TBMM Genel Kurulu’na hitap eden Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki, Türkiye’nin Suriye’deki ve Filistin’deki tutumundan dolayı memnuniyet d...
Abone olTBMM Genel Kurulu’na hitap eden Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki, Türkiye’nin Suriye’deki ve Filistin’deki tutumundan dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyerek, “Suriyeli gençler, Tunuslu gençler Suriye’ye giderek çarpışmaktadırlar. Biz, Türk kardeşlerimizden bu olay karşısında daha duyarlı olmalarını, bize, Araplara yardımcı olmalarını ve bizim siyasi bir çıkış yolu bulmamız için bize yardımcı olmasını istemekteyiz” dedi.
Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki, TBMM Genel Kurulu’na gelerek bir konuşma yaptı. Genel Kurul’a gelişinde Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki’ye TBMM Başkanvekili Sadık Yakut refakat etti. Konuşmasının başında Türkiye’nin Tunus üzerindeki etkisinden bahseden Marzouki, “Türkiye’nin kurucusu Atatürk sadece ülkenizde yeni bir siyasi sistem kurmamıştır, aynı zamanda bilmeden bağımsızlığından bugüne kadar Tunus’te egemen olan sistemi de belirlemiştir. Modern Tunus’un kurucusu, lideri El Habib Burgiba Atatürk’ü kendisine, hem şahsiyet olarak hem de düşünce olarak örnek almıştır” şeklinde konuştu. “Türkiye hem laiklerin hem de ılımlı İslamcıların örneği olmayı gerçekleştirmiştir” diyen Marzouki, “Arap kültür ve tarihi üzerinde Türk etkisi büyüktür ama aynı zamanda Türkiye’nin tarihi ve kültürü üzerinde de Arap etkisi olmuştur” diye konuştu.
Tunus’ta despotluğa dönüşümü engelleyen siyasal sistem kurulduğunu kaydeden Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki, “Güvenlik melesinde güçlü bir Tunus ordusu vardır. Terör bizim için handikaptır” dedi. Tunus’ta gerçekleşen devrim sonrasına da değinen Marzouki konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıyayız. Geçiş dönemi çok zordur. İstikrar olmadan yatırım olamaz. Yatırım olmadan, istikrar olmadan sorunlar artar. Biz şimdi dünya ile zamanla yarış içindeyiz. Önemli olan siyasi istikrarı sağlamak ve yatırımları çekmek. Biz bu hassas dönemdeki Türkiye desteğinden dolayı teşekkür ederiz.”
“SİYASİ ÇIKIŞ YOLUNU BULMAMIZ İÇİN BİZE YARDIM ETMENİZİ İSTİYORUZ”
Türkiye ve Tunus arasındaki ilişkilere değinen Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki, “Türkler ile Araplar arasındaki ilişkiler çok derindir. Geçen yüz yılda kesintiye uğramıştır ancak şu anda çok iyi bir düzeydedir. Araplar şu anda Türkiye’nin tutumundan dolayı, Filistin’deki tutumundan dolayı çok memnuniyet duyuyor. Türk kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Suriyeli mültecilere desteklerinden dolayı da size teşekkür ediyorum. Türk ekonomisine büyük yük getirmekte ama yaptığınız yardıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşması sırasında Suriye konusuna da geniş yer ayıran Marzouki şunları kaydetti:
“Biz başlangıçta Suriye’deki durumun iç savaşa dönüşme ihtimali olduğunu söylemiştik ve uyarmıştık. Etnik mezhepsel çatışmalar bölgeyi ve Suriye’yi etkileyecektir. Dolayısı ile Suriye meselesinde mutlaka ülke birliğini sağlamak lazım. Yeni bir sivil demokratik düzenin kurulması gerekmektedir. Biz eğer bir seçenekle karşı karşıya kalırsak adaletle hayat arasında her şeyden önce yaşayanların kanlarının dökülmemesi adına bunu destekleriz diyoruz. Bizim için burada en önemlisi, yönetime karşı olanlarla, yönetimle birlikte neler yapılabilir, mutlaka bunu ele almamız lazım. Tabii ki bu seçenekler çok önemli, çünkü benim bildiğim hiçbir seçenek yoktur, çünkü diğer kötü seçenekler Suriye’yi yok edecektir. Tabii ki Türkiye’de hem güç var hem siyasi irade var. Özellikle, bölgesel, eksensel rol oynayarak bunun üstesinden gelebilir. Biz, Tunus’ta güvenliğimizi de tehlikeye atmaktayız. Çünkü, bildiğiniz gibi, biz sanıyorduk ki Suriye’nin aslında bir iç meselesidir diyorduk ama öyle değil. İşte, bildiğiniz gibi Suriyeli gençler, Tunuslu gençler Suriye’ye giderek orada çarpışmaktadırlar. Biz, Türk kardeşlerimizden bu olay karşısında daha duyarlı olmalarını, bize, Araplara yardımcı olmalarını ve bizim siyasi bir çıkış yolu bulmamız için bize yardımcı olmasını istemekteyiz. Bir kez daha Türkiye’ye, hem Parlamentosuna hem halkına hem Hükûmetine ve hem Başbakanına teşekkür ediyorum. Tunus’un her zaman yanında oldunuz ve siz sadece bizden iyi niyet ve hoşgörü göreceksiniz. Yaşasın Türkiye! Yaşasın Tunus! Yaşasın Türk-Tunus kardeşliği! Allah’ın rahmeti, selam ve bereketi üzerinize olsun.”
(İHA)