CHP lideri Kılıçdaroğlu, Boykot ve yemin krizine ilişkin Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne çıktı.
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, bağımsız ve CHP milletvekillerinin yemin etmemesiyle patlak veren krize el attı. Gül, gelişmeler hakkında saat 11.00'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.
Kılıçdaroğlu Gül ile yaptığı görüşmenin ardından şunları söyledi:
"Görüşmede TBMM'de yaşanan krizi değerlendirdik. Cumhurbaşkanı krizin çözümü konusunda CHP'nin görüşlerini sordu. Aktardık. Cumhurbaşkanı uzun tutukluluk süresinin yarattığı rahatsızlığı dile getirdi. Sorunun çözümü için katkı vereceğini, benim düşüncelerimi değerlendireceklerini ifade ettiler."
BAĞIMSIZLARLA RANDEVU YARIN
Gül, cuma günü saat 11.30'da da bağımsız milletvekillerini temsilen Şerafettin Elçi ve Ahmet Türk'le görüşecek.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, program yoğunluğunu gerekçe göstererek Köşk'ten gelen davete ret cevabı verdi.
CHP, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın mahkeme tarafından serbest bırakılmamaları nediyle Meclis'teki yemin törenine katılmış ancak yemin etmemişti. BDP destekli bağımsız milletvekilleri de, Hatip Dicle ve 5 KCK tutuklusu milletvekili nedeniyle yemin törenini boykot edip Meclis'e gitmemişti.Ortaya çıkan kriz sonrası siyasi partiler arasındaki diyalogsuzluk gündeme gelmişti.
TANRIKULU: DAVET ÖNEMLİ
CHP MYK'dan çıkarak NTV yayınında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gül'ün davetini önemli olarak niteledi ve "Türkiye'de çözülmesi gereken bir sorun var, sorun milli iradenin hapsedilmesi. Cumhurbaşkanı'nın daveti ve sözleri bu açıdan önemli" dedi.
Gül'ün davetiyle ilgili, BDP destekli bağımsız milletvekili Şerafettin Elçi'den de bir açıklama geldi. Bugün NTV yayınında, Başbakan'dan randevu talep ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini belirten Elçi, Köşk buluşması hakkında, "Teklif bugün geldi ve kabul ettik" demekle yetindi.
GÜL DAHA ÖNCE İKİ KEZ UYARDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tartışma konusu olan uzun tutukluluk süreleriyle ilgili Ekim 2010'da Meclis'in yeni yasama yılına başladığı gün yaptığı konuşmada değerlendirmelerde bulunmuştu. Yargının iş gücünün fazlalığı ve gecikmelerin de önemli sorunlardan biri olduğunu anlatan Gül şunları söylemişti:
"Uzun tutukluluk süreleri fiili bir mahkumiyete dönüşmemeli. Bu tür aksaklıkların düzeltilmesi ve geç tecelli eden adaletin adaletsizlikten farklı olmadığı anlayışı ile gerekli yasal düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır."
Gül daha sonra yaptığı bir başka açıklama da tutuklu sayısının hükümlü sayısını geçmesinin Türkiye'ye yakışmadığını belirterek şu uyarıda bulunmuştu:
"Türkiye'de tutukluların sayısının hükümlülerden çok olduğunu biz konuşmalarımızda da söylüyoruz. Böyle bir şey Türkiye'ye yakışmayan bir şey. Ayrıca tutukluluk sürelerinin uzaması, bunlar çok büyük haksızlıklara sebep olabiliyor. Bütün bunların giderilebilmesi için köklü bir şekilde ve sürekli bir şekilde, herkesin el birliğiyle yargı reformuna katkı vermesi gerekiyor.''