30 yıldır görme engelli olan 73 yaşındaki bir İngiliz, biyonik göz aracılığıyla ışığı algılamaya başladı.
Abone olBBC televizyonunda kendisini sadece ön adıyla tanıtan 73 yaşındaki Ron, biyonik gözün hayatını değiştirdiğini anlattı.
Londra’nın Moorfield’s Hastanesi’nde 7 ay önce denek olarak ameliyat edilen Ron, şimdi yoldaki beyaz çizgileri görebildiğini, hatta çoraplarını bile eşleştirebildiğini söyledi. Argus II adı verilen biyonik göz güneş gözlükleri üzerine monte edilmiş bir kamera ve video işlemci sayesinde çalışıyor.
Görüntüler kablosuz bağlantıyla gözün dışındaki minik bir alıcıya naklediliyor. Minik alıcı görüntü bilgilerini incecik bir kabloyla bir dizi elektrodla oluşturulmuş yapay retinaya iletiyor. Bu elektrodlar uyarıldığında optik sinir vasıtasıyla beyine mesaj yolluyorlar.
Elektrodlara yansıyan aydınlık ve karanlık noktalar böylece ayır tedilebiliyor ve hasta görsel desenleri anlamlı görüntüler olarak yorumlayabiliyor. Second Sight adlı Amerikan firması tarafından geliştirilen biyonik göz şu ana kadar dünyada 18 hastaya takıldı. Cihaz, sarı nokta hastalığı "retinit pigmentosa" nedeniyle Ron gibi görme yetisini kaybeden kişilerin kısmen görmesini sağlayabiliyor.