Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi konusundaki tartışmalara son nokta bugün koyulacak.
Abone olCumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini netleştirecek olan yasa tasarısı bugün TBMM'de ele alınacak. Tasarı alt komisyona gönderildi. Tasarıya eklenecek bir geçici madde ile Gül'ün görevinin 7 yıl olması ve yasanın 2014'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini netleştirecek olan ''Cumhurbaşkanı seçimi kanun tasarısı'' bugün TBMM Anayasa Komisyonunda ele alınacak. Tasarıya eklenecek bir geçici madde ile Gül'ün görevinin 7 yıl olması ve yasanın 2014'de yürürlüğe gireceğinin belirtilmesi bekleniyor.
Mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin kaç yıl olduğu konusunda Anayasa'ya bir geçici hüküm konulmaması nedeniyle yaşanan belirsizlik, bu tasarı ile ortadan kaldırılacak. Muhalefet Gül'ün görev süresinin 5 yıl, AK Parti ise 7 yıl olduğunu savunuyor.
BAŞBAKAN İSTİFA ETMEYECEK
Tasarıya göre, 20 milletvekilinin imzasıyla, Meclis içinden ya da dışından aday gösterilebilecek. Adaylık için 40 yaşını doldurmak, yüksek öğrenim yapmış olmak ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip bulunmak gerekiyor. Son genel seçimlerde, yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Aday gösterilmek, kişinin yazılı muvafakatine de bağlı olacak.
Aday gösterilen hakim ve savcılar, öğretim üyeleri, memurlar, belediye başkanları, subaylar, siyasi parti yöneticileri, il genel ve belediye meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankalarında yönetim ve denetim görevi yapanlar, adaylık durumunda istifa edecek. Aday olacak Başbakan, Bakan ya da milletvekilleri için ise görevlerinden istifa şartı gerekmiyor.
5 ARTI 5
Tasarı uyarınca Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Bir kişi iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Seçim takvimi, görevin sona ereceği tarihten 60 gün önce başlayacak.
Adaylardan ilk turda geçerli oyların yarısından bir fazlasını alan seçilecek. Bu oyu alan çıkmazsa, bir sonraki pazar günü ikinci seçim yapılacak. Bu tura ilk turda en çok oyu alan iki aday girecek ve en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek.
Seçime tek adayla gidilmesi halinde, aday, geçerli oyların çoğunluğunu alırsa, Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilecek, TBMM üyeliği sona erecek. Savaş nedeniyle Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl ertelenebilecek.