BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  GÜNCEL

Konsolosluklar bordo berelilere emanet!

Musul'daki rehine olayının ardından kritik bölgelerdeki konsoloslokluran güvenliği polisten alınarak askere devredilecek...

Abone ol

Vatan yazarı Murat Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e ilk talimatının kritik bölgelerdeki konsoloslukların güvenliğiyle ilgili olduğunu yazdı. 

Çelik "Davutoğlu Genelkurmay’a talimat verdi. Bundan böyle Türkiye’nin dünyanın kritik bölgelerindeki temsilciliklerini artık Polis Özel Harekat timleri değil, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler koruyacak." dedi. İşte o yazı:

GEREKLİ HAZIRLIĞIKLARI YAPIN!

“Savaş hâlinin hüküm sürdüğü ülkelerdeki temsilciliklerimizin güvenliğini bundan böyle Özel Kuvvetler personelinin üstlenmesini istiyorum. Bu konuda gerekli çalışma ve hazırlığı yapın lütfen.”
Ahmet Davutoğlu’nun, Başbakan sıfatı ile Genelkurmay Başkanlığı’na verdiği ilk talimat işte bu.
Yani, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın kritik bölgelerindeki temsilciliklerini artık Polis Özel Harekat timleri değil, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler koruyacak.

İLK TOPLANTI İLK TALİMAT

Tarih 10 Eylül 2014. Saat 11.30.
Yer Ankara, Başbakanlık Merkez Binası.
Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk ulusal güvenlik toplantısına başkanlık ediyor.
Masadaki diğer yetkililer; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan.

MUSUL'DAKİ HADİSE

Masadaki en kritik dosyanın başlığı ‘IŞİD’.
Ve tabii IŞİD’in elindeki, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personelinin durumu...
Ahmet Davutoğlu, Başbakan sıfatıyla, Genelkurmay Başkanlığı’na ilk talimatını bu ana başlık altında verdi.
Davutoğlu, (mealen) “Musul’da yaşadığımız hadise bir kez daha gösterdi ki, dünyanın riskli bölgelerindeki dış temsilciliklerimizin güvenliği konusunda yapmamız gerekenler var. Savaş bölgeleri ya da fiili savaş hâllerinin yaşandığı yerlerdeki diplomatik misyonlarımızdaki koruma seviyesini yükseltmemiz gerekiyor. Özellikle de Irak’ta” dedi.
Bu sözlerin ardından da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e döndü Başbakan:
“Savaş hâlinin hüküm sürdüğü ülkelerdeki temsilciliklerimizin güvenliğini bundan böyle Özel Kuvvetler personelinin üstlenmesini istiyorum. Bu konuda gerekli çalışma ve hazırlığı yapın lütfen.”

NEDEN BORDO BERELİLERİ İSTEDİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyükelçilik ve başkonsoloslukların güvenliğini Polis Özel Harekât yerine Özel Kuvvetler’in subay ve astsubaylarına devretme kararının gerekçesini de (yine mealen) şu şekilde açıkladı:
Emniyet Özel Harekât’taki polis arkadaşlarımız da çok başarılı ve fedakarca görev yapıyorlar. Birçok dış temsilciliğimizde bu misyonlarına devam edecekler. Ancak kritik bölgelerde, savaş ortamının gereği olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin görev yapması daha uygun. Özel Harekât’ın uzmanlık ve tecrübesi daha ziyade şehirler için geçerli. Bordo Bereli askerlerimiz ise savaş ortamlarına uygun bir eğitim ve donanıma sahip. Arazide fiili savaş koşullarında uzman olan, bu konuda birikimi olan, Özel Kuvvetler personeli. Bu personelimiz Irak konusunda ayrıca özel bir tecrübeye de sahip.”

ÖZEL KUVVETLERDE ÖZEL HAZIRLIK

Başbakan Davutoğlu’nun talimatı üzerine, doğrudan Genelkurmay 2’nci Başkanlığı’na bağlı olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda, ‘kritik dış görev’ hazırlığı da başladı.
‘Bordo berelilerin geçmişinde bu tür görevler zaten var.
Örneğin Lübnan...
Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği’nde 1996 - 97 dönemine kadar Özel Kuvvetler personeli görev yapıyordu. Askerin bu görevi, 1997 sonrası Polis Özel Harekât’a devredilmişti.
Aynı şekilde Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu halen Bordo Bereli timler tarafından korunuyor.
Özel Kuvvetler Komutanlığı, bilindiği gibi yeniden yapılandı ve ‘6 gruptan oluşan 3 tugay’ düzeninde faaliyet gösteriyor.
Özel Kuvvetler’de şimdi, görev verilecek bölgelerde daha önce çalışmış ve o ülkenin dilini bilen personel başta olmak üzere, subay ve astsubaylardan kurulu ‘dış görev timleri’ oluşturuluyor.

IRAK TECRÜBELERİ YÜKSEK

5’i subay ve astsubaylardan, biri ise uzman çavuşlardan müteşekkil 6 grupta yer alan timlerin hepsinin Irak deneyimi var.
Eğitim açısından zaten hazır olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı subay ve astsubaylar; Irak, özellikle de Kuzey Irak ile ilgili neredeyse 30 yıllık bir tecrübeye sahip.
Bölgede dönüşümlü olarak yıllarca görev yapan TİT (Türk İrtibat Timleri) hep bu özel birimin personelinden oluşuyordu.
10 yıl önce (Aralık 2004), yine Musul’da 5 Özel Harekât Polisi’nin şehit olduğu saldırı sonrası hayatta kalan polislerin yanına ilk koşan, bölgede görev yapan Özel Kuvvetler mensupları olmuştu.