BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Konyanın rüyası gerçek oluyor

Konya'nın yaklaşık 15 yıldır hayalini kurduğu hızlı tren projesine nihayet kavuşuyor.

Abone ol Konya-Ankara arası Hızlı Tren Projesi kapsamında inşa edilecek toplam 460 kilometrelik iki yönlü hatta 55 bin ton ray ve her biri 280 kilogram ağırlıkta 760 bin adet travers kullanılacak. Hızlı Tren çalışmaları için Konya Pınarbaşı yakınlarında Travers Fabrikası kurularak deneme üretimine başlandı.

AK Parti Konya Milletvekili Hasan Angı, tamamlandığında Konya-Ankara arasını 1 saat 15 dakikaya indirecek hızlı tren çalışmaları hakkında bilgi almak için Pınarbaşı Mevkisindeki şantiyeyi ziyaret etti. Çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Müdürü Hakan Yıldırım ve Travers Fabrikası Müdürü Levent Alpergin, Hızlı Tren Projesi için Avrupa standartlarında bir teknolojinin kullanıldığını ve çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

Yıldırım, Konya-Polatlı arasında 460 kilometre olacak iki yönlü hat için toplam 55 bin ton ray kullanılacağını, bunun 15 bin tonunun şimdiden şantiyeye geldiğini söyledi. Bu hatta her biri 280 kilo ağırlığında toplam 760 bin adet travers kullanılacağını anlatan Yıldırım, rayların ve traverslerin montajlanarak her biri 36 metre uzunluğunda paneller halinde döşeneceğini ve günde yaklaşık 40 panel döşeyebilecek bir teknolojiye sahip olduklarını bildirdi.

Hızlı Tren Projesi için şantiye yakınlarında kurulan Travers Fabrikası'nın Müdürü Levent Alpergin, deneme üretimlerine başladıklarını en kaliteli ürünü elde etmek için çalıştıklarını ifade etti.

TCDD'nin Hızlı Tren Projesi Kontrol Grubu'nun önümüzdeki günlerde fabrikaya gelerek, 16-25 arasında traversi seçerek kontrol için Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi'ne göndereceğini kaydeden Alpergin, yapılan bilimsel incelemede traverslerin onaylanmasının ardından paneller halinde hat döşeme çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Traverslerin incelenip onaylanması ve çalışmalara başlamalarının yaklaşık 2 ay süreceğini anlatan Alpergin, fabrikada günde ortalama 720-900 arasında travers üretileceğini, kullanılan teknoloji nedeniyle çalışmaların aksamadan ve hızlı süreceğini ifade etti.