BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,72
ALTIN 2.980,61
HABER /  GÜNCEL

Köprüyü kaç dakikada geçti?

Metrobüs hattı Avcılar'dan Kadıköy'e uzandı. Peki hattın özellikleri neler? Boğaziçi Köprüsü kaç dakikada geçiliyor?

Abone ol

Metrobüsün üçüncü hattı Avrupa yakası ile Asya'yı birleştirdi, 11 kilometrelik yolun 24 dakika sürmesi planlanıyor. Metrobüs Boğaziçi Köprüsü üzerinde normal trafikte seyredecek ve köprüyü 7 dakikada geçecek. 

İstanbul'da Avcılar-Zincirlikuyu metrobüs hattından sonra Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı da bugün hizmete girdi. Açılışıını Baş

 
 Yeni açılan hattın ilk seferinde Erdoğan şoförün yanında oturdu. Fotoğraflar için TIKLAYIN

bakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında 7 istasyon bulunuyor ve yeni hatla günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

Metrobüs Zincirlikuyu-Söğütlüleşme arasını 24 dakikada alacak. Metrobüs 11 kilometre olan yeni hatta Boğaziçi Köprüsü geçişinde normal trafik içinde seyredecek ve köprüyü ortalama 7 dakikada geçecek.

Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı 90 milyon TL'ye mal olurken, hat için 7 alt geçit, 5 köprü, 3 adet viyadük inşa edildi. 20 kilometre metrobüs halatlı bariyer, 20 kilometre çelik bariyer yapıldı.

METROBÜS ÇARE Mİ OLACAK DERT Mİ?

Metrobüs trafiği çözecek mi dert mi olacak? Bu sorunun yanıtı biraz göreceli.
Zira araçlarını kullananlar için dert
olacak ama toplu taşımayı kullananların trafik derdine derman olacak.

Uzman görüşleri şöyle:

Prof. DR. Güngör Evren (Okan. ÜNV.öğretim üyesi): Metrobüs trafiği çözmez. İnsanların bir yerden bir yere gidişini sağlamaksa amaç bu yönden faydalı. Bir saatte 20 bin yolcu taşıyacağı hesaplanacak olursa önemli bir ulaşım
koridoru...

Şu andaki olumsuz  yönleri mevcut yolları daraltmış olması ve emniyet şeritlerini ortadan kalkdırmış bulunması.

Metrobüsten araç sahipleri yararlanmayacak. Önemli nokta kaç kişi arabasından vazgeçip metrobüsü kullanacak? Bu olursa doğru bir yatırım...

Tayfun Kahraman (Şehir plancısı): Sistem geçici olarak rahatlayacak ancak uzun vadede çözüm değil. Bu sistemin 1 milyon 200 bin kişiye hizmet vermesi gerekiyor. Ama buna karşılık bu talebi karşılayacak metrobüs alt yapısı yok.

 Aslında bu yeni bir icat değil. Daha önce tercihli yollarla bu hizmet veriyorduk. Sadece adını şimdi metrobüs koyduk.  


YENİ METROBÜSLER 230 YOLCU KAPASİTELİ

Yeni hatla birlikte daha önce alınan ve her birinin yapımı 8 ay süren 10 metrobüs aracı da hizmete girecek.

Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli olacak. Çevre dostu metrobüsler 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta tasarruf sağlayacak.

Akıllı teknoloji desteğiyle çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan "Flight Directory" benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüsün, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklarla kendini sürekli denetleme özelliği bulunuyor.

BİR ARAÇ SAATTE TEK YÖNDE 15 BİN YOLCU TAŞIYACAK
Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip metrobüslerde 4 ayrı güvenlik kamerası bulunuyor.

Araçların tüm tekerlekleri yengeç hareketi gibi yan olarak yanaşma özelliğine sahip. Bu özellik, araçların duraklara sıfır olarak yanaşmasını ve engelli vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlıyor.

BİR GÜNDE 540 BİN KİŞİ SEYAHAT EDİYOR
Metrobüs, Avcılar-Zincirlikuyu hattında günde ortalama 510-540 bin yolcu taşıyor.

Metrobüsün birinci etabı Avcılar-Topkapı hattı Eylül 2007 tarihinde hizmete açıldı. Güzergah uzunluğu yaklaşık 19 kilometre, istasyon sayısı 14 olan bu hat, yaklaşık 156 milyon TL'ye mal oldu. Bu maliyet, metrobüs hattı, yan yollar yapılması, D-100 Karayolu'nun düzenlenmesi, ek köprülerin yapılması, kavşakların düzenlenmesi, yaya üst geçitlerinin yapılması, aydınlatma, peyzaj, altyapı tesislerinin yapılması ve durakların yapılmasını içeriyor.

Metrobüsün ikinci etabı olan Topkapı-Zincirlikuyu arası da 8 Eylül 2008'de hizmete girdi. 10.3 kilometre olan hatta 11 adet istasyon yer alırken, ikinci etap da 120 milyon TL'ye mal oldu.