BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,72
ALTIN 2.981,57
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kovan önünde kanat çırpan arıların sırrı çözüldü

Hava sıcaklığının arttığı Ardahan'da barı arıları, kovanın önünde toplanıp kanat çırparak içerideki hava sıcaklığını dengeliyor.

Abone ol
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı Ardahan'da, bal arıları, kovanlarının önünde toplanıp kanat çırparak içerideki hava sıcaklığını dengelemeye çalışıyor.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu, "Bu sayede hava sirkülasyonunu sağlanıyor. Bu havayla birlikte baldaki sıcaklık ve su oranını ayarlayıp balın kalitesini sağlıyorlar. Bunlar klima görevini yapan işçi arılarımızdır" dedi.

ARILAR GÖREV DAĞILIMINDA


Bal arıları, kovanlarında sıcak havanın etkisinden korunmak görev dağılımı yaparak çalışıyor.  Arıların bir bölümü, bal üretmek için kovana polen taşırken, diğer bir grup da kovandaki sıcaklığı dengelemek için uğraşıyor.

Kovanın önünde aynı anda kanat çırpan ve hava sirkülasyonunu sağlamaya çalışan arıların mücadelesi, ilginç görüntüler oluşturuyor.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava dengesinin sağlanmasıyla balın kalitesinin arttığını belirtti.

İŞÇİ ARILARIN KLİMA ROLÜ

Evliyaoğlu, bu nedenle arıların kanat çırptığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Şu an hava sıcaklıkları oldukça arttı. Bu nedenle bazı arılar kovan önünde toplanmaya başladı çünkü kovanın serin havaya ihtiyacı olduğunu biliyorlar. Toplanan bu arılar kanat çırparak kovan içindeki hava sıcaklığını ayarlıyor, dengeliyorlar. İçerideki balın su oranını dengelemek için kanat çırparak çalışıyorlar. Bu sayede hava sirkülasyonunu sağlanıyor. Bu havayla birlikte baldaki sıcaklık ve su oranını ayarlayıp balın kalitesini sağlıyorlar. Bunlar klima görevini yapan işçi arılarımızdır."

Doğada çalışkanlıklarıyla ün yapan arılar, 42 günlük ömürlerinde, ''mucizevi besin'' balı üretirken kat ettikleri mesafeler, iletişim becerileri, savunma mekanizmaları ve örnek yardımlaşmalarıyla dikkati çekiyor.

ARILAR BİR ÇİÇEĞİN DAHA ÖNCEDEN ZİYARET EDİLİP EDİLMEDİĞİNİ NASIL BİLİYOR?

Bal arıları bu ayrımı yapabilmek için özel bir teknoloji kullanıyor. Vücutlarındaki elektro alıcılar sayesinde aynı çiçek ikinci kez ziyaret edilmiyor.

ERKEK ARIDA 8 BİN GÖZ VAR

Arının petek şeklinde bir çift bileşik ve üç adet basit gözü vardır. Basit gözlerin her biri binlerce küçük üniteden oluşur. Bileşik göz, ana arıda 3 bin, işçi arıda 4 bin, erkek arıda 8 binden fazla basit gözün birleşmesinden meydana gelir.

2 KİLOMETREDEN BAL KOKUSU ALIRLAR

Başta bir çift duyarga bulunur. Bunlar koku, tat ve dokunma hissetme duyularını sağlar. Duyargalar içerisindeki sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgar hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilirler. Arıların duyargaları o kadar hassastır ki, iki kilometre mesafeden balın kokusunu alırlar.

Göğüs, arının hareket merkezidir. Orta bacakları üzerinde polen fırçası denilen sert tüyler bulunur. Bunlar çiçeklerde bulunan polenin göğüsten ve ön bacaklardan arka bacaklara aktarılmasını ve arka bacaklarda bulunan polen sepetine toplanmasını sağlar. Bu polen sepetçikleri, polenin kovana taşınması görevini görür.

SAATTE 50 KİLOMETREYİ BULUR

Kanatlar çok ince zar şeklinde olup iki çifttir. Uçuşta arka kanatlardaki kanca sayesinde ikisi birlikte çalışır, uçuşu ve uçuşu yönlendirmeyi de sağlar. Arının uçuş sırasındaki hızı saatte 50 kilometreye yaklaşır.

ARI SOKMASI SAVUNMANIN SON AŞAMASI

Arılar kendi hayatını tehlikede görmediği sürece insanı sokmaz. Arıların sokması, savunmalarının en son aşamasıdır. Önce sesle uyarırlar, daha sonra toplu halde gürültü yaparlar, hala tehlike hissederlerse hızla tehlike gelen yere doğru uçup çarparak korkutmaya çalışırlar, bu da olmazsa en son sokarlar. Arının iğnesi böceklere karşı savunma olduğundan sert kabuktan çıkabilir, insan ve hayvan etinden çıkmaz. İğnesi bağırsaklara bağlı olduğundan iç organları parçalanır ve telef olurlar.

16 MİLYAR ARİTMETİK İŞLEM

Arıları diğer bazı hayvanlardan üstün kılan özelliklerinden bazıları şöyle:

- Bir kilo bal için 40 bin arının 6 milyon kez çiçeğe konması gerekir.

- Dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri saniyede 16 milyar aritmetik işlem yapabilir. Bal arısı ise aynı sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yapma kapasitesine sahiptir.

BEYNİ EN VERİMLİ BİLGİSAYARDAN 100 MİLYON KAT DAHA ÜSTÜNDÜR

- 10 mikrovattan daha az enerji tüketen bal arısının beyni, günümüzde üretilen en verimli bilgisayardan 100 milyon kat daha üstündür.

- Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını toplayabilir ve 100 bin kilometre boyunca kanat çırpabilir.

1 KG BAL İÇİN DÜNYANIN ETRAFINI 6 KEZ DÖNMEYE EŞDEĞER UÇUŞ

- Bir koloninin bir kilogram bal üretebilmesi için dünyanın etrafını 6 kez dönmeye eşdeğer bir uçuş yapması, bir arının dünyanın çevresini dönmesi için yaklaşık 25 kilogram bal tüketmesi gerekir.

- Uçan bir arının her kilometrede, enerji için yarım miligram (gramın 2 binde biri) bala ihtiyacı bulunur. Bir arı bir litre balla 25 kilometre hızla ve saniyede 200-250 kez kanat çırparak 3 milyon kilometre kat edebilir.

- Kraliçe arının bir günde yumurtladığı yumurta ağırlığı, kendi ağırlığının 20 katına erişebilir.

HAYATI BOYUNCA ÇAY KAŞIĞININ 12'DE BİRİ BAL YAPABİLİR

- Arı, vücut ağırlığının 330 katı yük çekebilir.

- Bir petek gözünün derinliği 12 milimetre, duvarlarının kalınlığı ise milimetrenin 20'de biri kadardır. Buna rağmen bal ile doldurulduğunda petek hiçbir zarar görmez.

- Bir işçi arı, 42 günlük hayatı boyunca çay kaşığının 12'de biri kadar bal yapabilir.

- Bir bal arısı, bir seferlik polen toplama gezisinde 50-100 çiçeği ziyaret eder.

- Arılar, birbirleriyle dans ederek iletişim kurar. Bal arası dans ederek diğer bal arısına nektar ve polenin nerede olduğunu işaret eder.

DAKİKADA 11 BİN 400 KEZ KANAT ÇIRPILMASI VIZILTI SESİNİN NEDENİ

- Arılar mavi rengi ayırt edebilir, ancak kırmızıyı, koyu gri ve siyah olarak algılar.

- Bal arıları dakikada 11 bin 400 kez kanat çırpar, bu da vızıltı sesinin nedenidir.