BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Kraliçeden görkemli tören (video)

İngiltere'nin kemer sıkma politikasını Kraliçe Elizabeth açıkladı. Törenlerde kraliçeye büyük ilgi vardı.

Abone ol

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ülkede 6 Mayısta yapılan genel seçimin ardından kurulan yeni koalisyon hükümetinin 18 aylık programını ve hükümetin yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını açıkladı.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Kraliçe İngiliz parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasında yaptığı ve 10 dakika süren konuşmaya, "Yeni hükümetin önceliğinin bütçe açığını gidermek ve ekonomik büyümeyi sağlamak olduğunu" söyleyerek başladı.

Yeni hükümetin yasama döneminin açılışını geleneksel olarak hükümetin programını okuyarak yapan Kraliçe, ülkenin yeni Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve koalisyon hükümetinin gelecek 18 ayda yürürlüğe koymak istediği 22 yasa tasarısını sıraladı.

Bunlar arasında eğitimden, sağlığa, ekonomiden, seçim sistemine kadar çok sayıda yasa tasarısı bulunuyor.

Kraliçe, posta servisi "Royal Mail"in bir kısmının özelleştirilmesi, yeni sınır polisi gücü oluşturulması ve AB dışından İngiltere'ye göçmen olarak gelecek kişilere sayı sınırı getirilmesinin istendiğini ve bu yönde hükümetin yasa tasarıları bulunduğunu ifade etti.

Daha adil vergi sistemi, kamu hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin yenilenmesi ve iyileştirilmesi gibi konularda yeni yasalar olacağını da ifade eden Kraliçe 2. Elizabeth, mevcut hükümetin 5 yıllığına seçilmesi, seçim sisteminin değiştirilmesi için referanduma gidilmesi ve görevini ihlal eden milletvekillerinin bölgelerindeki seçmenler tarafından görevlerinden alınabilmesi gibi konularda da yasa tasarıları olduğunu kaydetti.

İngiltere'nin yeni hükümeti ayrıca, AB konusunda Brüksel'le ilgili bir yetki devri ya da anlaşma onayı olması durumunda referanduma gidecek. Seçim döneminde tartışmalara neden olan Lordlar Kamarasındaki sayının azaltılması da hükümetin yürürlüğe koymak istediği yeni yasa tasarıları arasında bulunuyor.

Bu arada Kraliçe 2. Elizabeth konuşmasında, temmuzda eşiyle birlikte Kanada'yı, ağustosta ise ABD'yi ziyaret edeceğini söyleyerek, eylül ayında da Papa 16. Benediktus'un İngiltere'ye geleceğini anımsattı.

KRALİÇE'YE YOĞUN İLGİ VE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İngiltere'de Kraliçe'nin yeni yasama dönemlerinin başında parlamentoda yaptığı konuşmalar dolayısıyla başkent Londra geleneksel törene sahne oluyor. Londra'da bugün de benzer bir tören yapıldı.

Buckingham Sarayından atlı arabanın içinde ve kraliyet atlıları eşliğinde çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Westminster'daki parlamento binasına geldi. Kraliçe ve eşinin Lordlar Kamarasındaki tahtlara oturmasının ardından, kraliyet yetkilileri parlamentonun alt kanadı olan ve bakanlar ile milletvekillerinin bulunduğu Avam Kamarasına giderek, Kraliçenin burada bulunan asasını aldı ve milletvekillerini Lordlar Kamarasına, Kraliçeyi dinlemeye davet etti.

Başbakan ve milletvekillerinin Lordlar Kamarasına gelmesinin ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth konuşmaya başladı. İngiltere'de hiçbir yasa tasarısı Kraliçenin onayı olmadan yasalaşamıyor.

Bugünkü konuşma, 84 yaşında olan ve 58 yıldır İngiltere kraliyet tahtında oturan Kraliçe 2. Elizabeth'in parlamentonun yeni yasama dönemi başlangıcı için yaptığı 56'ncı konuşma oldu.

Konuşmayı çok sayıda lord, bakan, milletvekili ve yetkili dinledi. Dinleyiciler arasında, ülkenin eski Muhafazakar Partili Başbakanı "Demir Leydi" lakaplı Margaret Thatcher'ın da bulunduğu dikkati çekti.

Bu arada Londra'da çok sayıda cadde ve sokak Kraliçe'nin Buckingham Sarayından parlamentoya gidiş ve gelişi nedeniyle trafiğe kapandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığının gözlendiği parlamento binası etrafında, çok sayıda turist Kraliçe'yi görebilmek için saatlerce bekledi. Kraliçe 2. Elizabeth parlamentodan ayrılırken kendisini görmek isteyenlere el salladı, savaş karşıtı küçük bir grup ise sloganlar atarak, parlamentonun etrafında protesto gösterisi yaptı.

Öte yandan Başbakan David Cameron ve Cameron'ın koalisyon ortağı Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg Başbakanlıktan Kraliçe'nin konuşmasını yaptığı parlamentoya yürüyerek gitti. İngiltere'nin yeni hükümeti bütçe açığını azaltmak için dün açıkladığı kesinti planı çerçevesinde, bakanların makam araçları ve özel şoförler yerine toplu taşıma araçlarını kullanarak veya yürüyerek bir yerden diğerine gitme yönünde karar aldığını belirtmişti.