BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,48
ALTIN 3.041,83
HABER /  GÜNCEL

Kopyasını yurt dışına da sattılar

Kredi kartlarını kopyalayıp sattıkları ve bu kartlardan para çektikleri iddiasıyla 7 kişi yakaladı

Abone ol

İstanbul'da, başkalarına ait kredi kartlarını kopyalayıp sattıkları ve bu kartlardan para çektikleri iddiasıyla yakalanan 7 kişinin, imal ettikleri otomatik para çekme makinesi (ATM) düzeneklerini Amerika ve Avrupa'da da pazarladıkları kaydedildi.

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğünden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Aktaş, emniyetin Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde yaptığı açıklamada, ''Suç işlemek için örgüt kurmak, teşekkül halinde banka aracı kılınarak kredi kartı kopyalamak, sahte ATM düzeneği imal etmek ve yurt dışına pazarlamak'' suçlarına ilişkin 8 Eylül 2008'de Beyoğlu, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Küçükçekmece ve Tuzla'da düzenlenen operasyonda 7 kişinin yakalandığını bildirdi.

Aktaş, bu kişilerin ev ve iş yerlerindeki aramalarda ise Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Brezilya, Macaristan, Sırbistan gibi ülkelere gönderilmek üzere hazırlanan ve başkalarına ait kredi kartlarının bilgilerinin kopyalanmasında ve sahte kredi kartı üretiminde kullanılan 2 bin 829 adet bankamatik tuş takımı, yapım aşamasında olan bin 325 adet kart giriş haznesi ile çok sayıda kart okuyucusu, şeffaf ATM tuş takımı altlığı, çeşitli bankalara ait ve manyetik şeridi bulunan kartlar, elektronik devre, ATM tuş takımı, pos makinesi, hologram gibi malzemeler ele geçirildiğini kaydetti.

Nasıl önlem alınmalı?

Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Aktaş, kredi kartı bilgilerinin kopyalanmaması için bu tür şebekelere karşı vatandaşların kullandıkları ATM cihazlarında dikkat etmeleri gereken hususlar olduğunu söyledi.

Bunlardan birinin, ''bankamatiklerde şifre girerken etraftan şifrenin görülmemesi için tedbir alınması'' olduğunu anlatan Aktaş, ''Şebekelerce ATM cihazlarının aydınlatma bölümlerine gizli kamera yerleştirilerek vatandaşların şifreleri kaydedildiğinden bu bölümlere dikkat edilmeli, kart girişinin orijinal olup olmadığı ve bu bölümün üzerinde sonradan eklenmiş bir parça olup olmadığına bakılmalı'' dedi.

ATM'lerin mevcut tuş takımları üzerine de parçalar yerleştirilebildiğine dikkati çeken Hüseyin Aktaş şöyle konuştu:

''Vatandaşlarımız bu bölümde herhangi bir ilave parça olup olmadığına ve bu kısımlarda belirgin bir yükseklik bulunmamasına dikkat etmelidir. ATM'den şüphelenilmesi durumunda vezneden işlem yapılmalı ve kalabalığın yoğun olduğu yerlerdeki ATM'ler tercih edilmeli.''

500 milyon dolarlık vurgun

Diğer polis yetkilileri ise 7 kişilik bu şebekenin, daha önce benzer suçlardan yakalanıp 4 kez cezaevinde yatan Çağatay E. (34) liderliğinde faaliyet gösterdiğini ve başkalarına ait kredi kartlarının bilgilerini elde ederek, söz konusu kredi kartını kopyaladıklarını anlattılar.

İkizi yapılan kredi kartını kullanarak ya da başkalarına satarak, Türkiye'deki yaklaşık 15 bin kişinin hesabındaki paranın alınmasına neden olan suç örgütünün bu yöntemle yaklaşık 500 milyon dolar elde ettikleri ifade edildi.

Suç örgütünün ayrıca, başkalarına ait kredi kartlarının şifre ve diğer bilgilerinin elde edilmesi ve sahte kredi kartı üretimi için kullanılan cihazları ürettiklerini anlatan yetkililer, bu cihazların şebekenin kurduğu internet sitesi aracılığıyla Amerika ve Avrupa'da satıldığını bildirdiler.

Yetkililer, suç örgütünün ''kart basan'', ''bilgi kopyalayan'' ve ''pazarlayan'' olarak çeşitli gruplara da ayrıldığına işaret ettiler.

FBI da takipte 

Polis yetkilileri, suç örgütü elebaşı Çağatay E'nin internet ortamında ''Chao'' rumuzu ile tanındığını ve sanal ortamda suç işlemek için bilgisayar korsanlığı yapan birçok kişi tarafından ''dolandırıcı'' olarak bilindiğini söylediler.

Yetkililer, İstanbul emniyetinin 4 aylık teknik ve fiziki takibiyle çökertilen suç örgütünün, Amerika'daki bağlantılarının ortaya çıkartılması amacıyla Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) da bir çalışma yaptığını belirttiler.