Körfez Ülkeleri Konseyi, Suriye'deki Arap Birliği misyonunda görev yapan gözlemcilerini geri çekerken, BM Güvenlik Konseyi'ne de yeniden devreye girmesi çağrısında bulundu.
Abone olKörfez ülkeleri, Suriye'deki Arap gözlemci ekibindeki temsilcilerini geri çektiklerini açıkladı.
Körfez İşbirliği Konseyi ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ne protestoculara yönelik şiddet içeren tutumunu sona erdirmesi için Şam üzerinde yeni bir baskı uygulaması çağrısı yaptı.
Körfez bölgesinin bu kararı Suriye'nin Arap Birliği'nin Beşar Esad'ın devlet başkanlığından ayrılması ve seçimlere gitmesi çağrısını reddetmesini izliyor.
Suriye Dışişleri Bakanı, bazı Arap ülkelerini Suriye'yi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan ''dış komplo''ya katılmakla suçladı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bugün düzenlediği basın toplantısında Arap Birliği'nin Suriye'ye yönelik müdahaleyi Birleşmiş milletle'in gündemine getirmeye başladığını ifade etti.
Muallim, silahlı gruplar olarak tanımladığı muhaliflere yönelik askeri operasyonların süreceğini ifade ederek, yeni anayasayla ilgili referandumun yakında düzenleneceğini ifade etti.
Şam, şiddet olaylarından silahlı grupları sorumlu tutuyor ve olaylarda 2 binden fazla güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.
BM tahminlerine göre Suriye'de yaşanan şiddet olaylarında 5 binden kişinin hayatını kaybetti.
Körfez İşbirliği Konseyi'nin altı üyesi BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'ye Arap Birliği'nin önerilerini yaşama geçirmesi için gereken büyün önlemleri alması çağrısında bulunmuştu.
Kuveyt basını, Körfez İşbirliği Konseyi'nin gözlemcilerinin sivillere karşı işlenen suçların yalancı tanıkları olmasını istemediğini yazıyor.
Altı üyeli Konsey'in en büyük üyesi Suudi Arabistan gözlemcilerini Arap Birliği misyonundan çekeceğini Suriye'yi barış girişimi sözlerini tutmadığını öne sürerek pazar günü Arap dışişleri bakanlarının toplantısının ardından duyurmuştu.
Konsey'in diğer üyeleri Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri.
BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, bölgenin böylesine nüfuzlu ülkelerinin gözlemcilerini çekmiş olmasının Arap Birliği misyonu için bir darbe anlamına geldiğini ve Suriye krizi konusunda Arap Birliği'nin ne kadar bölünmüş durumda olduğunu ortaya koyduğunu kaydediyor.