Körsünüz ama görüyorsunuz! Bu hastalık görmediğinizi gördürüyor
Tıptaki ismi Anton sendromu olan bu rahatsızlığa sahip olanlar nesneleri, kişileri ve renkleri görüyor ancak, aslında körler.
Çevrenize baktığınızda her nesneyi, kişiyi ve renkleri görüyorsunuz. Ancak biri size aslında kör olduğunuzu gerçekte göremediğinizi söylerse ne tepki verirdiniz? Muhtemelen dalga
geçtiğini söyler ve gördüğünüze ikna etmeye çalışırdınız. Peki, ya beyniniz size oyun oynuyorsa. Bu sıradışı rahatsızlığın tıptaki ismi Anton Sendromunu.
Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, kişideki körlüğü inkar ettiren bir
hastalık olan Anton Sendromu hakkında şaşırtıcı bilgiler verdi. Beynin göze yaptığı illüzyona Anton Sendromu ismi veriliyor. İşte hastalık hakkındaki bilgiler:
Beyin ve duyular arasındaki ilişki zannedilenden daha karmaşıktır ve kimi zaman duyularımızdan aldığımız sinyaller yanıltıcı olabilir. Sözgelimi, beyin kanlanmasındaki bir soruna bağlı olarak körlüğün geliştiği Anton Sendromu’nda hasta göremediğini inkar eder.
Bunun nedeni, görmesi ama gördüklerinin beynin yorumu ile çarpıtılmasıdır.
Anton sendromu nedir?
Kortikal körlük, beynin oksipital korteksindeki görsel alanın zarar görmesi sonucu normal görünen bir anda meydana gelen, tam ya da kısmi görme kaybıdır. Bu hasar çoğunlukla unilateral ya da bilateral( çift taraflı) posteriorserebral damar tıkanması nedeniyle oksipital kortekse kan akışının yeterli olmamasından kaynaklanır. Kortikal körlüğü olan bir hasta genellikle görme kaybına uğradığının ya çok az farkındadır ya da hiç farkında değildir. Bu
duruma Anton Sendromu denir.