Konya ovasını sulu tarıma kavuşturacak Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel'de sona gelindi.
Abone olKonya ovasını sulu tarıma kavuşturacak önemli projeler arasında yer alan ve yıllardır beklenen Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel için 15 Ağustosta ön yeterlilik ihalesine çıkılıyor. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Konya Ovaları Sulama Projesi'nin (KOP) önemli ayaklarından biri olan Bağbaşı, Bozkır, Avşar barajları ile 17 kilometre uzunluğunda bir tünel ve HES'ten oluşan ''Mavi Tünel Projesi''nde son aşamaya gelindi.
Projenin hayata geçirilmesi için ön yeterlilik ihalesi 15 Ağustos tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü'nde yapılacak. İhaleye, yerli ve yabancı firmalar katılabilecek. Türkiye'nin ilk sulama projesi olma özelliği taşıyan KOP'un en önemli ayağını Mavi Tünel oluşturuyor. Konya Ovasının yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi, aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere ve su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak.
Sulanmayan birçok kıraç alanın sulamaya açılmasıyla Konya'daki bitki deseni değişecek ve üretim çeşitliliği sağlanacak. Mavi Tünel, 17 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin Şanlıurfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli olacak. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında inşa edilecek olan toplam 765,5 hektametrekup (hm3) aktif kapasitedeki Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında depolanacak suyun 414,13 hm3'ü Mavi Tünel vasıtasıyla Konya kapalı havzasına derive edilecek.
Projenin tamamlanması ile Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katkı sağlanacağı öngörülüyor. Mavi Tünelin tamamen hayata geçmesinden sonra karasal iklimin yumuşayacağı bölgede, yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılacağı, sanayiciye ucuz hammadde sağlanacağı ve 100 bin kişinin istihdam edileceği de belirtiliyor.