2b arazilerinin satışı konusunda Köşk engeline takılan hükümet, yeni bir formül geliştirdi.
Abone olOrman alanı dışına çıkartılan 2b arazilerinin satışı konusunda Köşk engeline takılan hükümet, yeni bir formül geliştirdi. AK Partili Badazlı, Meclis'e yasa teklifi sundu.
Orman özelliğini yitirmiş arazilerin satışından 25 milyar dolar gelir bekleyen, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamadığı için bir türlü bu yönde düzenleme yapamayan hükümet, geçici bir yöntem buldu. AK Parti Antalya Milletvekili Fikret Badazlı'nın Meclis Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifi kapsamında 2b arazileri ve bunların üzerindeki 300 bine yakın bina için af geliyor. Teklif yasalaştığında 2b arazileri ile ilgili tapu iptal davaları dahil, Hazine tarafından açılan davalar düşecek, kaçak binalar yıkılamayacak. Badazlı'nın yasa teklifi, Orman Yasası'na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılan yerler hakkında, yasal bir düzenleme yapılana kadar, Hazine tarafından ilgilileri aleyhine tapu iptali ve tescil, müdahalenin önlenmesi ve yıkım davaları açılamayacak. Açılmış olan davaların takibinden vazgeçilecek. 2b'ler ile ilgili açılan ve Hazine lehine verilen mahkeme kararları da uygulanmayacak. Böylece özellikle İstanbul'da 2b'ler üzerindeki birçok kaçak konut için kısmi af gelmiş olacak. Yeni bir yasal düzenleme yapılana kadar bu binaları kullanan kişiler para ödemek zorunda da kalmayacak.
UNAKITAN'IN DA VAR
TMSF'nin Uzanlar'dan el koyduğu Zeytinlik Adası örneğinde olduğu gibi tapulu arazilerin, sonradan 2b kapsamına alınması ve tapu iptal davası açılması durumu da ortadan kalkacak. Tapulu arazisi 2b ilan edilenler için tapu iptali davası açılamayacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da Beykoz'da Çavuşbaşı'nda çok değerli olduğu belirtilen 51 dönüm 2b arazisi bulunuyor. Unakıtan bu konuda kendisine yöneltilen eleştirileri Meclis'te yanıtlarken, "2b kapsamında arazimiz var. Verdik parayı aldık. Zilliyetlik, tapu tek bende yok. Binlerce kişide var. Türkiye'de tapu düşüktür. Beykoz 2b'de. Binlerce ev var" demişti. Badazlı'nın verdiği yasa teklifinin gerekçesinde, Hazine'nin 2b'ler ile ilgili açtığı davaları kazandığına dikkat çekilerek, "Bu kararların icraen infaz edilerek bu taşınmazların üzerindeki binaların yıkımı çoğu zaman mümkün olmamakta ve Hazine tarafından gereksiz yere emek ve masraf yapılmasına sebebiyet verilmektedir" denildi. Gerekçede şöyle devam edildi: "Yapılan düzenleme ile kesinleşmiş mahkeme kararları olmasına rağmen yıkımı mümkün olmayan bu yerlerle ilgili olarak iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetlerinin önlenmesine imkan sağlamak ve Hazineye gereksiz yere külfet yüklenmemesi için teklif verilmiştir."