BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Konyayı karıştıran yağma iddiası

Konya'da tarihi belgelerin hurda kağıt fiyatına satıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. İşte o akılalmaz vurgun iddiası!

Abone ol

Konya'da akıl almaz vurgun iddiası! Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün arşivinden 600 kilo belge, hurda kağıt fiyatına satıldığı iddiası Konya'yı karıştırdı. İddialara göre hurda fiyatına satılan bu belgeler, daha sonra sahaflar aracılığıyla binlerce liraya antikacılara satıldı.

Konya'da ortaya atılan bir iddia ortalığı karıştırdı. İddialara tarihi eser niteliğindeki bir çok belge, hurda kağıt fiyatına satıldı. Sahaflar aracılığıyla kilosu 70 liraya satılan bu belgeler daha sonra binlerce liraya, koleksiyonculara satıldı.

TARİHİ ESER NİTELİĞİNDEKİ ARŞİV YAĞMALANDI

Konya'da yayın yapan aktifkulis.com adlı haber sitesinde Murat Güzel

 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde yaşanan skandalla ilgili konuşan SÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, sorumlulardan mutlaka hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü arşivindeki tarihi belgelerin hurda kağıt niyetine satılmasının hem içerik hem de usul açısından müthiş yanlışlar içerdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Arabacı, "Vakıf demek 'duran', 'korunan şey' demektir. Vakıfların korunmasından sorumlu bir kurum kendi arşivini ve tarihsel kayıtlarını bile koruyamayacak bir duruma düşürülmüştür. Bu olayı aydınlatacak yeterli detay bilgi de mevcuttur. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan evkaf defteri buna bir örnektir. Vali Aydın Nezih Doğan konu hakkında mutlaka soruçturma açmalı ya da açtırmalıdır" dedi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden satılan tarihi evrakın Konya'nın yakın tarihini aydınlatacak birçok belgeyi içerdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Arabacı, "Bu konunun aydınlatılması ve kabahati bulunanların cezalandırılması gerekmektedir' diye konuştu.

imzasıyla yayınlanan habere göre Mersin’de ikamet eden; A.M. geçtiğimiz yıl Konya’dan edindiği bir ortak ile birlikte büyük bir işe kalkışır. İddiaya göre bu kişiler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü arşivini oluşturan yaklaşık 600 kilo belgeyi hurda kağıt fiyatına, yani 70 TL’ye Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden satın alır. Yine aynı iddaya göre bu satış ihale çıkılmadan yapıldı ve yine aynı çevrelere göre satıştan devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı.

BERATLAR İSTANBUL SAHAFLARINA PAZARLANDI

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden ihalesiz bir şekilde satılan evrakın esaslı bölümü, özellikle padişah beratları, sağlam evkaf defterlerini içeren bölüm İstanbul’daki ve yurtdışındaki sahaf ve antikacılara pazarlanırken, para etmeyeceği düşünülen, eprimiş, döküntü kağıtlar ve evrak da Konya’daki hurda kağıt tüccarlarına ve sahaflara pazarlanır. İki ortağın bu satışlardan elden ettiği tahmini gelir ise 80 bin TL olduğu belirtildi. 

İBRAHİM GENÇ YİNE İNKAR ETTİ

Konuyla ilgili olarak Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç ise böyle bir satıştan haberinin olmadığını söyleyerek bütün arşiv evrakını genel müdürlüğe eskort eşliğinde önceki yıllarda gönderdiklerini iddia etti.

Haberde iddia edilen şey ise söylenenden biraz farklı. İddiaya göre geçtiğimiz yıl İbrahim G. adlı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde uzman olarak görev yapan bir memur Rampalı Çarşı’daki sahafları gezmiş, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bağış yoluyla kazandırılan tarihi evrakla ilgili sahaflara çeşitli sorular sormuş, sahaflara bu belgelerin çöpten bulunduğuna dair açıklama yapmalarını biraz tehditkar bir üslupla tavsiye etmiş.

İşin en ilginç tarafı ise Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, tarihi arşivin hurda kağıt niyetine satışından habersiz olduğunu söylerken, bölge müdürlüğünde görevli bir memur sahaflardan bir çuval Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait evrak satın aldığı ortaya çıkmış.