BIST 10.005
DOLAR 35,28
EURO 36,80
ALTIN 2.980,15
HABER /  SAĞLIK

Koronavirüse karşı aşılanan 600 çocukta hiçbir ciddi yan etki görülmedi

İsrail, 6 ile 12 yaş arasındaki 600 çocuğa Pfizer/BioNTech aşısı yapıldığını ve çocuklarda önemli yan etkilerin ortaya çıkmadığını duyurdu. İsrail Sağlık Bakanlığı, çocukların kistik fibrozis gibi yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı savunmasız kalmalarına neden olan hastalıkların muzdarip olmaları durumunda aşı yapılmasını tavsiye etti.

Abone ol

İsrail’de 6 ile 12 yaş arasındaki 600 çocuğun Pfizer/BioNTech aşısıyla yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılandığı duyuruldu. Hükümete bağlı aşı görev gücünün yöneticisi olan Boaz Lev, The Guardian’a yaptığı açıklamada, "Ülkenin her yerinden seçilen 600 çocuğu aşıladık. Hiçbir önemli yan etkiyle karşılaşmadık. Hafif yan etkiler de oldukça nadir olarak ortaya çıktı. Bu çok umutlandırıcı bir durum" ifadelerini kullandı. 

Bununla birlikte; İsrail Sağlık Bakanlığı, bazı çocuk ve gençlerin koronavirüse karşı savunmasız kalmalarına neden olan altta yatan koşullardan muzdarip olmaları durumunda aşı yapılmasını tavsiye etti. Aşı yapılan çocuklardan bazılarının çoğunlukla akciğerler olmak üzere bağırsaklar, pankreas, karaciğer ve böbrekleri etkileyen genetik bir hastalık olan kistik fibrozise sahip olduğu belirtildi. Bununla birlikte; Pfizer/BioNTech klinik denemelerinde kistik fibrozis hastalarını kullanmamıştı.

Aşı şirketleri çocuklar üzerindeki klinik deneylerine başladı

Diğer taraftan; Pfizer/BioNtech, İsrail’dekinden farklı olarak 12-15 yaş çocuklarda aşının etkilerini inceleyen bir klinik çalışma yürütüyor ve deneylerin 5 ile 11 yaş arasını da kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor. Oxford Üniversitesi de AstraZeneca’yla birlikte geliştirdiği aşının 6 yaş ve üstü çocuklar üzerinde denediğini duyurdu. Söz konusu çalışmaların birkaç ay içinde sonuçlanması hedefleniyor. 

İsrail aşılama çalışmalarında dünyada lider

İsrail, dünyadaki aşılama çalışmaları arasında lider konumda bulunuyor ve tüm nüfusun yüzde 50’sinden fazlasına şimdiye kadar en az bir doz aşı uygulandı. Yetkililer, ayrıca önümüzdeki haftalarda 9 milyonluk nüfusunun yüzde 60’ında iki doz aşı uygulamasının tamamlanacağı açıkladı.

İsrail'in nüfusunun yüzde 60’ını tam olarak aşılaması, bilim insanları tarafından daha önce yapılan açıklamalara göre, sürü bağışıklığını deneyimlemeye başlayabileceği anlamına geliyor. Ancak dünyanın dört bir yanında virüsün daha fazla bulaşıcı varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte araştırmacılar, yeniden düşünmek zorunda kaldılar. ABD’nin en önde gelen bulaşıcı hastalıkları uzmanı Anthony Fauci, koronavirüsün yenmek için yüzde 90 oranında bir sürü bağışıklığının gerekebileceğini söyledi.

Sürü bağışıklığı için çocuklarında aşılanması gerekiyor

İsrail için bu durum inkar edilemez bir sorun teşkil ediyor. Çünkü ülkenin nüfusunun dörtte biri, Pfizer/BioNTech aşısı için önerilen minimum yaş olan 16’ının altında. Ülkenin koronavirüs uzmanı Nachman Ash, 16 yaşından küçüklerin uygunsuzluğunun 'sürü bağışıklığını sağlama açısından rahatsız edici' olduğunu söyledi.

Öte yandan; Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail'in yetişkin aşılama kampanyasını nisan ayı başlarında tamamlayacağını belirtti. İsrail Hayom adlı yerel bir gazeteye konuşan Netanyahu, "Nisan ayından sonra çocuklar için aşılar gelmeye başlayacak. Düzenleyici kurumların bunları nisan ve mayıs aylarında onaylayacağını varsayıyorum" dedi.