BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,17
ALTIN 2.998,84
HABER /  GÜNCEL

Köylüye çözüm yolu: Yumurtabank!

Toroslar'da asgari ücretin altında gelire sahip köylülere 'Tavuk kardeşliği' projesi ile kalkındırılacak...

Abone ol

Toroslar'da, asgari ücretin altındaki gelirleriyle geçim sıkıntısı çeken köylüleri, ürünlerini değerlendirerek kalkındırmayı amaçlayan ''Farsak Projesi'' kapsamında, köylerde 5'er tavukla ortaklık katılımı sağlanan ve yumurta üretimini esas alan ''doğal tavuk çiftlikleri'' kurulması planlanıyor.

Proje Koordinatörü Tuncer Gültang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Feke ilçesine bağlı Güzpınarı köyünde, yörenin bilinen ''Farsak'' adını verdikleri proje kapsamında ilk ürün olan kahve ve şampuanın üretimini yaptıklarını, okulda zeytin bahçesi oluşturarak hasadını gerçekleştirerek tüketime sunduklarını anımsattı.

5'e tavukla ortaklık

Girişimlerden sonuç alınmasıyla 700 nüfuslu Güzpınarı köyünde aylık gelirleri 200 TL'ye bile ulaşmayan ailelerin, bütçelerine katkı sağlayacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gültang, son olarak ''köylere doğal tavuk çiftlikleri'' projesiyle yeni bir açılım hedeflediklerini bildirdi.

Gültang, tavuk çiftliğinin ilk olarak Tarım İl Müdürlüğü tarafından yeri belirlenecek Adana'nın merkez Sarıçam ilçesine bağlı bir köyde kurulacağını belirterek, ''Çiftliğin kurulması aşamasında katılmak isteyen şehirliler kişi başına 5'er tavuk vererek ortak olma hakkı elde edecek. Ortaklık ise en fazla 20 kişiden oluşacak. Ortaklıkta, maddi geliri düşük olan ailelere mensup üniversite ve lise öğrencilerine öncelik tanınacak. Öğrenciler böylece burs arama derdine düşmeyerek eğitimlerini rahat bir şekilde sürdürecekler'' dedi.

Doğal tavuk çiftçiklerinde üretilecek olan yumurtanın satışı ile ciddi anlamda gelir elde edilmesinin planlandığını anlatan Gültang, şöyle konuştu:

''Zamanla Türkiye'nin dört bir tarafındaki kırsal alanlarda yaygınlaştırılması planlanan ve bir anlamda ''yumurtabank' denilebilecek çiftliklerde üretilen yumurtaların satışıyla bir süre sonra önemli oranda gelir elde edilmeye başlanması hedefleniyor. Bu yumurtaları sabah kahvaltısında afiyetle yeme şansına sahip olacak ortaklar, istedikleri zaman aile fertleriyle çiftliği gezerek bu konudaki özlemlerini de giderebilecek. Böylece kent kültürüyle köy kültürünün birleştiği ortak değer yaratılacak.

Yapılan hesaplamalara göre, ilk etapta verilen 5'er tavuğun sayısı, 5 yıl sonunda yumurtadan çıkan civcivlerin anaç tavuğa dönüşmesiyle 9 bini bulacak. Bu tavuklardan elde edilecek yumurta miktarı ise ortalama 2 milyon civarında. Bu rakamlar dikkate alındığında projenin ciddiyeti de anlaşılıyor.''

Gültang, çiftliklerde elde edilecek tavuk gübresinin de satılarak gelir düzeyinin artırılmasının da hedefleri arasında bulunduğunu bildirdi.