BIST 10.086
DOLAR 35,32
EURO 36,76
ALTIN 2.995,02
HABER /  GÜNCEL

Kozmik deprem felaketi kapıda

Beklenen İstanbul depreminin yanı sıra, Doğu Anadolu'da da tehlike büyük. Uzmanlar benzer bir depremin ikinci kez kozmik felaket yaratacağı görüşünde.

Abone ol

Elazığ’da 51 can alan 6.0 şiddetindeki deprem köyleri yerle bir ederken, halk yaralarını sarmaya çalışıyor.

Yıkılan ya da hasar gören evlerine giremeyen depremzedeler geceyi sokakta geçirdi. Kızılay, Kimse Yok Mu? ve Deniz Feneri Derneği gibi yardım kuruluşları, afet bölgesine acil yardım malzemesi göndermeye devam ediyor.

Ancak Elazığlıları uykuda yakalayan deprem, gözleri bir kez daha Türkiye’deki iki büyük fay hattında yaşanması muhtemel depremlere çevirdi. Kuzey Anadolu Fayı’nda (KAF) İstanbul’u vurması beklenen 7 şiddetindeki depremin yanı sıra, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Doğu Anadolu Fayı’nda (DAF) Kahramanmaraş’ta 7.6’ya ulaşabilecek bir deprem olabileceğini açıkladı.

TATBİKAT BİLE YAPILMIŞ

Kamuoyu olası İstanbul depremine odaklandığı için gözden kaçan Kahramanmaraş depremi için şubat ayında ‘tatbikat’ dahi yapıldı. Prof. Pampal, DAF’ta 546 yılında o dönemki Hatay’ı haritadan silen 500 bin kişinin ölümüne neden olan ve tarih kayıtlarına ‘Kozmik felaket’ olarak geçen 7 şiddetindeki depreme dikkat çekerek, çarpık yapılaşma nedeniyle 7.6 şiddetindeki depremin etkisinin ikinci kozmik ‘felaket’ olacağı görüşünde.

GÖZLER DAF’IN GÜNEYİNDE

600 kilometre uzunluğundaki DAF’ta kırılmamış 100 kilometrelik bir bölüm var. Elazığ’daki depremin DAF’ın bağımsız bir kolunda meydana geldiği ve Elazığ’da da beklenen büyük depremin gerçekleşmediğini ifade eden deprem bilimciler, DAF’ta domino etkisi ile güneye doğru kırılma başladığını ifade etti. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “KAF üzerinde Erzincan’da 1939 yılında deprem tarihsel sıraya göre 1999 yılında Gölcük’e kadar hep batıya doğru domino etkisiyle kırıldı. Aynı domino etkisinin bugün DAF’ta olduğunu görüyoruz. Bu nedenle dana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Bingöl’de depreme karşı uyarı toplantıları düzenleyeceğiz. İlk toplantıyı da Adana’da  nisan ayında yapacağız” dedi.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Namık Çağatay ise “Kahramanmaraş’da uzun zamandır deprem olmadı. 300 yıldır kırılmamış bir fay var. Bu büyük bir deprem yaratabilir” diye konuştu.   

Çanakkale ve Erzincan’da tehlike sinyalleri 

Uzmanların önceki gün Erzincan’ın da yıkıcı bir deprem beklendiğini açıklamalarının ardından, dün kentte 4.0 büyüklüğünde hafif şiddetli bir deprem meydana geldi. Bu arada gözler zemin etüdü sağlam olmayan Biga Yarımadası, Saroz, Edremit ve Gelibolu açıklarına çevrildi.

İstanbul’da durum hala vahim!

Marmara’da 1999’da yaşanan ve yaklaşık 20 bin kişinin öldüğü iki depremin ardından mercek altına alınan İstanbul için de tehlike hala devam ediyor. Ancak Marmara Depremi’nin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen, hala yeterli önlem alınmış durumda değil. Köprü ve viyadükler ile bazı kamu yapıları dışında sivil mimariye yönelik neredeyse hiçbir girişimin bulunmadığı görülüyor. 2006 yılında İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (ISMEP) Projesi Dünya Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan 310 milyon dolar kredi ile başlanan proje kapsamında şu ana kadar deprem güçlendirmesi 342 okul, 348 kamu binası, 3 hastane, 3 yurt ve 1 sosyal tesiste tamamlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü de Japonya’dan alınan 100 milyon dolar kredi ile köprü ve viyadüklerde deprem güçlendirme çalışmalarını geçen yıl bitirdi.