BIST 9.660
DOLAR 34,55
EURO 36,27
ALTIN 2.919,04
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konutlar havuzla değerleniyor

Havuzların, özellikle konutlara değer kazandırması nedeniyle hızla yaygınlaştığı bildirildi.

Abone ol

Yüzme, dinlenme, eğlence ve terapi amaçlı değerlendirilen havuzların, özellikle konutlara değer kazandırması nedeniyle hızla yaygınlaştığı bildirildi.

Ulusal Havuz Enstitüsü (UHE) Derneği Başkanı Üzeyir Uludağ, havuzların günümüzde, okullarda eğitim, hastanelerde terapi, fizyoterapi merkezi ve yerel yönetimlerin yaptırdığı kapalı açık olimpik yüzme havuzlarında spor, kentlerde ise özel girişimcilerin yaptırdığı spor merkezlerinde çok amaçlı olarak kullanıldığını söyledi.

Türkiye'de 1980'li yıllarda turizm teşviki ve 2. konut atağı ile başlayan yatırımlarla yüzme havuzlarının yapımının yaygınlaştığını anlatan Uludağ, ''Ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bine yakın yüzme havuzu yapılıyor veya yenileniyor. Havuzlar bugün için uydu kentlerde, villa ve toplu konutlarda, yazlık, yaz kış oturulan sitelerde vazgeçilmez hale geldi'' diye konuştu.

Uludağ, yüzme havuzlarının, özellikle geçen yıl TOKİ kaynaklı konut yatırımları ile konut ve site seçiminde tercih nedeni olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Tıpkı turizm tesislerinde olduğu gibi konut seçimlerinde de havuzlar tercih nedeni haline geldi ve konutlara yaklaşık yüzde 20 değer kazandırdı. Satışı artırıcı unsur olmasına karşın, havuzların TSE 11899 UHE 1 Standartlarına uygun tasarlanıp, yapılıp işletilmediğini de üzülerek görüyoruz.''

-YAZLIK SİTELERDE KONUT ALMAK İSTEYENLERE UYARI-

Uludağ, yazlık sitelerde konut almak isteyen vatandaşlardan, genel kullanıma açık havuzların standartlara uygunluğunu kontrol etmelerini istedi.

Konut alınırken havuz ve sosyal tesislerin mülkiyetinin ve kullanım hakkının konut sahiplerine ait olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Uludağ, ''Aksi halde bu tesislerden ücretli yararlanmak zorunda kalırlar. Kullanım hakkına sahip olduğunda payına düşen işletme giderlerini doğal olarak ödeyecektir. Ancak, sosyal tesislerin mülkiyeti müteahhit veya başka bir işletmecide olursa tesislerden site dışından insanlar da faydalanabilirler. Bu durumda konut sahibi müşteriden farklı olmaz'' diye konuştu.Uludağ, Türkiye'de yüzme havuzu yapım ve bakımıyla ile ilgili kişi ve kuruluşları aynı çatı altında toplayan derneklerinin, yüzme havuzu ve saunalar ile ilgili her türlü yapım ve işletme standartlarını belirlediğini de sözlerine ekledi.