BIST 9.243
DOLAR 34,56
EURO 36,58
ALTIN 2.916,98
HABER /  POLİTİKA

Köşkün içinden fotoğraflar

Gazeteciler ilk kez Çankaya Köşk'üne girdiler. İşte Köşk'ün içinden fotolar...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilkleri devam ediyor. Çankaya köşkü tarihinde ilk kez tüm bölümleri ile bugün basına açıldı. Yeni hizmet binasından, cumhurbaşkanlarının ikametgâhı olarak kullanılan pembe köşke varıncaya kadar tüm bölümler, ilk kez basına açıldı.

HALKA DA AÇILACAK

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşanı seçilmesinin ardından yaşanan ilkler bunlarla sınırlı kalamayacak. Sırada Köşk'ün kapılarının halka açılması var. Bunun için de Cumhurbaşkanlığı, bir komisyon oluşturup bu konuda nasıl bir yol izleneceği karara bağlanacak ve Köşk'ün kapıları halka da açılacak.

KÖŞK TARİHİNDE BİR İLK

Basın mensuplarının bir grup olarak alındığı Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, tarihinde ilk kez tüm bölümleri ile basın mensuplarına açıldı. Basın mensuplarının büyük ilgi duyduğu yerleşke girişinde basın mensuplarını Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Ahmet Sever karşıladı. Girişte basın mensuplarını karşılayan Sever, yerleşkenin basına açılmasının Çankaya tarihinde ilk olduğunun altını çizerek, kendisinin de uzun yıllar gazeteci olarak Cumhurbaşkanlığı yerleşkesine geldiğini, ancak yerleşkenin tüm bölümlerini gezme imkanı bulamadığını belirterek, yerleşkenin basına açılması konusunun çok önemli olduğunu belirtti.

İLK DURAK YENİ HİZMET BİNASI

Köşkü basın mensuplarına gezdiren Köşk Müdürü Burhan Eryılmaz, gezinin ilk durağı olan yeni hizmet binasını gezdirirken, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren döneminde ihtiyaç üzerine, Mustafa Aytöre ve Orhan Genç'in projesini hazırladığı yeni hizmet binasının yapılmasının kararlaştırıldığını ve 4 Nisan 1986 tarihinde evren tarafından temeli atılan yeni hizmet binasının 25 Mayıs 1993 tarihinde bitirildiğini belirtti. Eryılmaz, İdari görevde olan yetkililerin ve Cumhurbaşkanının makamının da içinde yer aldığı yeni hizmet binasının içinde iki resepsiyon salonunun da bulunduğunu kaydetti.

PEMBE KÖŞK

Eryılmaz, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile 1930 yılında yeni köşk binasının yapımına karar verildiğini, Pembe Köşk için Avusturyalı Mimar Clemens Holzmeister'e bir proje hazırlatılarak yapımına başlandığını belirtti. Eryılmaz, köşkün yapımının Atatürk tarafından Avusturyalı Mimar Holzmeister'e bırakıldığını ve malzemelerinin büyük çoğunluğunun da Avusturya'dan geldiğini kaydetti.

PEMBE KÖŞK'ÜN İÇ TASARIMI VİYANA GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ İMZASI TAŞIYOR

Pembe Köşkün, iç tasarımı ise Viyana Güzel Sanatlar Akademisi tarafından tasarlanmış. 1931 yılında temeli atılan Köşk, kısa sürede tamamlanarak 1932 yılında teslim edilmiştir. Geleneksel Türk Evi stili ile Batı'nın yaşam rahatlığının birleşimini yansıtan Çankaya köşkü, 1932 yılından Atatürk'ün ölümüne kadar Atatürk'ün ikametgahı ve çalışma yeri özelliğini de taşıyor. Köşk, en son 2000-2001 yılarında 1932 yıllarındaki aslına uygun bir şekilde restore edildi.