Kredi kartı aidatı kalktı diye boşuna sevinmişiz. Meğer her şey yanlış anlaşılmış. Gerçek anlaşıldı. İşte acı durum;
Abone olKart aidatına 35 lira sınırı getiren tasarı Meclis’ten çıkarılınca ‘yıllık aidat kalkıyor’ heyecanı yaşandı. Ancak yeni bir düzenleme gelmediği için mevcut aidat uygulaması devam ediyor
Toplam 43 milyon kredi kartı ve 20 milyon kullanıcıyı ilgilendiren kredi kartında yıllık aidat konusu dün Meclis’ten geçen yasayla da bir sonuca ulaştırılamadı.
Ödenmemiş borçların yeniden yapılandırılması da dahil kredi kartlarında bir dizi düzenlemeyi içeren yasa tasarısı dün Meclis’ten geçerken, yaşanan yanlış anlamalar milyonlarca kişide bir anlık heyecan yarattı.
Yasanın kredi kartlarında yıllık aidatın limiti 3 bin 500 liranın altında olan kartlar için 35 lirayı geçemeyeceği, bu tutarın üzerindekiler için de limitin yüzde 1’ini aşamayacağı yönünde düzenleme içeren maddesi verilen son dakika önergesiyle çıkartıldı.
35 LİRANIN DA ÜZERİNDE OLABİLECEK
Düzenlemenin tamamen tasarıdan çıkarılması, tüketici derneklerinden haber ajansları ve tv’lere kadar her yerde ‘aidat kalkıyor’ şeklinde yorumlanarak kamuoyuna duyuruldu. Bu da milyonlarca kredi kartı kullanıcısında kısa süreli aidat sevinci yaşanmasına neden oldu. Ancak söz konusu maddenin geçmemesi kartta yıllık aidat konusunun mevcut hukuki altyapısıyla devam etmesine neden oldu.
YASADAN ÇIKTI HALA BANKALARIN İNSİYATİFİNDE
Aidat konusu, 2006’da çıkan yasada bankaların insiyatifine bırakıldığı ve kart sözleşmesinde yazılı olması halinde geçerli olduğu için mevcut uygulamalar en azından şimdilik değişmeyecek. Yani bankalar bundan sonra da müşterileriyle yapacakları sözleşme çerçevesinde kredi kartı kullanım ücreti talep edebilecek. Eğer sözleşmede hüküm yoksa kart ücreti alınmayacak. Düzenlemenin tasarıdan çıkarılması nedeniyle, bankalar kredi kartlarından 35 liranın da üzerinde aidat alabilecekler. Kredi kartlarından aidat alınmasına ilişkin düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasının, kamuoyunda kredi aidatlarının tamamen kaldırılması şeklinde yorumlanması Meclis’te de tartışma konusu oldu. Bazı milletvekillerinin haberlerde, düzenlemenin yanlış anlatıldığını belirterek, BDDK yetkilelerinden konuyla ilgili olarak açıklama yapmasını istediler.
TASARI NE GETİRİYOR?
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kredi borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girecek. Tasarı ile, 31 Mayıs tarihine kadar olan ve takibe düşmüş kredi kartı borçlarına, temerrüd faizi yerine Merkez Bankası’nın üç aylık mevduat faizinin uygulanması getiriliyor.
HANGİ BANKA NE KADAR ÜCRET ALIYOR?
DTP'Lİ VEKİLLERDEN KREDİ KARTI ŞOVU
Meclis Genel Kurulu’nda kredi kartı yasa tasarısıyla görüşülürken ilginç bir eylem yaşandı. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ‘Kredi kartı faizinden kurtulmanın yolu bu’ diyerek cüzdanından çıkardığı kredi kartını kürsüde kesti. TBMM Genel Kurulu’nda, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda değişiklik yapan kanun tasarısının görüşmeleri sırasında söz alan Kaplan, bankaların kredi kartı faizlerinin yüzde 100’ü bulduğunu, tefecilerde bile izan, ölçü olduğunu söyledi. Kaplan’ı sessizce izleyen milletvekilleri tepki göstermedi.
BANKALARIN GÖZÜ YENİ YASADA
Tüketici ile bankaları karşı karşıya getiren kart aidatında mevcut durum devam ederken bankalar aidatta yasal zemin için gözünü başka bir düzenlemeye çevirdi. Aidatla ilgili düzenlemenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki tüketici hakları yasa taslağına girme ihtimali bulunuyor. Ancak düzenlemenin bu yasama dönemine yetişmesi ise mümkün görünmüyor. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, kredi kartından aidat alınması konusundaki eleştiriler için ‘Kredi kartı aidatı tabii ki alınmalı, niye alınmasın? Kredi kartını niye bedava vereyim? Niye bedava olacakmış?’ demişti.
BU ÜCRETLERE DEVAM
Ziraat Bankası 10
Halkbank 5
Vakıfbank 30
TEB 40
Akbank 35
Şekerbank 30
Garanti Bankası 35
İş Bankası 25
Yapı Kredi Bankası 35
Fortis 35
Citibank 35
Turkisbank 20
ING Bank 35