Konya, 13 yildir AKP'nin kalesi olan illerin başında geldi. BBC Türkçe'den Selin Girit, kentte çeşitli kesimlerden seçmenlerin 7 Haziran'daki genel seçimle ilgili görüşlerini aldı.
Abone olAnkara-Konya seferini yapan yüksek hızlı trendeyiz. Trenin sefere çıktığı ilk gün. Hızı saatte 320 kilometreyi bulabiliyor.
Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın açılışı Ağustos 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. Erdoğan, "Hazreti Mevlana'ya daha hızlı kavuşacağız" demişti.
Bugün 13 adet yüksek hızlı tren Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Konya arasında sefer yapıyor. Benzer 6 trenin yapımı sürüyor.
Makinist Abdullah Yıldırım, "Ankara’dan Konya'ya eskiden doğrudan tren yoktu. Eskişehir'e ya da Niğde'ye gidip aktarma yapardınız." diyor.
Yıldırım'ın bahsettiği yolculuk, 10 saatten uzun sürüyordu. Şimdi ise Ankara-Konya arası hızlı trenlerle 1,5-2 saatte gidilebiliyor.
Hızlı tren projesi, Konyalılar tarafından AKP iktidarının kente getirdiği en önemli hizmetlerden biri olarak görülüyor.
Trende çayını yudumlayan Konyalı sanayici Osman Koç, "AK Parti olmasa, bu trene binemezdik. Senelerce Refah Partisi'ne oy verdik. Hiçbir şey olmadı. Yapılanları görmezden gelmek yanlış. Konya yüzde 1500 değişti. AK Parti'ye verdiği desteğin fazlasıyla karşılığını gördü Konya." diyor.
Başbakan Davutoğlu, birinci sıradan aday
Konya'da 2011 genel seçimlerinde AKP oyların yaklaşık yüzde 70'ini almıştı.
Onu en yakından izleyen MHP'nin oy oranı yüzde 13’te kalmış, üçüncü sırada gelen CHP ise oyların yalnızca yüzde 10'unu alabilmişti.
Mecliste Konya'yı temsil eden 14 milletvekilinden 11'i AKP'li…Konya'da 4 yıl önce MHP 2, CHP ise milletvekili çıkarmıştı.
Geçen yılki yerel seçimlerden çıkan tabloya bakınca da AKP'nin açık ara tercih edildiği görülüyor.
Kentteki 31 belediyenin yalnızca 5'i AKP dışındaki partiler tarafından yönetiliyor.
Konyalı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu seçimlerde kentin AKP birinci sıra milletvekili adayı.
Dolayısıyla Konya'nın bu seçimlerde de partinin yüzünü en çok güldürecek illerden biri olacağını öngörmek zor değil.
'Hükümetin özel desteği olmadı'
AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Nisan ayında düzenlediği bir basın toplantısında, son 12 yılda Konya'ya 21,6 milyar liralık yatırım yapıldığını açıklamıştı. Türkmenoğlu 292 milyon dolar olan dış ticaretin de 2,4 milyar dolara yükseldiğini belirtmişti.
Bugün Konya'da faaliyet gösteren en büyük şirketlerden biri Konya Şeker A.Ş. Şirket, Türkiye'nin en büyük 36'ıncı firması ve ülkenin şeker üretiminin yüzde 20'sini karşılıyor.
Şirketin bağlı olduğu Anadolu Birlik Holding'in CEO’su Baydu Veznedaroğlu, 1999'da Konya A.Ş'de 900 kişinin çalıştığını, bugün ise doğrudan istihdam ettikleri kişi sayısının 11 bini bulduğunu söylüyor. ABD, AB ülkeleri ve Çin de dahil 30 ülkeye ihracat yaptıklarını, Türkiye'de tüketilen Coca Cola'nın, Pepsi'nin şekerini, McDonald’s'ın patatesini kendilerinin ürettiklerini anlatıyor.
"Peki bu başarının sırrı ne?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:
"Diğer şirketlere nasıl teşvik verilmişse bize de öyle verilmiştir. Hükümetin bize özel bir desteği olmamıştır. Türkiye'de 33 tane şeker üreten firma var. Onlar bizim gibi başarılı olamadılar Bizim başarımız liderliğimizde, Recep Konuk'un vizyonunda gizlidir.”
'AK Parti girişimin önünü açtı'
Doğma büyüme Konyalı, şeker pancarı üreticisi bir ailenin çocuğu olan Recep Konuk, 1999'dan bu yana Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.
Aynı zamanda bu yılki seçimlerde de AKP’nin Karaman’dan birinci sıra milletvekili adayı.
Recep Konuk, "Siyaset ve ekonomi arasında sinerji yaratmak istiyoruz. Siyasetin bu bölgeye, bizim de siyasete katacaklarımız var." diyor. Milletvekili seçilmesi durumunda Konya A.Ş'deki ve Pancar Ekicileri Kooperatifi’ndeki görevlerinden ayrılmayacağını söylüyor. "2017’ye kadar sorumluluklarım var." diye konuşuyor.
"Peki bu çıkar çatışması yaratmayacak mı?" diye soruyoruz.
"Bir problem olmayacağını düşünüyorum. Çatışma alanından çok kaynaşma alanları olmasını umuyoruz." yanıtını veriyor.
Recep Konuk sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Bu ülkede belli kesimlerin dışında, kıyıda köşede kalmışların ekonomide şans bulması çok kolay olmuyordu. AK Parti'nin bize sağladığı imkan, eğer dünyayla örtüşecek bir girişiminiz varsa bunu desteklemekti.
"Geçmişte adeta üretime müsaade edilmedi, paranın rengi dendi, yeşil sermaye dendi. AK Parti girişimin önünü açtı. Biz de bundan faydalandık."
'Artık daha özgürüz'
Metal işleme sanayiine makine tedarik eden Sandıkçılar Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin başkan vekili Murat Özsandıkçı da AKP hükümetinin "iş adamlarının önündeki engelleri kaldırdığı" görüşünü paylaşıyor.
"Benim şirketim de ülkeyle birlikte büyüdü. 2002'den bu yana 10 kat büyüme kaydettik. Hükümetten bize özel bir destek olmadı. Ama önümüz açıldı. AK Parti bizi itmedi. Biz kendimiz koştuk." diyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyesi Özsandıkçı, AKP hükümeti döneminde hayatın kendileri için kolaylaştığını da söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
"İstediğiniz şekilde yaşamanız çok daha rahat oldu. Artık daha özgürüz. Nasıl göründüğünüz, nasıl yaşadığınız, neye inandığınız işinizi, eğitiminizi, gündelik hayatınızı etkilemiyor.
"Artık bir otel zincirine ya da bir AVM'ye girdiğimde, 'Mescit var mı?' diye sormaktan çekinmiyorum. Bu bize güç kazandırdı. Son 10 yılı anlatacak en iyi tabir bu bence: Güçlendik."
Seçimlerde oyunu AKP'ye vereceğini söyleyen Özsandıkçı, AKP'nin oy kaybetmesi halinde oluşacak bir koalisyon hükümeti ihtimalinin ise "felaket" olacağı görüşünde:
"Türkiye şu an çok hızlı büyüyor. Hızla giden bir araba gibi düşünün. Koalisyon, buna çok acı bir fren yaptırmak gibi olur. Sepetteki yumurtalar kırılır. Şu andaki büyümemizi riske edemeyiz. Şahıs olarak da ülke olarak da."
'Daha rahat yaşıyoruz'
BBC'nin seçim turu kapsamında Konya'daki okuyucu ve izleyicilerimizi de sosyal medyada yayımlanacak bir sohbet için Karatay ilçesindeki bir kafeye davet ediyoruz.
AKP Karatay'da dört yıl önce yüzde 76 oy almış.
Konuklarımızın biri hariç tümü sandıkta tercihlerini AKP'den yana kullanacaklarını söylüyor. Gerekçeler benzer: Sağlık reformları, üniversitede başörtüsü yasağının kalkması, Konya'ya yapılan yatırımlar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hayranlıklarını gizlemiyorlar. Yolsuzluk iddialarına inanmıyorlar, 17-25 Aralık olaylarını "darbe girişimi" olarak değerlendiriyorlar. AKP iktidarı altında daha rahat ve özgür yaşadıklarını söylüyorlar.
Konya'da farklı sesler çıkmıyor değil. MHP'ye, CHP'ye, Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi'nin oluşturduğu Milli İttifak'a, HDP'ye oy vereceğini söyleyenler de tabii ki var.
Ama hem geçmiş seçimlerdeki eğilimlere bakarak hem de bugün sokakta gözlemlediğimiz kadarıyla, Konya AKP’nin önde gelen kalelerinden biri olmayı sürdürecek gibi görünüyor.