Tüketiciler Birliği, köprü ve otoyol ücretlerine karşı Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.
Abone olTüketiciler Birliği, köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, Karayolları Genel Müdürlüğünün 1 Eylül 2006'dan itibaren köprü ve otoyol ücretlerine zam yapılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava dilekçesini verdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Karayolları Genel Müdürlüğünün 2001 yılında köprü ve otoyol ücretlerine yaptığı zammın, Ankara 4. İdare mahkemesince iptal edildiğini hatırlatan bol, bu son zam kararının da yargı tarafından iptal edileceğini öne sürdü. Üstün Bol, Ankara 4. İdare Mahkemesinin, o zaman verdiği iptal kararının gerekçesinde, ''Kamusal hizmetin gelir artırıcı bir kalem olarak görülemeyeceği ve külfetlerin adil dağıtımı ilkesine aykırı'' olduğu görüşüne yer verdiğini hatırlattı. O zaman Karayolları Genel Müdürlüğünün iptal kararı verilinceye kadar tüketicilerden fazladan 41 trilyon lira aldığını savunan Bol, bu günkü zamma ilişkin karar iptal edilinceye kadar da fazladan 80-100 trilyon lira alacağını öne sürdü.
Bol, ''Bu zam kararı da yargı tarafından iptal edilecektir. Biz 2001'de tüketicilere, geçiş ücretlerine ilişkin fişleri atmamalarını söylemiştik. Ancak buna uyulmadı. Bugün tüketicilere sesleniyoruz, 1 Eylül 2006 tarihinden sonraki geçiş ücretlerine ilişkin fişleri atmayın. Zam kararı iptal edildikten sonra bu fişlerle dava açılarak fazladan yapılan ödemeler geri alınabilir'' diye konuştu.
Üstün Bol, yapılan zammın mahkemenin daha önceki kararında belirttiği gibi ''külfetin adil dağıtımı ilkesine aykırı olduğunu'', otoyol ve köprülerin genelde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bulunduğunu, buralarda yaşayanların zamdan etkilendiğini, bunun da külfetin adil dağıtımına aykırı olduğunu savundu. Bol, hazinenin bir kamu faaliyetini gelir kalemi gibi gördüğünü, yapılan zammın maliyet artışlarından kaynaklanmadığını ileri sürdü.
Bol, köprü ve otoyoldan elde edilen gelirlerin iç ve dış borçların ödenmesinde ve diğer yatırımlarda kullanıldığını sözlerine ekledi. Karayolları Genel Müdürlüğü köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006'dan geçerli olmak üzere yüzde 23 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda zam yapmıştı.