BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,02
HABER /  GÜNCEL

Krallar Vadisi'nde bir tapınak şarkıcısı

Arkeologlar Mısır firavunlarının gömüldüğü Krallar Vadisi'nde, 90 yıldır ikinci kez yeni bir mezar ortaya çıkardı. Mezarın bir tapınak şarkıcısına ait olduğu anlaşıldı.

Abone ol

Arkeoloji uzmanları Mısır'ın Krallar Vadisi'nde üç bin yıl önce yaşamış bir kadın tapınak şarkıcısının mezar odasını ortaya çıkardı.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nden uzmanlar, şarkıcının mezarına tesadüfen rastladıklarını belirtiyor.

Mezarındaki yazıtlara bakılırsa, Nehmes Bastet adlı kadın, Mısır'ın 22. Hanedanı sırasında yani MÖ 945-712 yılları arasındaki dönemde, tapınakta şarkı söyleyen ünlü bir sanatçıydı.

Mezar odasında bulunan eşyalardan Nehmes Bastet'in ülkedeki en büyük ve en ünlü tapınak komplekslerinden Karnak Tapınağı'nda şarkı söylediği sonucuna varıldı.

Adı ise, kedi şekilli Mısır tanrısı Bastet himayesinde olduğunu gösteriyor.

Krallar Vadisi'nde şimdiye dek bulunan mezar kompleksleri hep kraliyet ailelerine aitti. Bu, vadide bulunan 64. mezar.

Uzmanlar keşfin bir genellemeyi yıktığını vurguluyor; burada 22. Hanedan'dan rahipler ve bireylerin de defnedilebildiğini gösterdiğini söylüyorlar.

Mısırlı uzmanlara göre yaklaşık üç bin yıl önce yaşayan kadın şarkıcı Nehmes Bastet, bir Amon rahibinin kızı idi.

Tapınak şarkıcılığı, dönemin kadınları için elit bir tabakadan olduklarının göstergesiydi. Çoğu kez aynı aile nesiller boyu tapınak şarkıcıları yetiştirebiliyordu.

Mezar odasında bulunan ahşap tabutun siyaha boyandığı ve üzerinin hiyeroglif yazılarla süslendiği anlaşılıyor.

Luksor'daki Antik Eserler Bakanlığı temsilcisi Mansur Bureyk, Associated Press ajansına tabutun şaşırtıcı derecede iyi korunduğunu ve bu hafta açılacağını söyledi.

Arkeologlar tabutta yüzüne Nehmes Bastet'in yüzü model alınarak yapılan ölüm maskesi yerleştirilmiş bir mumya bulmayı bekliyor.

Basel Üniversitesi uzmanlarından Elina Paulin-Grothe, mezar odasının aslında kadın şarkıcı için inşa edilmediğini, buraya ilk defnin yapılmasından dört yüz yıl sonra, yeniden kullanıldığını belirtiyor.

Paulin-Grothe, aslında yeni bir mezar aramadıklarını, bu odayı bir başka mezar odasını incelerken tesadüfen bulduklarını söyledi.

1922 yılında Tutankhamun'un mezarının ortaya çıkarılmasından bu yana, bu 90 yıldır burada ortaya çıkarılan ilk mezar odası.

2006 yılında bulunan KV63 mezarında, yedi tabut bulunmuş, ancak bunların hiçbirinden mumya çıkmayınca uzmanlar odanın defin işlemleri için depo gibi kullanıldığı sonucuna varmıştı.

Amerikalı uzmanlar bundan bir kaç yıl önce de yine Karnak'ta Tapınak Şarkıcılığı yapan Meresamun'un hayat hikayesini ortaya çıkarmaya odaklanmış, Meresamun'un öyküsü kitaplara, sergilere konu olmuş ve tapınak şarkıcılığına ışık tutmuştu.