BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.941,09
HABER /  SAĞLIK

Koronavirüs gıdalardan geçer mi? Dünya Sağlık Örgütü’nden flaş açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "yiyecekten koronavirüs bulaşır mı" sorusuna cevap verdi. DSÖ, "Henüz kimseye yiyecek ve içeceklerin paketlerinden Covid-19 bulaştığına dair bir kanıt olmasa da gıda güvenliğine dikkat etmek her zaman doğru bir yaklaşım olacaktır" dedib

Abone ol

Dünya çapında 4 milyondan fazla insanı etkileyen yeni tip koronavirüsle ilgili birçok tartışmanın ortasında kalan Dünya Sağlık Örgütü, özel bir dosya hazırlayarak kamuoyunu bilgilendirdi. Birçok dilde hazırlanan raporu resmi internet sitesi ve sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna aktaran DSÖ sıklıkla gündeme gelen, “Korona yiyecek paketlerinden bulaşır mı” iddialarına da yanıt verdi. DSÖ resmi Twitter hesabı üzerinden, “Bugüne kadar henüz kimsenin koronavirüsüne gıda paketlerine dokunarak yakalandığına dair bir kanıt yok fakat gıda güvenliğine dikkat etmek her zaman çok önemli bir yaklaşımdır” mesajını paylaştı.

DSÖ’nün resmi internet sitesinde de paylaşılan raporda ise korona günlerinde riski en aza indirmek için yapılması gerekenler listelendi.

Yemeğinizi iyi pişirin

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri arasında gıdayı iyi pişirmek geliyor. Özellikle et, tavuk, yumurta ve deniz ürünlerini iyi pişirmek gerektiğini aktaran DSÖ, “Çorba ve türlü gibi yemekleri kaynama noktasına getirin, 70 dereceye ulaşmaları iyi olur. Et ve tavuk yemeklerinde de iyi pişirmek gerek. Termometre kullanmak iyi olabilir” açıklamasını yaptı. Önceden pişirilmiş yemeklerin de yine iyice ısıtılması gerektiği vurgulandı.

Sakatat ve kıymaya dikkat!

DSÖ’nün açıklamasında, “Doğru şekilde pişirmek neredeyse bütün tehlikeli mikroorganizmaları öldürür” ifadesi kullanılırken, sakatat, kıyma gibi besinlere ayrıca dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü, gıdadan korona virüsü bulaştığına dair henüz bir bulguya sahip olmadıklarını açıklasa da bazı önlemler alınmasının kritik öneme sahip olduğunu duyurdu.

Yemeği doğru ısıda saklayın

“Pişmiş yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutmayın” uyarısında bulunan DSÖ, yemeklerin çok uzun süre buzdolabında tutulmaması gerektiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı raporda, “Mikroorganizmalar oda sıcaklığında saklanan gıdalarda çok hızlı bir şekilde çoğalır. Sıcaklığı 5 derecenin altına ya da 60 derecenin üzerine çıkarmak mikroorganizmaların büyümesini engeller. Fakat bazı tehlikeli mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyüyebilir” ifadesi yer aldı.

Temiz su kullanın 

Dünya Sağlık Örgütü, yemeklerin yapımı sırasında güvenli su kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini önerirken, “Pastörize süt gibi güvenli işlemlerden geçmiş besinleri tercih edin. Eğer çiğ yiyecekseniz meyve sebzeleri mutlaka yıkayın. Bir besinin son kullanma tarihi geçtiyse tüketmeyin” açıklamasını yaptı.

Çiğ besinlerde tehlikeli kimyasallar ve mikroorganizmalar olabileceğini aktaran DSÖ, “Bu besinleri yıkamak ya da soymak gibi basit önlemler riski azaltabilir” önerisinde bulundu.

Temiz tutun!

DSÖ, yemek yapılma işleminden önce ellerin yıkanması gerektiğini savunurken, “Tuvaletten çıkmadan önce ellerinizi yıkamalısınız ve yemeğin pişirileceği yer ve tezgahı temiz tutmalısınız” açıklamasını yaptı. Dünya Sağlık Örgütü, “Birçok mikroorganizma hastalığa sebep olmaz ama toprakta, insanların üzerinde, hayvanlarda ve suda bulunan bazı mikroorganizmalar tehlikeli olabilir. Bu mikroorganizmalar elle, silme beziyle ya da kesme tahtası aracılığıyla besine bulaşabilir” uyarısında bulundu.

Ekipmanları ayırın

Dünya Sağlık Örgütü yemek pişirilirken çiğ et ve deniz ürünü gibi besinler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası gibi ekipmanların diğer besinler için kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Çiğ besinlerin pişmiş yemeklerden ayrı tutulması gerektiğini öneren DSÖ, “Çiğ besinler ile hazırlanmış ve pişmiş yemekleri birbirinden ayırmak için ayrı kaplar kullanın” açıklamasını yaptı.