BIST 10.030
DOLAR 35,42
EURO 36,51
ALTIN 3.048,27
HABER /  GÜNCEL

Körler de imza atabilir mi?

Gözleri görmeyen bir kişinin attığı imza geçerli midir? Geçerli sayısılırsa ne olur? Meclis'de 100 yıllık bir tartışma ve sonuç yine yok.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Bir körün attığı imza geçerli mi değil mi? Geçerli sayılırsa ne olur, sayılmazsa ne olur? Hukukçular ve görme engellilerin 100 yıllık tartışması, TBMM’de yeniden gündeme geldi. TBMM Adalet Komisyonu’nda bulunan Borçlar Kanununa eklenmek istenen bir hüküm tartışmalar çıkarttı.

GEÇERLİ DEĞİLDİ
100 yıl önce hukuk sistemimize giren bir düzenleme ile körlerin attığı imza geçerli sayılmıyordu. Bir körün attığı imzanın geçerli sayılması için yakını ve akrabası olmayan iki tanığın da belgede imzası bulanması şartı vardı.

İKİ TANIKLA NASIL YAŞANIR
Bu durumda kör biri her türlü günlük işlemlerini yapabilmek için, yanında iki tanıkla gezmek zorundaydı. Bankadan para çekerken, ev ya da araba alırken, mahkeme celbini, banka ekstrasını, her türlü tebligatı teslim alırken mutlaka iki yabancı tanık gerekiyordu.

Bu durum çeşitli sorunları da beraberinde getiriyordu. AKP’nin görme özürlü milletvekili Lokman Ayva buna bir örnek verdi:

80 BİN AVROYU İÇ ETTİ
“Bir çalışanım vardı. Birinden ev almış. 80 bin avro bedelle. Tapuyu almış, parayı ödemek için ileri tarihli senet imzalamış. Sonra ödemedi. Mahkemeye gittiler. Hakim, ‘körlerin attığı imza geçerli sayılmaz’ diyerek,şekil yönünden davayı düşürdü. Adamın 80 bin Avro’sunun üzerine oturdu. Ben de o çalışanımı işten attım ama olan bu hükmü bilmeyen vatandaşa oldu. O vatandaş körlerin imza atma yetkisi bulunmadığını bilmediği için, böyle bir sdurmla karşılaştı. Aslında bir çok kişi bilmiyordu bunu.”

2005’TE DEĞİŞTİ
2005 yılında çıkartılan Özürlüler Kanununa eklenen bir hükümle körlerin imzalarının geçerli olması kabul edildi. Bu durumda bir kör iki tanığa ihtiyaç duymadan istediği gibi her türlü hukuki belgeyi imzalayabilecek duruma geldi.
BUNUN DA SIKINTILARI VAR
Bu durumda da körlerin ‘aldatılması’ yönünde eleştiriler gündeme geldi. Para alışverişlerinde, senet, çek ve benzeri belgeler üzerinde görme engelinden faydalanıp, kişilerin aldatılabileceği yolunda görüşler dile getirildi.

KÖR OLMAK SAF OLMAK DEĞİLDİR
Ancak Lokman Ayva, “Bu durumda kör vatandaş bir alışveriş yaparken kendisini çok güvendiği bir kişiye belgeyi okutur ve belgedeki bilgiler doğru ise imza atar. Kör olsun veya olmasın her vatandaş bu konuda kendi sorumluğunu üstlenmelidir. Kör olmak başka bir şey saf olmak başka bir şeydir” diye savunma getirdi.

SORUN NE PEKİ?
Sorun TBMM Adalet Komisyonunun gündeminde bulunan Borçlar Kanunu tasarısına eklenecek bir hükümle; körlerin imza yetkisinin kaldırılmasının istenmesi. Alt komisyon’da bu konu gündeme geldi ancak itirazlar nedeniyle bu hüküm metne konulmadı. Şimdi Komisyon görüşmelerinde bu hükmün tasarıya eklenmek istendiğini belirten Lokman Ayva, “Hukukçuların teori ile pratiği birlikte düşünmemesi nedeniyle böyle bir düzenleme istemesi üzerine bu hüküm konulmak isteniyor. Oysa 2005’ten bu yana körler imza atıyorlar ve hiçbir adli olay vuku bulmadı. Bıraksınlar imza atabilelim. Biz imzamızın sorumluluğunu üstlenebiliriz” dedi.