BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konutta dolandırıcılığa büyük ceza!

Tüketici hakları kanunu konut dolandırıcılığına karşı cezalara büyük bir zamn yapıyor.

Abone ol

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3,93 arttırıldı.

Konutta tüketiciyi aldatmanın cezası büyük olacak..

Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak ceza tutarı, yeni yılda 91 bin 370 lira olarak belirlendi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3,93 arttırıldı. Buna göre satıcılar, tüketici ile müzakere etmeden, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan koşullara sözleşmede yer vermeleri halinde 149 lira idari para cezası ödeyecek.

Satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine ''özürlüdür'' ibaresi yazmayan, tüketici sözleşmelerini 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlemeyen, taksitli satış, devre tatil, paket turu sözleşmelerine aykırı hareket eden firma ve satıcılar 302 lira para cezası ödeyecek.

Kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgileri tüketiciye sunmayan ve kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenler de 759 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi beden ve ruh sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarıları, açıkça görülecek ve okunacak şekilde koymayan üretici, imalatçı veya ithalatçılara 3 bin 43 lira, satıcılara ise 606 lira ceza kesilecek.

İlgili bakanlıklar tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak tüketiciye mal ve hizmet sunanlara 7 bin 612 lira ceza verilecek.

Kitap, dergi, ansiklopedi, afiş, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi kültürel ürünler dışında mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımını yapan süreli yayın kuruluşlarına 15 bin 226 lira ceza verilecek.

Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapanlara uygulanacak ceza tutarı da cep yakacak. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici reklam ve ilanlar ile örtülü reklam yapanlara 91 bin 370 lira ceza uygulanacak.

İlgili bakanlıktan izin almadan kampanyalı satış yapanlar 121 bin 826 lira ceza ödeyecek.

"Denetimleri yoğunlaştırdık"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilerin haklarını korumak amacıyla son yıllarda denetimleri yoğunlaştırdıklarını söyledi.

AB direktiflerine tam uyumun sağlanması ve uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla hazırladıkları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 28 Mayıs 2014’te de yürürlüğe gireceğini anımsatan Yazıcı, bu sayede Türk tüketicisinin çağdaş ülkelerdeki tüketicilerle aynı haklara sahip olacaklarını vurguladı.

Bugün her il ve ilçede en az bir tane olmak üzere toplam 975 tüketici sorunları hakem heyetinin faaliyet gösterdiğini belirten Yazıcı, tüketicinin korunması ile ilgili kuralların, sadece tüketiciyi değil, ülke ekonomisini de koruduğunu kaydetti.

Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Yazıcı, "Tüketicilerin korunmasının en iyi yolu, onları sahip oldukları yasal haklar konusunda bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda teşvik etmek ve yönlendirmektir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır. Bizler de bakanlık olarak tüketicilerimizi aldatanlara asla taviz vermeyeceğiz'' dedi.

Tüketicinin korunması yönünde bakanlığın yürüttüğü çok sayıda faaliyet bulunduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, tüm önlemlere rağmen mağdur olan tüketicilerin tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine başvurabileceklerini söyledi.