BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.963,81
HABER /  GÜNCEL

Kredi kartı borcuna kurnaz çözüm!

Su, muz, şarj cihazı ve ok satanlardan sonra POS tefecileri de köprüye çıktı...

Abone ol

Trafikteki araçların camına el ilanı bırakan POS tefecileri kampanya başlattı. Bankadan daha az faiz aldığını iddia eden tefeciler 3 ay taksit öteleme bile yapıyor.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul'un meşhur köprü trafiğinde su, meyve, şarj cihazı ve ok-yay takımı satanlardan sonra POS tefecileri de görüldü.

Sıkışık trafikte araçların camına el ilanı bırakan tefeciler köprüye özel kampanya başlattı. Banka kredi kartından daha az faiz aldığını iddia eden POS tefecileri tıpkı dev zincir mağazalar gibi borçlara 3 ay taksit öteleme bile yapıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartlarında asgari ödeme tutarını yüzde 20'den yüzde 40'a çıkarması POS tefecileri olarak bilinen 'borç kapatma' şirketlerine yaradı. Kanunun çıktığı Ağustos 2011'den bu yana 6 milyon tüketicinin kredi kartının nakit çekime kapatılmasını fırsat bilen tefeciler yollara indi. İlana "Kart borcunuz var diye üzülmeyin" yazan şirketler, borçları kapatıp 12 taksitte ödeme imkanı sunduklarını iddia ediyor.

TEFECİLERİN BİR ŞARTI DA VAR

Bonus'ta 3, World'de 2 ay erteleme Bonus özelliği olan kartlarda Temmuz'a, World kartta ise Haziran'a kadar ödemeyi ertelediklerini iddia ediyor. Ancak tefecilerin de bir şartı var. İdari takip sürecinde olan kartlara işlem yapamıyorlar. 16:00'ya kadar çalışan bu şirketler el ilanlarının arkasına ödeme planını bile karşılaştırmalı olarak yazıyor. 20 dakikada işlemi tamamladıklarını anlatan tefeciler işi yoğun olan müşterinin de ayağına kadar gidiyor.

Maliye de POS cihazı üzerinden tefecilikle mücadele için denetimleri artırıyor. Gelir İdaresi tarafından hazırlanan "POS Tefecilik Projesi" kapsamında, kredi kartı ile mal ve hizmet satışı yapılmış gibi faiz-komisyon karşılığı para veren, sahte belge düzenleyen tefeciler anında tespit ediliyor. Türk Ceza Kanunu'na göre tefecilik suçu işleyenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 500 bin liraya kadar ceza kesiliyor.