BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,85
ALTIN 2.801,82
HABER /  DÜNYA

Kosovalı yetimlere en anlamlı hediye

Çınar Koleji öğrencileri Kosova’lı yetimleri bayramda yalnız bırakmadılar. Öğrencilerin kendi aralarında “her sınıftan bir kurban” ve “her yetime bayram harçlığı” anlayışı ile yaptıkları yardımlar Kosova’lı yetimleri ço

Abone ol

Kampanya çerçevesinde Kosova’ya giden heyette; İHH’yı temsilen Mustafa Ulu, Çınar Koleji öğretmenlerinden Sedat Özgür, Çınar Koleji çalışanı Abdullah Hafızoğlu, öğrencilerden Tarık Oruç, Şamil Yıldırım, Berat Cebeci ve Fatih Kıratlı bulundu.

İHH yetkilileri ve Çınar Koleji öğretmen ve öğrencilerinden oluşan heyet, arife günü Kosova’nın başkenti Priştina’ya ulaştı. Türk heyetini Kosova’da İHH’nın kardeş kuruluşu Araştırma, Kültür ve Eğitim Derneği (AKEA)’nin temsilcileri karşıladı.

AKEA bölgede ciddi yardım alışmaları yapan bir kuruluş. Bayram münasebetiyle camilerde 10 bin adet çocuk ve gence “bayram hediyen seni bekliyor” yazılı kuponlar dağıtarak kuponla gelenlere belirli bir merkezde hediye dağıtımı yaptılar. Ayrıca kurban kesim organizasyonu için de modern bir kesimhane ayarlanmış. Kurbanlar hijyene dikkat edilerek ve hayvanlara eziyet edilmeden pratik bir şekilde kesildi.

AKEA’nın önceden yaptığı organizasyonla bayram sabahı kesimi yapılan etler oluşturulan birçok grupla birlikte aynı gün içinde tüm Kosova’ya dağıtılarak ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlandı.

Ekipte bulunan Çınar Koleji öğretmenlerinden Sedat Özgür, yardımların yetimlere, ihtiyaç sahibi ailelere hatta yiyecek ekmeğe muhtaç kişilere ulaştırıldığını belirterek, “atıl durumda bulunan tren garında, mum ışığıyla aydınlatılmış bir odada, 6 çocuğuyla kalan aileleri gördük. Çatıları akan ve sergisi olmayan evlerde yaşam mücadelesi veren çıplak ayaklı çocuklar kapılarını çalan yardımseverleri mahcup ve ürkek gözlerle izliyorlar. Yeni doğmuş bebekler sağlıksız ortamlarda, hasta annelerinin kucaklarında süt bekliyorlar.” şeklinde konuştu. Zor şartlarda yaşayan insanları ve yardıma muhtaç aileleri görmek ve onlara yardımları bizzat kendi elleriyle ulaştırmanın öğrenciler için iyi bir eğitim fırsatı olduğunu söyleyen Özgür, “Bu aileleri gördükten sonra eminim öğrencilerimiz ve her insan elindeki imkanların değerini daha iyi bilecektir.” dedi.

Daha sonra ki günlerde Prizren’e geçen Çınar Koleji ekibi bölgede yardım organizasyonları yapan İyilik Başağı Derneği işbirliği halinde hediye dağıtımı yaptılar. Dernek,bölgede yüzlerce yetimin bakım ve ihtiyaçlarıyla ilgileniyor. Aynı zamanda bir restaurant ve konaklama merkezi de işleten dernek, gelirleriyle yetimlerin giderlerini karşılamaya çalışıyor. Yetimlerin kaldığı yurdu ziyaret eden ekip Türkiye’den götürdükleri hediyeleri çocuklara dağıttılar. Hediyeleri alan çocukların yüzlerinde mutluluk pırıltıları büyüklerde ise sevinç gözyaşları vardı. Özellikle yetimlerin verilen harçlıklara ve hediyelere çok sevindikleri gözlemlendi.

Yurt ziyaretinden sonra yetim ailelerinin katıldığı bir program organize eden dernek yetkilileri ailelere de et dağıtımı yaptılar. Etleri alan yetim yakınlarının çok sevindikleri ve bir çoğununun da ağlamaklı olduğu görüldü.

6 gün boyunca her gün farklı bir bölge ziyaret ederek hediyeler dağıtan heyeti ziyaretin sonunda Türkiye’ye uğurlayan AKEA Başkanı Hüsamettin Bey, “Bayram günü Anadolu’dan buralara gelerek yetimleri sevindiren dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.” diyerek yapılan yardımlardan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Kosova’ya yapılan yardım ziyaretiyle ilgili düşüncelerini aldığımız Çınar Koleji öğretmenlerinden Sedat Özgür, yapılan çalışmanın çok hayırlı bir hizmet olduğunu söyleyerek Osmanlı’nın gözü gibi baktığı topraklar yıllarca unutulmuş. Bizim Türkiye’den gelişimiz bölge insanına Osmanlı şefkatini hatırlattı dedi. Bölgede zor şartlar altında, yatacak yeri bile olmadan yaşam mücadelesi veren on binlerce insan olduğunu ifade eden Özgür, götürdüğünüz yardımın miktarı, boyutu onlar için önemli değil, onlar hatırlanmaktan çok memnun oldular dedi.

Bayram günleri insanların aileleriyle, akrabalarıyla bir araya geldiği, hasret giderdiği önemli günler. Biz öğrencilerimizle birlikte bu bayramı hali hatırı sorulmayan insanların yanında geçirelim istedik diyen Sedat Özgür ziyarete katılan öğrenci ve arkadaşlarımız eminim ki hayatları boyunca unutamayacakları bir bayram yaşadılar dedi.