiz kredi kartları.” diyen Murat, kitap, giyim, yemek ve nakit para ihtiyacını kredi kartıyla karşıladığını anlatıyor. Murat, kredi kartlarının ancak asgari limitini yatırabildiğini ifade ederek, ‘Kredi kartından çektireyim, bir dahaki ay burs alır yatırırım’ anlayışıyla kredi kartı kullandığını vurguluyor. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Kadir Şeker de kredi kartına 300 YTL borcu olduğunu söyleyerek, “Önceden en fazla 50-100 YTL arasında alışveriş yaparken, plansız bir şekilde kullanarak 300 YTL’ye kadar harcama yaptım. Şu anda burslarımla dahi borcumu ödeyemiyorum.” diye konuşuyor. AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kerem Karabulut ise öğrencilere ailelerinin bilgisi dahilinde kredi kartı verilmesi gerektiğine dikkat çekerken, bankaların da öğrencilere ödeyebilecekleri kadar alışveriş limiti koymasının önemine değiniyor.

28 milyon 404 bin kredi kartı kullanıcısı var

Banka Kart Markezi’nin ilk 6 aylık değerlendirmesine göre Haziran 2005 sonu itibarıyla kredi kartı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 5 milyon 244 bin artışla 28 milyon 404 bin adete yükseldi. Buna paralel olarak satış noktası terminali (POS) makineleri de arttı. 2004’ün ilk 6 ayında 769 bin 249 olan POS makinesi, 2005 yılı aynı döneminde 1 milyon 61 bin 347’ye ulaştı. Geçtiğimiz yılın ikinci döneminde 13 bin 228 olan ATM sayısı ise bu yılın ikinci döneminde 14 bin 175 adete çıktı.

Kaynak:
Haber: Selim Karahan