Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden faciasının yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesinde yaptığı açıklamada, “İçeride yüzlerce iş...
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden faciasının yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesinde yaptığı açıklamada, “İçeride yüzlerce işçi bulunduğu haberini kati bir dille yalanlıyorum” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının 4. gününde de maden ocağındaki çalışmalara katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Maden ocağındaki gelişmeleri saati saatine aktardıklarını söyleyen Taner Yıldız, “En son yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü, arama ve kurtarma ekiplerimizin daha rahat çalışmaya başladığını sevinerek söylemeliyim. İçerde bozulan bir kısım yapının tahkim edilmesi, güçlenmesiyle alakalı çalışmalar devam ediyor. Biz bugün işçi kardeşlerimize belli oranda ulaşacağımız kanaatindeyiz. Yoğun bir çalışma bu manada sürdürülüyor” dedi.
“İÇERİDE YÜZLERCE İŞÇİ BULUNDUĞU HABERİNİ KATİ BİR DİLLE YALANLIYORUM”
Bazı yerlerde halen madende bulunan kişi sayısının manipüle edilmeye başlandığını ifade eden Bakan Yıldız, “Değerli arkadaşlar keyif alınacak bir konu değildir bu. Şu anda burada bulunan işçi kardeşlerimizin canlarıyla alakalı konuşuyoruz. Daha yüzlerce içeride işçi kardeşlerimizin olduğunu söyleyenler var. Bunu kesin bir dille söyleyerek rakamları veriyorum. 787 işçi kardeşimizle başladı bu, biliyorsunuz kazanın olduğu saatte. 769 işçi kardeşimiz bir şekliyle çıktılar. Geriye kaldı belki 17, belki 18 kişi. Bunun sebeplerini sizler biliyorsunuz. Adli tıpla da alakalı konular var. 485 işçi kardeşimiz, bakın 485 işçi kardeşimiz bir şekliyle çıktılar, sağ olarak çıktılar. 284 işçi kardeşimiz de hayatlarını kaybettiler. 282 işçimiz de ailelerine teslim edildi. En son bir DNA raporu daha geldi, 1 işçimiz de ailesine teslim ediliyor. Şu ana kadar 284 işçimizden 1 işçimiz ailelerine teslim edilmemiş olarak bu saati tamamlıyoruz. Tekraren söylüyorum 787 işçimizle başlayan bu kaza, 769 işçimizin canlı veya vefat etmiş olarak çıkmasıyla beraber içerde 18 civarında, ya 17 ya 18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla şu anda meşgulüz. Bu rakamların özellikle vurgulanmasını isterim. İçeride daha yüzlerce işçi bulunduğu haberini de kati bir dille yalanlıyorum” diye konuştu.
Özel sektörün verdiği puantaj bilgisine göre 787 işçinin kaza sırasında madende bulunduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Buradan 485 işçimiz kurtuldular. Hastaneye gönderilenler oldu, direkt çıkanlar oldu. 284 işçimiz hayatını kaybetti. Bunları çıkarttığımızda 787 ilk sayı, 769 ikinci sayı. Geriye 18 işçimiz kalıyor. 18 veya 17 olabilir dediğimin gerekçesini biraz sonra açıklayacağım. Dolayısıyla 485 işçimiz kurtarıldı, 284 işçimiz hayatını kaybetti ve geriye de bu rakam kaldı. Bakın yüzlerce içerde işçi bulunuyor cümlelerini kati bir dille yalanlıyorum. Değerli arkadaşlar 3 işçimiz ağır olmamakla beraber kontrol altında tutulmak maksadıyla da şu anda hastanede bulunmaktadır. Birçok ziyaretçimiz geliyor. İktidar ve muhalefet partilerinden, sivil toplum örgütlerinden, bugün KKTC Başbakanı ziyaret ettiler, acımızı paylaştılar” dedi.
HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ AFAD’IN SİTESİNDE
Hayatını kaybedenlerin isimlerinin açıklanması konusunda bir talebin olduğunu ve bu konuyu kendilerinin de öngördüğünü ifade eden Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Net isimleri vermek için özellikle bu tarihi bekledik. AFAD’ın web sitesinde hayatını kaybeden işçilerimizin isim ve doğdukları yerler yayımlanıyor. Hangi ildeler ise o illerin ister iktidar, isterse de muhalefet partilerinden olsun hiç fark etmez, çünkü bu bizim ortak acımız. Edirne’den Kars’a, Sinop, Hatay’a varıncaya kadar 77 milyon yaralının bulunduğu bir hadiseden bahsediyoruz. O milletvekillerimizin de danışmanlarına ve kendilerine o maillerine bu isim listeleri de aktarılacak ayrıca. Bu konuda CHP’den Şafak hanımın ve birçok milletvekili arkadaşlarımızın da iktidar partisi ve muhalefet partisi olmak üzere talepleri vardı, biz de bunları değerlendirmiş olduk.”
“MADENE SAVCILIK VE BİLİRKİŞİ GİRDİ”
Bakan Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Değerli arkadaşlar şu anda ocağımıza tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlerine ve işçi kurtarma ve arama faaliyetlerinin bulunmadığı bölümlere Savcılığımız ve bilirkişi girmiştir. Bunun içerisinde 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır. Dediğim gibi kontrollü olmak kaydıyla ve ocağın her tarafında bulunmamak kaydıyla böyle bir işlem zaten kazanın oluş tarihiyle beraber, idari ve adli soruşturmanın başladığını söylemiştim.”
“BURASI NÜMAYİŞ YAPMA YERİ DEĞİLDİR”
Bazı sivil toplum örgütlerinin otobüslerle maden ocağının bulunduğu bölgeye gelmek istediklerini söyleyen Yıldız, “Böyle bir hayat kurtarmayla alakalı veya işçilerimizi çıkarmayla alakalı faaliyetlerin bulunduğu bir yerde nümayiş yapamayız. Bu bizim geleneklerimiz, göreneklerimize, yetişme tarzımıza da ters. Bir hayatını kaybetmiş işçimizin defnedilmeden önce bu kadar nümayişe, ben yetişme tarzlarımıza da aykırı buluyorum ve buna işçimize ve ölüye yapılan bir saygısızlık olarak da görüyorum. O yüzden bize gerek kurtarma ekibi adı altında gelen, gerekse ben burada bir şişe su verecektim diye gelenlerin, bunların hepsi fiili olduğu için söylüyorum, her biriyle alakalı biz şu anda içeride bulunan işçi kardeşlerimizin aileleri ve yakınlarıyla alakalı burada bulunuyorlar. Nümayiş yapma yeri değildir arkadaşlar. Bugün farklı yazılar da yazıldı bu konuda. Suskunluğumuzun özellikle yanlış anlaşılmaması lazım geldiğini ve bizim hayatını kaybetmişlere karşı bir saygı olarak isimlendirilmesi ve tanımlanması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isterim. Biz burada tek bir şeye odaklandık, işçilerimizin oradan çıkartılmasını, eğer mümkünse sağ ki ümitlerimiz çok azaldı, değilse mutlaka hayatını kaybetmiş olsalar da çıkartmaktır. Bundan başka da amacımız yok. Daha sonraki işlemlerde tabii ki her türlü idari, adli yargıyla alakalı konuşmalarımız olacak” dedi.
(İHA)