Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) için başvurular başladı.
Abone olYabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeliyle yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen teknik personel, yabancı dil bilgi seviyesini belirlemek amacıyla yapılacak Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) için başvurular başladı.
Sınav hangi illerde yapılacak?
Adaylar, 26 Mart pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabilecek. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, sınav, 6 Mayısta Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van ile Lefkoşa'da yapılacak.
Kimler Katılabilecek?
Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'na göre çalışanlarla kadro karşılığı sözleşmeli personel ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3/c maddesine tabi sözleşmeli personel katılabilecek.
Ayrıca, personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilecek.
Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlarla diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekiyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarında mütercim ve tercüman ya da bilgi işlem çözümleyicisi ve programcısı olarak görev yapanlar ile bu görevler için başvuruda bulunacaklar,ayrıca herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabancı dil seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte ve yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilecekler.
Sınav hangi dillerden olacak?
Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danca (Danish Dili), Farsça, Fransızca, Hollandaca (Dutch dili), İngilizce, İrlandaca, İspanyolca, İtalyanca, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Yunanca'dan yapılacak. Ancak, yatırım hizmetlerindeki çalışmaları nedeniyle yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyenler, sadece Almanca, İngilizce ve Fransızca'dan sınava girebilecek.
Sınava başvurmak isteyenlerin, valiliklerin il ve ilçelerde kurdukları bürolarla üniversite rektörlüklerinden, KKTC'de ikamet edenlerin ise Lefkoşa'daki ÖSYM temsilciliğinden, 26 Mart pazartesi gününe kadar, önce ''Başvurma Koşullarına İlişkin Bazı Açıklamalar'' metnini almaları gerekiyor. Sınav ücreti olan 40 YTL'yi (40 milyon TL) Ziraat Bankasındaki ilgili hesaba yatıranlar, banka dekontunu göstererek, yine aynı bürolardan başvurma belgesi ve kılavuz alabilecekler.