BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,16
ALTIN 2.972,81
HABER /  GÜNCEL

Konya FETÖ yapılanması gölge imam kim?

KONYA FETÖ soruşturması kapsamında bu ilde FETÖ yapılanması düzenlenen operasyonla deşifre oluyor.

Abone ol

Genellikle devlet kadrolarında önem arz eden, gizli belgelere kolayca erişebilen ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip örgüt üyelerinden sorumlu kişinin "il eğitim danışmanı" yani "gölge imam" olarak adlandırıldığı belirtildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak eden kişilere yönelik soruşturma başlattı.

750 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU

FETÖ/PDY'nin yapılanmasını deşifre etmeye çalışan ekipler, yaklaşık 750 kişinin ifadesine başvurdu. Şüphelilerle ilgili emniyet veri tabanı, açık kaynak, sosyal medya, HTS detay dökümlerinden analizler yapıldı. Çeşitli kurumlardan soruşturmaya ilişkin birtakım bilgiler temin edildi.

Veriler aracılığıyla FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yapılanmasında aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla haklarında yeteri kadar delil elde edilen şüphelilere yönelik operasyon kararı alındı.

DÜĞMEYE BASILDI

Konya merkezli 12 ilde gerçekleştirilmesi planlanan operasyonun ilk aşaması için bu sabah harekete geçildi. Polis, haklarında gözaltı kararı bulunan 77 kişiye ulaşmak için eş zamanlı operasyon başlattı.

Belirlenen adreslere operasyon düzenlenen ekipler, 20 kişiyi gözaltına aldı. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, emniyete götürüldü.

Gözaltı kararı verilenler arasında örgütün "İç Anadolu bölge imamı", "molla", "Konya il imamı", "eyalet imamlığı", "büyük bölge imamlığı", "il imamı sekreterliği", "il eğitim danışmanı", "eğitim kurumlarının genel müdürü", "mütevelli ve sohbet grupları hocası", "yapıya elaman kazandıran kişiler" ve "ders hocası finans grubu" gibi yapılanmalarda görev alan kişiler bulunuyor.

FETÖ YAPILANMASI

Örgütün yapılanmasıyla ilgili detaylarda ise "İç Anadolu bölge imamı"nın 23 ilden sorumlu ve tüm bölgeyle ilgilendiği ortaya çıktı. Fetullah Gülen'in yanında yetişip, direkt ondan eğitim alan "molla"lar ise ilin "manevi abisi" olarak adlandırılıyor.

GÖLGE İMAM

1980'li yıllardan beri değişik tarihlerde en az 4 yıl "Konya il imamlığı" yapan 6 kişi belirlendi.

İl imamının tüm faaliyetlerinden bilgisi olan ve yanında bulunan kişinin "il imamı sekreteri" (gölge imam), genellikle devlet kadrolarında önem arz eden, gizli belgelere kolay erişebilen ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip örgüt üyelerinden sorumlu kişinin "il eğitim danışmanı", örgütün il içindeki mali kayıtlarını takip eden kişinin "il genel muhasebecisi", örgütün eğitimle ilgili yurt, okul ve dershane gibi kuruluşlarının takibini, eğitim ihtiyaçlarını yapan kişinin ise "il eğitim genel müdürü" olarak adlandırıldığı bildirildi.

Kentte daha önce örgütün çeşitli kademelerinde "bölge ve eyalet imamı" olarak görev yaparken Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Sinop ve Tokat'a giden kişiler de tespit edildi.

PARA TOPLANMASINA ÖNEM VERDİLER

"Selçuklu eyalet imamının", il imamının yetkilerini kullandığı, "büyük bölge imamlarının" eyalet imamına karşı sorumlu oldukları ifade edildi.

"Selçuklu eyalet ve Selçuklu örgüt muhasebecisinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladığı belirtildi. Konya'nın diğer ilçelerinde de "eyalet imamı", "büyük bölge imamı", "Meram eyalet muhasebecisi", "Meram örgüt muhasebecisi" şeklinde yapılanmaya gidildiği öğrenildi.

"Eyalet ve örgüt muhasebecilerinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladıkları, her ilçe için para toplayacak muhasebeciler seçildiği kaydedildi. 

ÖRGÜTE ELEMAN KAZANDIRAN KİŞİLER DE AYNI

Örgüt içinde değişik "eyaletler"de görevlendirilen imamlara "büyük bölge imamları",  "eyaletler"de değişik gruplara ders verenlere "grup/ders hocası", örgüt adına tahsilat yapanlara "örgüt muhasebecisi", örgüt içinde gruplara ders veren ve aynı zamanda gruba katılanlara para toplayanlara "ders/grup hocası", bulundukları ortamlarda örgüte yeni eleman kazandıranlara "eleman kazandıran" denildiği belirtildi.

DAR GELİRLİ ÇOCUKLAR SEÇİLDİ

"Büyük bölge talebe mesulü" olarak adlandırılan kişilerin ortaokul, lise ve dershaneye giden çocuklarla özel ilgilendiği, mezun olanları 5'lik puanlama sistemine göre meslek gruplarına ayırdıkları bildirildi.

Dar gelirli başarılı çocuklarla ortaokuldan itibaren ilgilenen örgüt üyelerinin, deşifre olmamaları için örgütün hiçbir okul, yurt ve toplantısına katılmalarına izin vermediği, çocukların askeri okul ve diğer üst makamlara yerleşmelerine yardımcı oldukları öğrenildi.

Bu kişilerin her birinin kendileriyle ilgilenen ağabeyleri olduğu, askeri öğrencilerin cep telefonu kullanmadıkları, otobüs duraklarında buluştukları ağabeylerine çeşitli evlerde bilgiler verdiği belirtildi.