Bahar aylarında düşün yağmurlar son yılları kuraklıkla geçiren Konyalı çiftçilerin yüzünü güldürecek.
Abone olKurak geçen yılların ardından Konya Ovası'na bu yıl düşen yağış, çiftçiyi tatmin eden geçen yılki yağışın bile yüzde 30 üzerine çıktı. Hububat ve şeker pancarı üreticileri durumdan çok memnun.
Türkiye'de tarımın önemli merkezlerinden Konya'da çiftçi, özellikle 2007 ve 2008 yıllarındaki kuraklıklardan olumsuz etkilendi.
DSİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre kurak yıllarda metre kareye 270 kilogram yağış alan Konya'ya geçen yıl 368 kilogram yağış düştü. Bu yıl ise Nisan ortasına kadar olan yağışlar, geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. Konya'nın uzun yıllar yağış ortalaması ise metre kareye 322 kilogram...
DSİ yetkilileri, Ilgın bölgesi hariç Konya Ovası'nda bu yıl tarımsal sulamada ciddi bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağı tahmininde bulundu.
İDEAL EKİM KOŞULLARI
Bu yağışların fasulye ve şeker pancarı gibi bitkiler için toprakta ideal ekim koşullarını oluştururken, hububatın en çok ihtiyaç duyduğu dönemdeki bol yağışın çiftçiye umut olduğunu vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti:
''Bu dönemde ekilecek çapa bitkileri, toprak uygun tava geldiği için kolayca gelişecek. Yani şeker pancarı, mısır, fasulye ve ayçiçeği gibi çapa bitkilerinde yüksek verim bekliyoruz. Bu bitkilerin tohumları, yağışlar sayesinde artık sulanmasa bile topraktan çıkabilecek. Bu yağışlar en çok hububata yaradı. Şu ana kadar ovaya düşen yağış tam manasıyla yeterli oldu, yağış miktarı Nisan sonuna kadar idare edecek düzeyde... Mayısın ortalarında tekrar bir yağış olursa hububatta istenen rekolteyi elde ederiz.''
Taşpınar, ayrıca, yağmurun saf su olduğunu, bu bol yağışın Konya toprağının en büyük sorunu olan kirecin arındırılması ve toprağın bir anlamda yıkanarak ıslah edilmesini sağladığını sözlerine ekledi.