Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1 Ocak 2011'den itibaren yeni bir uygulamaya imza atıyor. Bu uygulamanın dışında kalan binalara ise sıkı denetim geliyor.
Abone ol1 Ocak 2011 tarihinden itibaren binalara "enerji kimlik belgesi" verilecek. Bu uygulamanın, Bakanlığın yeni yüzü itibariyle çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Bakan Demir, denetim ve önlemlerin de sıkılaşacağını belirtti.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin ''kentleşme ve imar vizyonu''nu ortaya koyan KENTGES belgesinin geçtiğimiz günlerde yayımlandığına işaret ederek, ''KENTGES'in yayımlanmasıyla yepyeni bir safhaya geçmiş oluyoruz. O da bakanlığın yeniden yapılandırılması'' dedi.
Demir, Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) ile yerleşim yerlerinin mekan ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarının güçlendirilmesine yönelik ''yol haritası'' oluşturulduğunu söyledi.
KENTGES için 2009'da şura düzenlendiğini, ilgili tüm kurumları bağlayan eylem planlarının belirlendiğini ve YPK kararı olarak yayımlandığını anlatan Demir, strateji belgesinde 19 ana hedefin bulunduğunu, bunlara ulaşmak için 42 strateji ve 100 eylemin planlandığını söyledi.
Bu eylemlerden 37'sinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'yla ilgili olduğuna dikkati çeken Demir, ''Strateji belgesinin yayımlanmasıyla yepyeni bir safhaya geçmiş oluyoruz. O da Bakanlığın yeniden yapılandırılması'' dedi.
Demir, 37 eylem değerlendirildiğinde Bakanlığın yeniden yapılandırmada ''planlama, projelendirme, yapım ve yapımla ilgili diğer süreçlerde bir otorite olarak öngörüldüğünü'' belirterek, ''Bunlarla ilgili politikaları belirleyecek, anayasada belirlenen yasalarla oluşturulan ve oluşturulacak olan alanlarla ilgili bakanlık çalışmasını tamamen organize etmeye yönelik bir çalışma. Bu çok önemli, çok kapsamlı ve kapasiteli bir çalışma'' dedi.
Bakanlığın yapım alanlarından büyük ölçüde çekilmesiyle ''zayıfladığı, güç kaybettiği'' gibi bir algı oluştuğunu, ancak bunun doğru olmadığını kaydeden Demir, Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu ve Bakanlığın kentleşme alanına yoğunlaştığını söyledi.
''1 OCAK, BAKANLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ''
Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, 1 Ocak 2011'de binalara enerji kimlik belgelerinin verilmeye başlanacağını, yapı denetiminin 19 ilden 81 ile yaygınlaştırılacağını, 1 Ocak 2012 itibariyle de müteahhitlik alanının kayıt altına alınacağını, belgeli usta çalıştırma döneminin başlayacağını anlattı.
Demir, ''Bakanlığın aslında bundan sonra ne yapması gerektiği de bu 3 önemli projeyle bir kere daha ortaya çıkıyor. Sektör ve sürece yönelik politika üreten, sistem kuran, destekleyen ve denetleyen bir yapı'' dedi.
Bakan Demir, 1 Ocak 2011'de yürürlüğe girecek yapı denetiminin, Türkiye'de sağlıklı yapılaşma adına büyük önem taşıdığını kaydederek, sisteme yeni dahil olacak illerde yapı denetim bürolarının oluşturulduğunu, kuraların çekildiğini, firmaların incelenmekte olduğunu söyledi. Aralık ayı içinde yetki belgelerinin verileceğini kaydeden Demir, yapı denetiminin bürolar tarafından yapılacağını, Bakanlığın sistemi denetleyeceğini söyledi.
19 ildeki uygulamalarda bazı aksaklıklar tespit ettiklerini ve bunların giderilmesine yönelik yönetmelik değişikliği hazırladıklarını belirten Demir, bürokrasiyi azaltmayı öngören değişikliğin önümüzdeki günlerde yayımlanacağını kaydetti.
Bakan Demir ayrıca yapı denetimi kanununda da 3-4 maddeyi değiştirmeyi planladıklarını, bu düzenlemenin de 2011'e kalabileceği söyledi.
1 Ocak'ta ayrıca binadaki enerji tüketimi gösteren ''enerji kimlik belgelerinin'' de verilmeye başlanacağını ifade eden Demir, bunun da ''bakanlığın yeni yüzü itibariyle çok önemli bir proje olduğunu'' dile getirdi. Demir, bu konuda yazılım çalışmasının devam ettiğini kaydederek, ''Yazılıma yapılarla ilgili verileri giriyorsunuz, formülasyona göre enerji verimliliğiyle ilgili sınıf belirleniyor. Çok detaylı, çok önemli ve zor bir sistem'' dedi.
Bakanlığın altyapı ve personel olarak 1 Ocak'ta öngörülen değişikliklere hazır olup olmadığı sorusuna Demir, ''Hazırlıklarımız var. Oldukça iyi konumdayız, çok daha iyi olmak durumundayız'' karşılığını verdi. Demir, 2010 yılı içinde, geçmiş 5-6 yılın toplamı kadar hizmet içi eğitim yaptıklarını, 1,5 yıl içinde bin 55 mimar ve mühendis aldıklarını ve personel alımına gelecek yıl da devam edeceklerini kaydetti.