BIST 9.864
DOLAR 35,07
EURO 36,64
ALTIN 2.954,06
HABER /  GÜNCEL

Kozmik oda kumpası ihbarın yapıldığı gün Arınç...

Kozmik oda kumpası soruşturmasının çarpıcı detaylarını yazar Tolga Şardan köşesinde aktardı.

Abone ol

Bülent Arınç'a suikast bahanesiyle TSK'nın mahrem sırlarını deşifre eden kozmik oda kumpasının ayrıntıları ortaya çıktı.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suiksat yapılacağı ihbarıyla dönemin Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Ankara'da Arınç’ın evinin bulunduğu sokakta suç üstü biçimde gözaltına alınan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu iki görevliden yola çıkarak dönemin en büyük kumpas hareketlerinden birisi için düğmeye basılmıştı.

Adli soruşturmanın ilk aşamasında Türkiye’nin en önemli askeri kurumları arasındaki Seferberlik Tetkik Kurulu’na (STK) yönelik operasyon günlerce konuşulmuştu.

Oldukça hareketli geçen 2009-2013 döneminin, 17/25 Aralık sürecinin ardından yeniden ele alınmasıyla Gülen cemaatinin asıl niyetinin belli olduğu 19 Aralık 2009’da başlatılan Kozmik Oda soruşturması da mercek altına alındı.

KOM DAİRESİ İLMEK İLMEK İŞLEDİ

Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nde (KOM) özel bir çalışma grubu oluşturuldu. 15 Temmuz sonrasındaki darbe soruşturmalarında Gülen cemaatinin özellikle TSK, MİT ve emniyet teşkilatı içindeki uzantılarını gün ışığına çıkaran KOM Dairesi, deyim yerindeyse “ilmek ilmek” işlediği dosyayla Kozmik Oda soruşturmasının nasıl bir “kumpas operasyonu” olduğunu delillendirdi.

Akıllara durgunluk veren kumpası kuranlara karşı başlatılan soruşturmanın ipuçlarını Milliyet yazarı Tolga Şardan, bugünkü yazısında madde madde böyle sıraladı:

9 AY ÖNCE DİNLEME

1. Arınç’a suikast girişimi olacağı yönündeki ihbar sonrasında haklarında adli soruşturma başlatılan dosya şüphelileri, ihbardan tam 9 ay öncesinde, İstanbul’da yürütülen Ergenekon soruşturmasında kullandıkları cep telefonlarının IMEI numaraları üzerinden İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nce “önleyici dinleme” uygulaması kapsamında teknik takibe alındı.

2. Aynı dosya kapsamında adı geçen şüphelilerden bazıları, yine ihbardan 9 ay önce İstanbul Emniyeti bünyesindeki Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi ve EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nca bilgi sistemleri üzerinden araştırıldı.

3. Haklarında soruşturma yapılan bazı şüphelilerce kiralanan araçlar, kiralandıkları günlerde yine Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait bilgi sistemleri üzerinden sorgulanarak hareketleri izlendi.

4. Arınç’a yönelik suikast girişimi yapılacağı ihbarından 6-7 dakika sonra ihbarda adı geçen araçlar, Ankara Emniyeti Muhabere Şubesi’nde kullanılan bilgi sistemlerinde sorgulaması yapıldı. Araçlardan birisinin Genelkurmay Başkanlığı’na ait olduğu belirlendi.

ARACIN KİRALANDIĞI SAAT VE İHBARIN SAATİ ŞAŞIRTTI

5. Suikast ihbarına konu olan aracın, ihbar günü saat 09.00’da kiralanmasına karşın Ankara Çukurambar’da bu aracı fark ederek saat 14.50’de Ankara Keçiören’deki bir telefon bayisinden Arınç’a yönelik suikast ihbarı yapmasının “hayatın olağan akışına uygun olmadığı” görüldü.

Gözaltına alınanlar ne demişti?

19 Aralık 2009 günü Arınç’ın Ankara Çukurambar semtindeki evi yakınlarında ihbar üzerine bir Albay ile bir Binbaşı gözaltına alınmış, Arınç’ın evinin adresi ve krokisi olan bir kağıdı da yutmak istedikleri öne sürülmüştü. Albay E.Y.B ve Binbaşı İ.G delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı. E.Y.B. bilgi sızdırdığından şüphelenilen bir Albayı izlediklerini belirterek, cebinden çıktığı öne sürülen ve Arınç’ın adresinin olduğu kâğıt için, “ Üzerimde böyle bir not yoktu. Polisler bizi arabadan çıkarttığında kelepçeleyip üst araması yaptılar. Kağıdı polis cebime koydu' demişti.

Binbaşı İ.G. de aynı kâğıt için, “Bizi araca koydular. Şoför polis araçtan inince, tutanak tutmak üzere getirilen kâğıtların altına baktığımda, E. albaydan çıktığı söylenen adresin aynısının bir A 5 kâğıdına yazılı olduğunu gördüm” demişti. Seferberlik Dairesi Başkanı da 'Bu arkadaşlarımız, bilgi sızdıran bir Albayı takip ediyorlardı. İzleme görevini ben verdim' açıklaması yapmıştı.

ARAÇ BOŞ ÇIKTI

6. Arınç’a saldırı yapılacağı ihbarını alan güvenlik görevlilerinin, çok acele olay yerine ulaşmaları gerekirken, ihbardan 1 saat sonra olay yerine ulaştıktıkları ve savcının ihbardan tam 2 saat sonra olayla ilgili bilgilendirildiği tespit edildi.

7. Olay yerindeki araştırmalar, Arınç’ın evinin bulunduğu 1424. Cadde dolayında yapılması gerekirken, 1425. Cadde üzerinde yoğunlaştırıldığı ve ihbarda geçen araçlardan birinin 1425. Cadde üzerinde içi boş olarak bulundu.

8. Şüpheli aracın içi boş olarak bulunması ile birlikte hemen Arınç’ın evinin kontrol edilmesi gerekirken suikast girişimcileri, boş araca gelmeleri beklenerek saat 17.10’da içi boş aracın yanına geldiklerinde gözaltına alındılar.

ÜZERLERİNDEN BİR ŞEY ÇIKMADI

9. Arınç’a saldırı yapacakları iddia edilen şüphelilerin üst aramalarında ve araçlarında ihbarda iddia edilen saldırı suçunu işlemeye elverişli bomba, ruhsatsız silah, susturucu ve mühimmat bulunamadı.

İHBARIN YAPILDIĞI GÜN ARINÇ MANİSA'DA

10. Kendisine suikast yapılacak hedef olan Arınç’ın, ihbarın yapıldığı gün ve saatte nerede olduğunun araştırılması gerekirken araştırılmadığı, ihbardan beş yıl sonra 2014’te yapılan araştırmalarda Arınç’ın ihbarın yapıldığı gün Manisa’da olduğu belirlendi.

ÜÇ AYRI GÖRÜŞME

11. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) alınan dökümler sonrasında ihbar saati olan 14.50’de ihbarın yapıldığı bayideki telefon numarası ile Ankara Emniyeti TEM Şubesi’ne ait telefon hattı arasında görüşme olmadığı saptandı.

12. TİB’den sadece 14.45 ile 14.55 saatleri arasında görüşme kayıtları istenmesine rağmen gönderilen görüşme kayıtlarındaki saatlerin 15.13:28, 15.16:54 ve 15.24:34 saatlerinde üç ayrı görüşme yapıldığı ortaya çıktı.

13. Arınç’a yönelik saldırı ihbarının 19 Aralık 2009 günü gelmesine karşın ihbarın yapıldığı telefon bayisinin geliş-gidiş yönlerinde bulunan cadde, sokak ve işyerlerinde ihbarcının bulunması yönünde kamera kayıt çalışması yapılmadığı tespit edildi.

İHBARIN YAPILDIĞI HATTAN İHBARDAN 36 DAKİKA ÖNCE GENELKURMAY ADLİ MÜŞAVİRİ ARANDI

14. İhbarın yapıldığı belirtilen telefon bayisindeki hattan, ihbar saatinden 36 dakika önce saat 14.14:03’te Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Muharrem Köse üzerine kayıtlı telefonun aranarak 8 saniye görüşme yapılmasına rağmen bu arama konusu hiçbir biçimde araştırma konusu yapılmadı.