Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu çok iddialı konuştu ve 10.4 milyar liralık özelleştirme gelir hedefini aşacaklarını açıkladı.
Abone olÖzelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu çok iddialı konuştu ve 10.4 milyar liralık özelleştirme gelir hedefini aşacaklarını, 2010’un özelleştirme uygulamaları açısından tarihi bir yıl olacağını söyledi. Aksu, özelleştirme listesinin ilk sırasında köprü ve otoyolların olduğunu, Galataport’u da bu yıl ihale edeceklerini ifade etti.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 2010’un özelleştirme uygulamaları açısından tarihi bir yıl olacağını iddia etti. Aksu’nun verdiği bilgiye göre, listenin başında ise köprüler ve otoyollar bulunuyor.
Köprü ve otoyol özelleştirmesine yönelik yasa tasarısı halen TBMM’de komisyonlarda görüşülüyor. Yasanın çıkışına bağlı olarak bu yılın ilk çeyreğinde köprüleri ve otoyolları satışa çıkarabileceklerini kaydeden Aksu, “Yasanın Meclis’ten nasıl çıkacağını tam olarak bilmiyoruz. Yasanın çıkış şekline göre hazırlık ve yasaya uygun düzenlemeler yapmak için belirli bir süreye ihtiyacımız var. O da bir kaç ayda tamamlanır. Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan farklı istikamette bir karar çıkmazsa ilk çeyrekte köprü ve otoyolların ihalesine çıkacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Büyük ilgi bekleniyor
Alınan bilgilere göre, otoyollar uzun vadeli olarak yeni işletmecilerine devredilecek. Köprülerin ise özelleştirilip özelleştirilmeyeceği konusunda yöntem tam belli değil. Daha önce yapıldığı gibi köprülerin sadece gelirlerine ait senetlerin çıkarılabileceği belirtiliyor. Ancak köprülerin de otoyollar gibi yeni bir sahibinin olabileceği, bu olasılığın da değerlendirildiği ifade ediliyor.
Otoyol ve köprü özelleştirmelerine ilişkin 2008 yılında hazırlanan ’Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu’ halen TBMM genel kurulunun gündeminde bulunuyor. Tasarı özelleştirmenin yanısıra özelleştirme sonrası Karayolları Genel Müdürlüğü’nün üstleneceği görevler ile kontrol, bakım, onarım ve geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve onaylanması hükümlerini içeriyor.
Aksu, satış yöntemini ÖYK’nın alacağı kararın belirleyeceğini, o çerçevede ihale ilanlarına çıkacaklarını belirtti ve “Köprü ve otoyol özelleştirmesine çok büyük ilgi olacağını ümit ediyoruz” dedi. Aksu, “ÖİB olarak 2 bin 100 kilometrelik otoyolların ve iki köprünün topyekün bir paket olarak özelleştirilmesinden yanayız. Ancak bu strateji değişebilir” diye de ekledi.
Listede neler var
* Boğaziçi Köprüsü
* Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
* Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu
* Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu
* Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu
* Toprakkale-İskenderun Otoyolu
* İzmir-Çeşme Otoyolu
* İzmir-Aydın Otoyolu
* Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu