BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

Körfez Osman Gazi Köprüsü ücreti gidiş dönüş mü ne kadar?

İZMİT Körfez köprüsü geçiş ücreti ne kadar oldu? Osman Gazi köprüsü adını alan Körfez köprüsü geçiş fiyatı ile gündem oldu. Körfez köprüsünden geçiş ücreti gidiş dönüş mü yoksa tek yön mü alınacak belli oldu.

Abone ol

İZMİT Körfez köprüsü geçiş ücreti için çeşitli rakamlar telaffuz ediliyor. Dün haber kanallarında 120 lira araç başına Osman Gazi Köprüsünden geçiş ücreti alınacağı söylenmişti.

Bu rakama vatandaş tepki gösterirken bugün herkesin merak ettiği bir diğer nokta aydınlığa kavuştu. Köprüden geçiş ücreti otobanlardaki gibi gidiş dönüş olarak mı alınacak yoksa boğaz köprülerindeki gibi tek yön için mi?

Ankara'dan gelen bilgilere göre Körfez Köprüsü geçiş ücreti gidiş dönüş olarak tahsil edilecek. Yani boğaz köprülerindeki tek yönlü geçiş sistemi uygulanmayacak.

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

İzmit Körfez Osman Gazi Köprüsü geçiş ücreti gidiş - dönüş ve tek yön olarak ayrı şekilde ücretlendirilecek.

Osman Gazi köprüsü olarak ismi açıklanan Körfez geçiş köprüsü dolar bazlı bir fiyat telaffuz ediliyor.

Ulaştırma bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre iki tür ücretlendirme söz konusu. Gidiş - dönüş ücreti ile tek yön geçiş ücreti ayrı ayrı olacak.

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ TEK YÖN GEÇİŞ ÜCRETİ

Körfez köprüsünden tek yön geçiş ücreti 25 dolar artı KDV olarak belirlendi. Bu da 80 Türk lirasına tekabül ediyor.

GİDİŞ DÖNÜŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Gidiş dönüş köprü ücreti ise farklı olaracak. Bu durumda sürücüler 35 dolar artı KDV ödeyecekler. Bu da 110 liraya denk geliyor. Elbette bu rakamlar doların bugünkü rakamına göre çıkıyor. Mayıs sonuna gelindiğinde köprü devreye alınınca tam rakamlar ortaya çıkmış olacak.

ARABALI VAPUR FİYATLARI NE KADAR? HANGİSİ KARLI

Körfez Osman Gazi Köprüsü Eskihisar Topçular arabalı vapurlarının taşıdığı kitleyi köprüden geçirecek. Haliyle köprü fiyatları arabalı vapur fiyatları ile kıyaslanıyor. Peki Eskihisar arabalı vapur ücretleri ne kadar?

Vapur ile körfezi geçmenin fiyatı arabalar için 60 lira, otobüsler için 130 lira olarak uygulanıyor. Köprü gidiş - dönüş olarak bakıldığında 110 lira ücreti ile makul görünüyor. Arabalı vapur ise tek yön gidecekler için daha ucuz. Zira fiyat vapurda 60 lira köprüde 80 lira.

KÖRFEZ OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Osman Gazi köprüsünde dün Erdoğan ve Davutoğlu katılımıyla son tabla yerleştirildi. Ancak bu köprünün bittiği anlamına gelmiyor. Henüz yapılacak işler var ve bu işler de Mayıs ayı sonunu bulacak. Haliyle vatandaşların köprüyü kullanımına daha 1 ay var.

DÜNYA'NIN 'EN'LERİ İÇİNDE 4. SIRADA
Osman Gazi köprüsü 252 metre kule yüksekliğine ve 35,93 metre tabliye genişliğine sahip. Bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla Osman Gazi köprüsü dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer aldı.

GİŞELERİ ASELSAN YAPTI
İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için geliştirilen ücret toplama gişelerinin teslimatı ASELSAN tarafından yapıldı. ASELSAN, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için Türkiye’nin en büyük gişe alanlarından birini tesis etti.
Söz konusu proje için OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerin tamamını kabul eden bir Entegre Geçiş Sistemi geliştirildi.

1 SAATLİK KÖRFEZ YOLU 6 DAKİKAYA İNECEK

İzmit Körfezini araçla dolaşarak geçmek normal trafikte 1 saat, yoğun trafikte ise 1.5 saati buluyordu. Osman Gazi köprüsü işte bu 1 saatlik yolu 6 dakikaya indiriyor.

İZMİR - İSTANBUL ARASI 3.5 SAAT

Osman Gazi köprüsü 1 saatlik yolu 6 dakikaya indirdiği gibi İzmir - İstanbul arası mesafeyi de kısaltıyor. Köprünün devamındaki otobanın tamamlanmasıyla birlikte iki kentin arası 3.5 saate düşecek.

İZMİR İSTANBUL ARASI OTOBANLARDA SON DURUM NE?

Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 

253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ’ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor.

12,911 MİLYAR TL HARCANDI

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.