BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Konyada Ergenekon ağı

Konya merkezli başlatılan operasyon beş ayrı kente sıçradı. Savcılık örgütün Ergenekon bağlantısını araştırıyor.

Abone ol Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince bu sabah 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında toplam 26 kişi gözaltına alındı. Konya Valisi Osman Aydın, yapılanın ayrı bir operasyon olduğunu açıklarken, polis kaynakları dosyanın Ergenekon dosyasıyla birleştirilebileceğini söyledi.

Konya Emniyet Müdürlüğü'nün 3 gün önce Adana özel yetkili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru üzerine haklarında yakalama emri çıkarılan 26 kişi için bugün 5 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonun düğmesine basıldı. Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin öncülüğünde Konya’da 12, İstanbul’da 11, Elazığ’da 1, Kocaeli’nde 1, Mersin’de 1 olmak üzere toplam 26 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin Konya’ya getirilerek Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanacağı belirtildi. Operasyonun Konya bölümünde bu sabah erken saatlerde gözaltına alınanlar, Numune Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilerek, emniyete götürüldü.

VALİ: MUSTAKİL BİR OPERASYON
Konya Valisi Osman Aydın, operasyonun kendi başına ayrı bir operasyon olduğunu belirtererk, “Bölge olarak Adana’ya bağlı olunması nedeniyle Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan yakalama emriyle hareket edildi. Savcılık emriyle Konya polisi operasyonu gerçekleştirdi. Yapılan mustakil bir operasyondur. Dava da Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek” dedi.

‘ERGENEKON'LA BİRLEŞEBİLİR’
Zanlıların ‘hükümeti yıkmak’, ‘Kaos ortamı oluşturmak’, ‘yasadışı örgüte üye olmak’ ve ‘isyana teşvik’ suçlamasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.
Polis kaynakları, dosyanın Erenekon operasyonu dosyasıyla birleştirilebileceğini belirterek, “Operasyon her ne kadar müstakil olarak yapıldıysa da, davaya bakacak olan Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dosya Ergenekon operasyonu kapsamına alınarak, iki dosya birleştirilebilir” dedi.

PROF. GERAY DA GÖZALTINDA
Operasyon kapsamında İşçi Partili Prof. Dr. Ahmet Uçgun Geray da gözaltına alındı. Polis kaynakları Geray’ın operasyona konu olan örgütün yöneticisi olduğunu iddia etti. Operasyon kapsamında İstanbul merkezli Milli Çözüm Dergisi’ne de baskın yapıldı. Derginin Konya Şubesi’nde görevli yazarı Mevlüt Sungur ile Elazığ'da dergiye yazı yazan Ahmet Akgül, Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde de yayın kurulu üyesi Ufuk Efe gözaltına alındı.
Ayrıca Mersin’in Silifke İlçesi’nde bulunan İP Eski İlçe Başkanı 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Konya İP 11’inci sıra milletvekili adayı ve Ulusal TV temsilcisi Yusuf Buldu da gözaltına alındı.

3 RUHSATSIZ TABANCA
Konya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, operasyon kapsamında çok sayıda bilgisayar ve dökümana el konulduğunu ve 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildiği açıklandı.

Gözaltındaki tüm zanlılar Konya’ya getirilerek, Konya Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanacak. Zanlılar, sorgularının tamamlanmasının ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilecek.

Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekiplerinin, 5 ilde eşzamanlı düzenlediği operasyonda 26 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Konya'da 12 kişi gözaltına alınırken, polis, Milli Çözüm Dergisi'nin İstanbul'daki merkezi ile Konya'daki temsilciliğinde arama yaptı. Milli Çözüm Dergisi'nin Ağustos sayısında Ergenekon ve AKP'nin kapatılması ile ilgili yazılar dikkat çekti.

MİLLİ ÇÖZÜM DERGİSİNDE 3 SAATLİK ARAMA
Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekiplerinin, yaptığı operasyonda Milli Çözüm Dergisi'nin Konya Temsilciliği'nde görev yapan Mehmet Songur ile Ahmet Akgül gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli 3 kişilik ekip, derginin Selçuklu İlçesi'ndeki temsilciliğini bastı. Bilgisayarlarda inceleme yapan polis, harddisclere el koydu. Poşetler içinde resmi ekip otosuna konulan malzemeler, Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Milli Çözüm Dergisi'nin baskısı tamamlanan ve Ağustos ayında çıkacak olan sayısındaki bazı makaleler dikkat çekti. Operasyon kapsamında gözaltına alınan araştırmacı yazar ve siyaset bilimci Ahmet Akgül, 'Özgürlük Özgüveni ve AKP'nin Röntgeni' isimli yazısında AKP'nin kapatılacağını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için de yasak kararı çıkacağına yer verdi.

Derginin diğer köşe yazarlarından Necati Akgül de 'Pentagon-Ergenekon Hattı' bir yazıya yer verdi. Yazıda, "Türkiye'nin zengin darbeler tarihinde bir tek darbe veya darbe girişimi yoktur ki emekli subaylar tarafından yapılmış olsun. Darbe yapabilmenin tek şartı, emrin altında askerler, birlikler, ordular bulunmasıdır. Bir asker hangi rütbeden emekli olmuş olursa olsun, emir verebilme konumunda değildir. Şimdi emekli generaller darbe hazırlığında olmakla suçlanıyor. Bunun mümkün olması için bu emeklilerin orduda üst düzey işbirlikçikleri olması lazım. Onlar nerede? Eğer bazı komutanlar Oramiral Özdemir Örnek'in günlüklerinden yola çıkılarak operasyon yapıldıysa o zaman hukuki bir sorun başlıyor. Eğer bu komutanlara isnat edilen suç, üniformayla dolaştıkları döneme ilişkinse, soruşturmayı Genelkurmay Askeri Savcılığı yürütmek durumundadır. Özden Örnek'in ifadesine bu soruşturma kapsamında başvurulmuyor.Her nedense savcı Zekeriya Öz, yazılanları ciddiye alıyor fakat yazanı ciddiye almıyor olmalı ki, çağırıp bildikleri gördükleri sorulmuyor. Bu işin altında bir iş var ama şimdilik ne olduğu bilinmiyor" dedi.

Yazıda, Oramiral Özden Örnek'in Başbakan Tayyip Erdoğan ve Çalık Grubu'yla bağlantıları, ABD Anti Defamation League(ADL) Direktörü Abraham Foxman ile ilgili iddialara yer veriliyor.Derginin Konya Temsilciliği'nin girişindeki iki aslan figürü de dikkat çekti.

Bu arada Konya'da gözaltına alınanların isimleriyse şöyle:

"Oğuzhan Çıldır, Osman Nuri Ç., Mehmet A., Ali Aykut A., Tangut A., Vicdan U., Mehmet S., Muhammed Zahit E., Ahmet T., Mevlüt Songur, Erdoğan B. ve Ahmet Akgül