Katar krizi sonrası atılan karşılıklı adımlardan sonra gerginliğin biraz düştüğü Körfez'de yine sular ısınıyor. Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkeleri arasında bulunan Bahreyn’den tuhaf bir çıkış geldi. Bahreyn Katar'dan toprak istedi.
Abone olKatar’ın kuzey sınırları üzerinde hak talep eden Bahreyn “dış müdahale ile kopartılan topraklarımız iade edilsin” dedi.
Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkeleri, bölgede yükselen krizde Katar’ı da hedef almaya devam ediyorlar.
BAHREYN TOPRAK İSTEDİ
Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın emir eri görevi yapan Bahreyn’den bu yönde iki dikkat çeken çıkış geldi. Bahreyn, Katar’ın kuzey sınırlarına ilişkin hak talebinde bulundu.
DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA
Bahreyn’den yapılan açıklamada, “dış müdahale ile kendilerinden kopartılan toprakların” geri iadesini savunmanın hakları olduğu iddia edildi. Talebin, Lübnan eski başbakanı Hariri’nin istifasının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.Bahreyn’in çağrısı Lübnan’a askeri müdahale olasılığının artışı olarak değerlendirildi.
KATAR'DAKİ VATANDAŞLARA PASAPORT ZORUNLULUĞU
Bahreyn'in Katar'daki vatandaşlarına iki ülke arasında pasaportsuz seyahati yasakladığı bildirildi.
İçişleri Bakanlığına bağlı Bahreyn Uyruk, Pasaport ve İkamet İşleri Dairesinden yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığının, Katar'da bulunan Bahreyn vatandaşlarının iki ülke arasındaki seyahatlerinde pasaport kullanma zorunluğu getirdiği belirtildi.
Açıklamada, Katar'a gidiş ve dönüşlerde, ülkenin tüm sınır kapılarından geçişler sırasında Bahreynli vatandaşların sunduğu başka hiçbir belgenin kabul edilmeyeceği ifade edildi.
KRALDAN VİZE UYGULAYIN TALİMATI
Bahreyn vatandaşlarının bu uygulamadan önce Katar'a pasaport ya da ikametgah belgeleriyle gidip-gelebiliyorlardı.
Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife geçen pazartesi, Katar vatandaşlarına vize uygulanması yönünde talimat vermişti. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. Katar'a ambargo uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine 13 maddelik talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.