BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,13
ALTIN 2.970,58
HABER /  GÜNCEL

Kotla ilgili bilinmeyen çok ilginç veriler

Meğer ilk kot ABD'de değil Türkiye'de üretilmiş. Dünyanın en pahalı kotu 1.3 milyon liraya satılmış. Ve kotla ilgili acı gerçek;

Abone ol

Her ne kadar kotun doğum yeri ABD olarak kabul edilse de Prof. Dr. Halil İnalcık’a göre kotun anayurdu Türkiye…

Bu teze göre kot kumaş, ilk olarak Batı Anadolu ’da üretilmiş: “15-17. yüzyıllar arasında, Denizli ve Akhisar yöresinde çok fazla pamuk yetiştiriliyordu. Türk pamuğu ince elyaf değildi. Dolayısıyla yapılan kaba pamuklu elbiseleri, köylü ve fakir insanlar kullanırdı. Daha sonra pamuklular Hindistan’dan gelen mavi boya (çivit) ile boyanmaya başlandı.”kot.jpg

İnalcık’a göre İzmir’e getirilen bu kaba mavi pamukluların ilk ihracatı 16. yüzyılda Fransa’nın Marsilya kentine olmuş: “Buradan İspanyollar tarafından Amerika’daki kolonilerine götürülüp çiftliklerde çalışan Afrikalı kölelere giydirildi. Amerika’nın başarısı ise kot pantolonu bir sanayi haline dönüştürmekte oldu.”

KOT'UN HİKAYESİ

Türkçede ‘kot’ kelimesi, bu kumaşı ülkemize ilk getiren Muhteşem Kot adlı işadamının soyadından geliyor. Türkiye’deki ilk kot üretimini yapan Kot, 1940’ta Fransa’da blucinle karşılaşır. Kumaşın sağlamlığına ve tabii ki dikim tarzına hayran kalan Kot, hemen Türkiye’de üretmeye karar verir. 1960’ta da ‘kot’ adını markalaştırırlar.

KOTLA İLGİLİ AZ BİLİNEN GERÇEKLER

Kot yapımında kullanılan ‘denim’ kumaşının adı, Fransa’nın Nimes kentinden gelmektedir. Blucin ise ‘Bleu de Genes’ yani ‘Cenova Mavisi’ tabirinden türemiş.

Uzun bir süre erkekler tarafından giyilen blucin, 1950’lerde unisex bir kıyafet haline gelmiş. Ancak o zamanlar kadınların fermuarı aşağıya doğru değil, yana doğru, enlemesine açılırmış..

ABD’li bir kadının dolabında ortalama yedi, erkeğinkinde altı kot pantolon asılı. Ancak kadınların yüzde 70’i, erkeklerin ise yüzde 40’ı hâlâ uygun kotu bulamadığını düşünüyor.

En pahalı kot, arka cebi elmaslarla işli olan ‘Secret Circus’ marka kot. Fiyatı 1.3 milyon dolar… ‘Dussault Apparel Thrashed Denim’ın bedeli 250 bin dolar.

Dünyanın en geniş kot pantolonu 60 metre uzunluğunda, 35 metre genişliğinde ve üç ton ağırlığında. Çin’de üretilen bu pantolon rekorlar kitabına girmeyi başarmış.

Ve acı ama gerçek. Kotların taşlanması sırasında havaya karışan kum tozları, işçilerin akciğerine dolarak silikozis isimli bir hastalığa neden oluyor. Ve sadece Türkiye’de 2009–2011 arasında 50’ye yakın işçi bu hastalıktan hayatını kaybetti!