BIST 9.640
DOLAR 34,67
EURO 36,66
ALTIN 2.935,71
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

KPSS’ye rekor başvuru

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS'ye başvuru sayısının 800 bini geçtiğini söyledi.

Abone ol

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS'ye başvuru sayısının 800 bini geçtiğini söyledi.


Maltepe Üniversitesi'nde "LYS Bilgilendirme Toplantısı" adı altında düzenlenen seminere ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen ve çok sayıda eğitimci katıldı. Yeni sınav sistemini tüm yönleriyle eğitimcilere anlatan Yarımağan, toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BİR ADAY 4 SINAVA GİRİYOR

Bir günde iki sınava girmek zorunda kalacak adayların İstanbul'da yaşayabilecekleri trafik çilesinin sorulması üzerine Yarımağan, "Biz imkanlar ölçeğinde adayların en rahat edeceği programları yapmaya çalışıyoruz. Ama imkanlar ölçeğinde. Örneğin Temmuz ayında yapılacak KPSS'ye başvuru sayısı 800 bini geçti. KPSS'de bir aday cumartesi-pazar günleri 4 sınava giriyor.

Orada bu olabilirken LYS'de çok az sayıda adayın bir hafta sonunda veya bir günde sınava girmesi eleştiri konusu oluyor. İmkanlarımız olsa bunu yapmayız. Ancak biz büyük bir kitle için düzenlemeyi bu şekilde yaptık ki, bir sınava bir hafta sonu, diğer sınava diğer hafta sonu girsin. Ancak yabancı dil sınavıyla birlikte kendi alanı dışındaki diğer sınava giren 7-8 bin dolayındaki öğrencinin böyle bir durumu oldu. Bu durum da bence çok yıkıcı bir durum değil" diye konuştu.

NASIL RAHAT EDİYORSANIZ O ŞEKİLDE ÇALIŞIN

Yarımağan, LYS'ye girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, adayların nasıl rahat ediyorlarsa o şekilde çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi. Bu sınavların önceki yıllardaki sınavlara göre tek değişikliğinin sınavların ayrı olması olduğunu belirten Yardımağan, "Her testin soru kitapçığı ayrı. Biz çok az sayıdaki görevlilerimizin bütün uyarılarımıza rağmen hata yapmalarından çekiniyoruz. Ben öğrencilerden hata yapan görevlileri uyarmalarını istemiyorum.

Sisteme öğrenciler de sahip çıksınlar. Bir başka isteğim de birden çok test olduğunda her adaya verilecek test kitapçıklarının aynı tür olması lazım. Örneğin bir öğrenciye matematik kitapçığı B verildiyse, geometrinin de B verilmesi lazım. Burada eğer bir yanlışlık olursa öğrenci kendi durumuna sahip çıksın. Bir nevi görevlileri denetlesin, hata yapan görevlileri uyarsın. Çünkü sonunda bundan zarar görecek olan öğrencilerdir. Bu iki konuda öğrencilerden dikkatli olmalarını rica ediyorum" dedi.

BU SENE SINAV 2 AŞAMALI

"Bu sene ilk kez sınav iki aşamalı yapıldı. Sonuçlarından ve getirisinden memnun musunuz?" sorusuna ise Ünal Yardımağan, "Sınav sistemi çok fazla değişmedi. Sadece bir oturumda yaptığımız sınavı parçaladık, ayrı arı oturumlarda yapıyoruz. Soru türleri aynı, dersler aynı. Bence bu ortam adaylar için daha iyi. Bundan önce adayların önüne 7-8 test veriyorduk. Hangisinden başlayacak, hangisine ne kadar süre ayıracak, öğrenciler bu konuda sorunlar yaşıyordu. Bence bu sınavda çok rahat.

Sınava girecek, önünde sadece matematik testi olacak, geç kalırsam geometriyi cevaplayacak mıyım endişesi olmayacak. Bence öğrenciler açısından tek sakıncası her şey bir günde bitmiyor. Sonuç olarak toplamda öğrencilerin büyük çoğunluğu 3 sınava girecek. Ama sonuçta öğrencilerin lehine olacağını düşünüyorum. Öğrencilerden rahat olmaklarını, çok endişe duymamalarını ve ellerinden geleni sınavda yapmalarını istiyorum" yanıtını verdi.

MARDİN VE VAN'DA ÖĞRENCİLER DIŞARI İLLERE GÖNDERİLDİ

Yarımağan, bu sınavda da öğrencilerin tercihleri dışında başka yerde sınava girip girmeyecekleri yönündeki bir soruya da yanıt verdi. Her sınav merkezinin belirli bir kapasitesi olduğunu belirten Yarımağan, "Mesela Mardin'in 10 bin kişilik kapasitesi var. Ancak 17 bin kişi Mardin'de sınava girmek isterse, 17 bin kişiyi sınav yapacak okul imkanı olmadığı için mecburen 7 bin kişiyi Mardin dışında başka yerlere göndermek zorunda kaldık. Bu tarz olaylar Mardin ve Van'da oldu. Özellikle Güneydoğu'daki illerimizde okul kapasitesiyle öğrenci sayısı arasında dengesizlik var. Ancak bu sınavda bu kesinlikle olmadı. Sayılar sınırlı olduğu için bu sınavda her aday girmek istediği merkezde sınava girecekler, hem de birinci tercihlerine gidecekler" dedi