BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Korkma Ayşe!

Kadına şiddet için farkındalık yaratmak isteyen Aile Bakanlığı’nın hazırladığı ve önümüzdeki günlerde TV’lerde yayınlanacak kamu spotunda, eşi tarafından öldürülen ve sembol haline gelen Ayşe Paşalı’nın ismi kullanıldı

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hayata geçirdiği “kadına şiddet” yasası kapsamında aile içi şiddete maruz kalan kadınlar için farkındalık oluşturacak 2 kamu spotu hazırladı. Şiddete uğrayan kadınların “çaresiz“ olmadığı ve Aile Bakanlığı çatısı altında güvenli bir geleceğe “merhaba” diyebileceğinin vurgulandığı spotta, Türkiye’de kadına karşı şiddetin sembolü haline gelen Ayşe Paşalı’nın isminin kullanılması dikkati çekti. .

GÜNEŞ KREMLİ SPOT

Filmlerin ilk ikisinde “güvenli internet” teması işlendi. İlk filmde, evlerinin salonunda oturan bir aile ekrana geliyor. Baba gazete okuyor; çocuk ise internette geziniyor. Bu sırada anne, salondaki pencereyi açıyor ve gökyüzüne bakıyor. Daha sonra pencerenin sinekliğini indiriyor. Bu sırada “Temiz hava önemli bir ihtiyaçtır ama temiz havayla birlikte istenmeyen misafirler de hayatımıza girebilir. Bu nedenle önlem almak gerekir. Güvenli hava, güvenli internet, konu bu kadar net!” spotu devreye giriyor.
İkinci filmde ise yaz mevsiminde deniz kenarında bir aile ekrana geliyor. Anne ve baba güneşin zararlı etkilerinden korumak için çocukların yüzüne ve vücuduna güneş kremi sürüyor; gözlük ve şapka takmalarına yardımcı oluyor. Bu sırada da “Güneş ışınları yararlıdır. Ama bazen zararlı da olabilir. Bu nedenle önlem almak gerekir. Güvenli güneş, güvenli internet. Nedeni basit, amacı net” spotu devreye giriyor.

KORKMA AYŞE

Önümüzdeki günlerde yayınlanacak “kadına şiddet” spotunda ise, şiddete uğrayan kadının “yalnız” ve “çaresiz” olmadığı vurgulanıyor. İlk filmde bir baloncuk ekrana geliyor. Baloncuğun içinde kadının eşiyle eski mutlu anıları canlanıyor. Daha sonra bu baloncuk, kadının gözyaşı oluyor. Kadının ağladığı görüntü, güldüğü görüntüye dönüşerek son buluyor. Bu esnada, “Geçmişte kalan mutluluklarınızı geri getiremeyiz. Ama yenilerini ekleyebiliriz. Yeter ki bize ulaşın. Şiddete karşı birlikte olalım. Alo 183” spotu devreye giriyor. 2. filmde ise istemese de evi terk etmek zorunda kalan bir kadına yer veriliyor. Elinde bavuluyla sokağa çıkan “Ayşe”yi yolda gören tüm insanlar, ona sarılmaya başlıyor. Ayşe’nin etrafında dev bir halka oluşuyor. Bu sırada “Korkma Ayşe!” spotu yayınlanıyor. Spotlar ulusal ve yerel yayın yapan televizyon ve radyolarda yayınlanacak.

KANUNDA YER ALMIŞTI

Kadına şiddetle ilgili kamu spotları hazırlanması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yasalaşan “Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun” kapsamında zorunlu tutulmuştu. Yasada, “TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az doksan dakika kadınların çalışma yaşamına katılımı, özellikle kadın ve çocukla ilgili olmak üzere şiddetle mücadele mekanizmaları ve benzeri politikalar konusunda Bakanlık tarafından hazırlanan ya da hazırlattırılan bilgilendirme materyallerini yayınlamak zorundadır. Bu yayınlar, asgari otuz dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere 08.00-22.00 saatleri arasında yapılır ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak RTÜK’e teslim edilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar aylık doksan dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu süreler RTÜK tarafından denetlenir” ifadeleri yer alıyor.