BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut sektörünü neler bekliyor?

Sekiz çeyrek üst üste küçülmenin ardından 2010'da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011'de yüzde 10 büyüme yakalaması öngörülüyor.

Abone ol

Sekiz çeyrek üst üste küçülmenin ardından 2010'da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011'de yüzde 10 büyüme yakalaması öngörülüyor.

 Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, sektörün yılın ilk 9 ayında yüzde 18'in üzerinde büyüme sağladığına işaret ederek, rakamın yüksekliğinde baz etkisinin kendini gösterdiğini, 2008 seviyelerine yeni gelindiğini söyledi. Eren, ''Ancak şunu gösteriyor ki çok önemli; biz bunu krizin etkileriyle yavaşlayan gayrimenkul sektörü ve inşaat sektörü, krizin etkilerinden kurtuldu, toparlanmaya başladı olarak algılıyoruz. Daha düzenli büyümeye geçeceğinin sinyali sayıyoruz'' dedi.

Bu yıl sağlanan yüksek büyüme nedeniyle gelecek yıl oransal olarak rakamların daha düşük kalacağını dile getiren Eren, ''Ben 2011 için yüzde 10'larda bir gidişi öngörüyorum, biraz ümitle'' diye konuştu.

YURTDIŞI PAZAR BEKLENTİSİ

Eren, uluslararası piyasaları değerlendirirken krizin etkisiyle bir çok ülkenin yatırımlarını durdurduğunu, ancak 2011'de yurtdışı pazarlarda da açılımın başlayacağını ümit ettiğini, bunun işaretlerini gördüklerini söyledi.

Yatırımları en fazla sekteye uğrayan bölgelerin başında Rusya ve Körfez ülkelerinin geldiğini kaydeden Eren, şöyle konuştu:

''Şimdi Rusya'da hem olimpiyatın kazanılması, hem 2012 kış olimpiyatlarının yaklaşmış olması nedeniyle biraz daha hareketlenme var ve orada da artık 'bankaların batıyor olması' sendromu falan bitti, özel sektör yatırımlarının da yavaş yavaş başlayacağını ümit ediyoruz. Bu önemli, çünkü Rusya'da en çok iş yaptığımız işverenlerimiz kamudan ziyade özel sektör. Aynı şekilde Körfez'de de olimpiyatın Katar'a gitmesi. Daha 8 yıl var ama ayın 10-12'sinde Başbakan Erdoğan ile Katar seyahatine gideceğiz; hedefimiz hemen şimdiden gidip olimpiyatla ilgili yapılacak tüm alt ve üst yapı yatırımlarında Türk müteahhitlerinin talip etmek olduğunu beyan etmek. Uluslararası pazarlarda da ben artık krizin korkusunun yavaş yavaş geçmeye başladığını gözlemliyorum.''

AVRUPA İLE REKABET KIZIŞACAK

Erdal Eren, Avrupa'ya ilişkin gözlemlerini aktarırken de bu bölgede ''panik havasının hala tam olarak bitmediğini'' kaydetti ve bu nedenle Avrupa inşaat sektörünün son yıllarda Türk müteahhitlerinin iş yaptığı pazarlara girmeye başladığını söyledi. Eren, ''Biz stabil olmayan pazarlarda daha çok iş yapıyoruz, Avrupalı müteahhitler bu pazarlara ilgi göstermiyordu. Ancak şimdi mecburen Avrupa pazarı durakladığı için bizim bu pazarlarımızda risk almayı göze alarak, agresif olmaya başladılar. Böyle bir rekabet yaşayacağız'' dedi.

AFRİKA AÇILIMI

2011 hedef pazarlarına yönelik soru üzerine Eren, temel amaçlarının Türkiye'nin hakim pazarlarındaki payı ellerinde tutup, bunu mümkün olduğunca büyütebilmek olduğunu söyledi.

Eren, Türkiye'nin hakim olduğu pazarların büyük ölçüde komşu ülkelerden oluştuğunu kaydederek, bunların kuzeyde Rusya, doğuda Azerbaycan, Gürcistan ve Orta Asya ülkeleri, güneyde Ortadoğu, Kuzey Afrika ve biraz da Balkan ülkelerinden meydana geldiğini söyledi.

Söz konusu yapıda Türkiye'nin komşu ülke stratejisinin belirleyici olduğunu, oluşturacak yeni pazarların da yine dış siyasetteki açılıma paralel şekilleneceğini belirten Eren, Orta ve Batı Afrika pazarlarına girme mücadelesi vereceklerini belirtti.

SEKTÖRÜN 2011 HEDEFİ NE?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

Eren, yurtdışı iş hacmi için 2010 öngörüsünün 20 milyar dolar civarında olduğu anımsatılarak, gerçekleşme tahmini ve 2011 hedefinin sorulması üzerine, bu yıl için rakamın krizin etkisiyle 20 milyar doların altında kalacağını söyledi. Eren, ''Ama ben 2011'de artık 20 milyar doların üstü, 2012'de 30 milyar dolara doğru bir gidişi yakalaması lazım meslektaşlarımızın diye düşünüyorum'' dedi.

Hem Türkiye hem de uluslararası pazar için olumlu bir tablo çizen Eren, ''Hem Türkiye'de hem dışarıda büyüme başladı görüntüsü var. Bu büyümede pazar paylarını artırmamız için yeterli deneyimimiz var, ülkelerde yeterli güven kazanmış durumdayız, onun için inşallah daha iyi olacak diye bekliyorum'' dedi.

BÜYÜME SÜRÜYOR

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün kendine has yapısı nedeniyle ekonomideki büyümeleri geriden takip ettiğini, küçülmelerden ise büyük bir hızla etkilendiğini belirterek, geçen yıl sektördeki daralmanın ilk çeyrekte yüzde 18,6, ikinci çeyrekte yüzde 21,1, üçüncü çeyrekte yüzde 18,3 ve son çeyrekte yüzde 6,6 olduğunu anımsattı.

Sektörün 2010'da 8 çeyrek üst üste küçülmenin ardından büyümeye geçtiğini ifade eden Koçoğlu, sırasıyla ilk çeyrekte yüzde 8, ikincide yüzde 21,9, üçüncüde yüzde 24,6 büyüme gösterdiğini söyledi.

Bu oranlarda, geçen yılki daralmanın yarattığı baz etkisinin de belirleyici olduğunu kaydeden Koçoğlu, büyümeyi sağlayan faktörlere ilişkin şunları söyledi:

''Büyümede özel sektör inşaat harcamaları ağırlıklı oldu. 2010 yılında konut sektöründe yaşanan hareketlilik sektörün büyüme performansında etkili oldu. Konut stokunun azalmasıyla yeni konut yatırımlarında canlanma gözlemlendi. Nitekim, 2010 yılının 9 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatında yüzde 10,3 artış meydana geldi. Konut kredisi kullanan kişi sayısında da artışlar gözlendi. 2009 Haziran ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 64 bin 598 kişi iken 2010 Haziran'da sayı 107 bin 957 kişiye ulaştı.

Sektörde altyapı alanlarında da önemli yatırımlar gerçekleşti. Başta ulaştırma sektöründe atılım yılları yaşanmakta. Ulaştırma sektöründe son 7,5 yılda 75 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. Tarımsal altyapı alanında başta GAP, DAP, KOP Projeleri kapsamındaki ve öncelikli sulama projelerinin tamamlanması için yatırımlara hız verildi.

Bu dönemde ulaştırma, enerji ve tarımsal alt yapı sektörlerinde Yap-İşlet-Devret projelerine ağırlık verileceği de yetkili bakanlarımız tarafından bildiriliyor.

Bu şartlar altında ekonomimin mevcut koşullardaki durumunu koruması ve inşaat sektöründe kamu ve özel sektör yatırımlarına hız verilmesiyle 2011'de de pozitif büyüme rakamları bekleniyor.''

''SEÇİMLER KAMU YATIRIMLARINI ETKİLER''

Koçoğlu, 2011 öngörülerine ilişkin bilgi verirken genel seçimlere işaret etti ve ''Önümüzdeki yılın ilk yarısında gerçekleşmesi beklenen genel seçimler nedeniyle bu dönemde kamu sektörü inşaat yatırımlarının arış yönünde olacağını tahmin ediyorum. Ulaştırma, enerji ve tarımsal alt yapı sektörlerinde gerçekleşecek yatırımlar sektörün ekonomimizin lokomotif görevini üstlenebilmesini sağlayacaktır'' dedi.

Konut sektörünün 2010'da inşaat sektörü için umut vaat ettiğini belirten Koçoğlu, 2011 yılında konutun sadece barınma amaçlı değil, yatırım açısından da önemli bir enstrüman olacağına inandığını söyledi.

2011'in sektörde hareketli günlerin yaşanacağı bir yıl olacağını dile getiren Koçoğlu, ''Sektörde gerçekleşecek tüm yatırımlar çarpan etkisiyle ekonomide katma değer yaratacak, istihdam sağlayacaktır. Zira inşaat sektörüne yapılan yatırımlar, 300'den fazla sektörü harekete geçirmektedir'' diye konuştu.