Aksaray'a içme suyu sağlayan Mamasın Barajı'nın kıyısında bulunan Çatalsu köyündeki kanalizasyon sorunu 5 yıldır çözümlenemiyor.
Abone olAksaray'a içme suyu sağlayan Mamasın Barajı'nın kıyısında bulunan Çatalsu köyündeki kanalizasyon sorunu 5 yıldır çözümlenemiyor.
Çatalsu Köyü Muhtarı Recep Duru, köylerindeki kanalizasyon sorununun çözümü için kendinden önceki muhtarın da girişimlerde bulunduğunu, ancak bugüne kadar bir çözüme ulaşamadıklarını söyledi.
Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı köylerinde 72 hanede 372 kişinin yaşadığını belirten Duru, köydeki birkaç hanenin dışında foseptik çukuru bulunmadığını, bahçe içine akan atık suların kışın kar ve yağmur sularıyla Mamasın Barajı'na ulaştığını belirtti.
Köylerinin atık sularının ulaştığı Mamasın Barajı'nın Aksaray'ın içme suyunu sağladığını vurgulayan Duru, ''Barajdaki su seviyesi kışın yükselerek, köyümüzün 50 metre yakınına kadar gelmektedir. Köyümüzde kanalizasyon olmaması nedeniyle de atık sular yüzeyden veya yer altından sızma yoluyla baraja karışıyor'' diye konuştu.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ONAYI BEKLENİYOR
Ayrıca hayvansal atıklarının da yağmur sularıyla baraja ulaştığını anlatan Duru, sorunun çözülmesi için 5 yıl önce dilekçe verildiğini hatırlattı.
Duru, yapılan inceleme sonucunda atık suların, baraj suyuna karışabilmesi olasılığı nedeniyle kanalizasyon yapımına karar verildiğini belirterek, Aksaray İl Özel İdaresi'nin onay için Sağlık İl Müdürlüğü'nün onayını istediğini dile getirdi.
Sağlık İl Müdürlüğü yetkililerinin de köylülerin gösterdiği yerde foseptik çukuru yapılamayacağını belirterek, ''İl Özel idaresi ise sızdırmaz çukur yapalım ve dolunca başka bölgeye pompalı sistemle verelim'' şeklinde teklif sunduğunu anlatan Duru, ''Sağlık İl Müdürlüğü yetkilisi ise buranın koruma alanı içinde olduğunu, bu çalışmanın yapılamayacağını söylüyor. Köyümüzün tamamı DSİ'nin istimlak alanı içindedir ve barajın atık sularımızla daha fazla kirlenmesini istemiyoruz'' dedi.
Sağlık Müdürlüğü'nün onay vermesi durumunda Aksaray İl Özel İdaresi'nin çalışmalara başlayacağını belirten Duru, ''Köy içinde bir alan tespit ettik. Ayrıca 3-4 kilometre uzaklıkta bir alana da pompa ile kanalizasyon aktarılabilir. Ancak bunun da elektrik maliyeti yüksek olacaktır. Sonuçta maliyeti ne olursa olsun, Aksaray'a içme suyu sağlayan Mamasın Barajı'nın atık sularla kirletilmesi önlenecektir'' şeklinde konuştu.
KORUMA ALANI İÇİNE FOSEPTİK ÇUKURU YAPILAMAZ
Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, foseptik çukurunun yapılması planlanan alanın, Mamasın Barajı'nın mutlak koruma alanı içinde olduğunu belirtti.
Mamasın Barajı'nın Aksaray'ın tek içme suyu kaynağı olduğunu ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:
''Yapılması planlanan foseptik çukuru da barajın suları altında kalma riski olan bir alandadır, bu nedenle izin verilmedi. Bu alan bu yılki yağışlarla yükselen Mamasın Barajı'nın su seviyesine çok yakın bir noktadadır. İleride suların daha da yükselmesi halinde yapılacak foseptik çukuru su altında kalabilir. Bu da 165 bin insanın içme suyu kaynağını kirletecektir. Kaldı ki Mamasın Barajı'nın mutlak koruma alanı içinde tek bir çivi bile çakılamayacağı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtiliyor. Biz olabilecek alanlar üzerinde önerilerde bulunduk. Barajı kirleten hayvan atıklarının da köyün uygun bir yerine toplatılması gerekmektedir.''