BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,54
ALTIN 3.022,70
HABER /  SAĞLIK

Kordon kanları artık güvende

Kordon kanı bankacılığında ilk 5 yılda 50 bin verici, kemik iliği bağışı için 250 bin verici hedefleniyor.

Abone ol

Akrabaları arasından uygun verici bulunamayan kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut olacak Türkkök Projesi'nde ilk aşama olan kordon kanı bankacılığı hayata geçiriliyor.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların kemik iliği ve kordon kanı bağışına yaklaşımını belirlemek amacıyla da 6 bin 400 kişi üzerinde bir kamuoyu araştırması yaptı.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Halil Yılmaz Sur, araştırmaya katılanların yüzde 60'ının yeni doğan bebeklerinin kordon kanını bağışlamaya, yüzde 40'ının da gönüllü verici olmaya olumlu yaklaştıklarını anlattı. Bunun üzerine ilk aşamada kordon kanı bankacılığının geliştirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Kordon kanı bankacılığında ilk 5 yılda 50 bin verici, kemik iliği bağışı için de 250 bin verici hedefleniyor. Sağlık Bakanlığına bağlı 18 büyük hastanede yılda 250 bin doğum oluyor. Yeni doğan bu bebeklerin kordon kanı da çöpe gidiyor. Projede asıl hedef bu hastaneler.

BUGÜNE KADAR 8 BİN DOLAYINDA KORDON KANI SAKLANDI

Çocuklarının ileride herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşması halinde kök hücre nakli yapılması ihtimaline karşı bazı aileler belirli ücretler ödeyerek özel merkezlerde kordon kanlarını saklatabiliyor. Bu özel merkezlerde bugüne kadar toplam 8 bin 302 kordon kanı saklandı, bunların 120'si imha edildi.

Türkiye'de halen iki İstanbul'da, birer de Ankara, İzmir ve Trabzon'da kordon kanı bankası bulunuyor. 28 yetişkin, 10 da çocuk kemik iliği nakli merkezi faaliyet gösteriyor.

KORDON KANI NEDİR?

Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanıyor. Bebeğin göbek kordonu bağlı olduğu plasenta doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra görevini tamamlayarak rahim dışına atılıyor. Bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kan, ''Kordon kanı'' olarak isimlendiriliyor. Yakın bir zamana kadar, kordon kanı; plasenta ve göbek kordonu ile atılıyordu. Ancak son gelişmelerle kordon kanının çeşitli hastalıkların tedavisi açısından önemi anlaşıldı ve özel yöntemlerle toplanıp saklanmaya başlandı.