BIST 10.025
DOLAR 35,17
EURO 36,73
ALTIN 2.954,95
HABER /  GÜNCEL

Köşe yazarlarından veto yorumu

Hükümet kanadı bu konuda bir açıklama yapmazken, Türkiye'nin önde gelen yazarları konuyu enine boyuna ele aldı.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın inadı sonunda (meslek okulu mezunlarından söz etseler de aslını hepimiz biliyoruz), İmam Hatip Lisesi mezunlarının istedikleri fakültelere girmelerini ve bir süre sonra kamu yönetimini ele geçirmelerini öngören yasayı Meclis’ten geçirdiler.Geçirdiler de ne oldu? İşte... Cumhurbaşkanı’ndan geçiremediler. Oktay Ekşi (Hürriyet)

Cumhurbaşkanı Sezer YÖK Yasası'nı veto etti. Haklı olduğu konular var. Anayasa'nın 131. maddesine göre YÖK üyelerinden birini Genelkurmay seçiyordu. Bu madde değişmişti. Yasanın da ona göre olması gerekiyordu.
Sezer'i haklı bulduğum ikinci nokta şudur: Anayasa, Bakanlar Kurulu'nun YÖK'e seçeceği üyelerde belirli vasıflar olmasını şart koşmuştur. Meclis'ten geçen yeni yasada bu vasıfların tekrarlanması gerekirdi. Bunun olmaması haklı veto sebebidir.
Üniversite giriş sınavlarında geçerli olan katsayıları yasayla düzenlemenin de yanlış olduğunu, vetonun bu bakımdan da isabetli olduğunu düşünüyorum. Taha Akyol(Milliyet)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni YÖK Yasası'nı veto etti.
Türkiye'yi haftalardır meşgul eden bu yasayla ilgili tartışmalar imam hatip liseleri ve laiklik ilkesi etrafında yoğunlaşmıştı.
Çok iyi ve çok titiz bir hukukçu olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçeleri, yasanın Anayasa'ya aykırı yönlerini oluşturuyor. Bu aykırılıklar veto gerekçelerinde yer alıyor. Fikret Bila (Milliyet) 

Cumhurbaşkanı Sezer'in YÖK yasasını veto gerekçeleri, YÖK'ün bugüne kadar ortaya koyduğu görüşlerle bire bir uyuşuyor. Öyle anlaşılıyor ki Çankaya'nın bu konudaki kılavuzu YÖK.
YÖK, bu konuda Cumhurbaşkanı Sezer'i fazlasıyla etkilemiş. Yeni arayışlar içerisine girmesinin önünü kesmiş. Oysa biraz da Milli Eğitim Bakanlığı'nın kaynaklarına göz atsaydı ya da üniversiteleri dinlemiş olsaydı, veto gerekçeleri çok daha farklı olabilirdi. Abbas Güçlü. Milliyet

Hükümetin önünde iki seçenek var.

Biri, yasa üstünde ısrar etmek ve aynen köşke geri yollayıp onaylanmasını sağlamak. Bu tutum ülkedeki gerilimi arttıracak, zaten sarsıntı geçirmekte olan ekonomiyi biraz daha zora sokacak ve daha da önemlisi, AB yarışında son viraja girildiği bir sırada ülkenin tüm dikkatinin dağılmasına neden olacaktır. AKP hakkındaki kuşku ve kaygılar daha da yaygınlaşacaktır. Mehmet Ali Brand Posta